• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Rotterdamse Munt

Redactie door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
1
Rotterdamse Munt

Rotterdamse Munt – Op Zuid, nog geen kilometer van de Erasmusbrug ligt aan de drukke Laan op Zuid verscholen tussen winkels en woningen, een groene, geurende oase. Het is Rotterdamse Munt, een kruidentuinderij waar met passie en vakmanschap biologische kruiden worden geteeld.

Lekker Tafelen ging er op bezoek.

Hoe het begon

Onder het genot van een vers kopje muntthee uit eigen tuin vertelt initiatiefneemster Ingrid Ackermans hoe het allemaal begon.

Bij bewoners van de omliggende vooroorlogse wijken Bloemhof, Hillesluis, Afrikaanderwijk en Tarwewijk, ontstond vanuit de diverse culturen de behoefte om kennis over kruiden te delen, over lekker en gezond eten en over de teelt. Er blijkt behoefte aan een plek waarin men kansen voor zichzelf en voor hun omgeving konden creëren en er was behoefte aan verbing. De initiatiefnemers wilden gehoor geven aan deze behoefte en zijn met de gemeente om de tafel gaan zitten om te bekijken wat de mogelijkheden waren. Aan de Laan op Zuid bleek veel ruimte beschikbaar om het idee in de praktijk te ontwikkelen. Zo is het idee voor de kruidentuinderij “Rotterdamse Munt”, werkelijkheid geworden.

Een jaar verder

Een jaar geleden is er een start gemaakt met dit initiatief. Inmiddels beschikt de kruidentuin over mooie houten bedden met geurende kruiden en eetbare bloemen, is er een ruime kas en een keuken waar de oogst wordt verwerkt tot kruidenolie, kruidenazijn en gedroogde kruidenmengsels.

Er zijn momenteel 20 deelnemers en vrijwilligers werkzaam. De motivatie van “de kruidentuinders” om mee te werken is divers. Sommigen werken er om hun vaak grote afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, om hun vaardigheden en vakkennis te vergroten. Anderen werken mee uit saamhorigheid naast een betaalde baan of omdat zij willen meewerken aan een gezondere stad met gezondere inwoners. Wekelijks vindt er overleg plaats en krijgt iedereen een podium om zijn of haar ideeën in te brengen.

Rotterdamse Munt is er in een jaar tijd in geslaagd om kruiden te kweken en deze aan te bieden aan horeca gelegenheden in Rotterdam. Zo is de Marokkaanse munt, maar ook de appelmunt, de Basilicummunt en Pepermunt uit de bedden van Rotterdamse Munt te verkrijgen bij Restaurant Dertien en het cafe van de Kunsthal. De munt die geleverd wordt aan de horeca, wordt dezelfde dag geoogst wat de kwaliteit ten goede komt. En het is allemaal biologisch. Een kopje thee met vers geoogste munt smaakt zoveel beter. Ik heb het vandaag zelf mogen ervaren.

Bij Rotterdamse Munt kan je ook lekker rondstruinen en genieten van een stukje geurend groen in de stad. Rotterdamse Munt heeft een groot assortiment aan (soms bijzondere) kruidenplanten die ook voor particulieren te koop zijn. Er worden natuurlessen voor kinderen van de basisschool verzorgd en er worden regelmatig workshops gegeven voor allerlei groepen zoals jongeren, vrouwengroepen, vriendengroepen en bedrijven. Afgelopen jaar waren er workshops zelf ecologische plantenvoeding maken, pesto- en een kruidenworkshop “ met blad en bloem” over kruiden en eetbare bloemen en een workshop zelf kruidentheemengsels, kruidenolie en kruiden azijn maken.

Rotterdamse Munt in de toekomst

Deze locatie aan de Laan op Zuid is tijdelijk. Met de gemeente zijn al afspraken gemaakt om op termijn te verhuizen naar een locatie die iets verderop gelegen is. In de toekomst wil Rotterdamse Munt verder als onderneming. Geen onderneming die uit is op winstbejag maar een sociale onderneming met oog voor kwaliteit en ruimte voor groei voor de mensen zelf. In de tussentijd timmeren zij hard aan de weg en zijn er volop ontwikkelingen. Naast mij in de kas staat een kweekbak vol kruiden en bloemen, een proef voor “de kruidentuin op lokatie”. Met deze oplossing kunnen zij de werknemers van bedrijven uit de buurt bij hun lunch voorzien van kruiden en salade. In de keuken wordt er druk gewerkt om de geoogste kruiden te verwerken tot olie, azijn of om gewoon te drogen als kruidenmengsel.

Wil je ook eens een bezoek brengen aan Rotterdamse Munt dan is 22 november 2014 een leuke gelegenheid. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het klein Rotterdams Munt Herfstfestival. Ben je er toch die dag, neem dan deel aan de fruitbios. Gedurende 114 minuten wordt je onder het genot van een smoothie meegenomen in de wereld Michael Pollan en zijn onderzoek naar de menselijke relatie met de plantenwereld. Voor de prijs hoef je het niet te laten. De film inclusief een smoothie kost 5 euro!

Tags: Kruidenverse kruiden
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Reacties 1

  1. Francijna van Diepen says:
    8 jaar geleden

    Geweldig die stad!!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen