Rotterdamse Munt – Op Zuid, nog geen kilometer van de Erasmusbrug ligt aan de drukke Laan op Zuid verscholen tussen winkels en woningen, een groene, geurende oase. Het is Rotterdamse Munt, een kruidentuinderij waar met passie en vakmanschap biologische kruiden worden geteeld.
Lekker Tafelen ging er op bezoek.
Hoe het begon
Onder het genot van een vers kopje muntthee uit eigen tuin vertelt initiatiefneemster Ingrid Ackermans hoe het allemaal begon.
Bij bewoners van de omliggende vooroorlogse wijken Bloemhof, Hillesluis, Afrikaanderwijk en Tarwewijk, ontstond vanuit de diverse culturen de behoefte om kennis over kruiden te delen, over lekker en gezond eten en over de teelt. Er blijkt behoefte aan een plek waarin men kansen voor zichzelf en voor hun omgeving konden creëren en er was behoefte aan verbing. De initiatiefnemers wilden gehoor geven aan deze behoefte en zijn met de gemeente om de tafel gaan zitten om te bekijken wat de mogelijkheden waren. Aan de Laan op Zuid bleek veel ruimte beschikbaar om het idee in de praktijk te ontwikkelen. Zo is het idee voor de kruidentuinderij “Rotterdamse Munt”, werkelijkheid geworden.
Een jaar verder
Een jaar geleden is er een start gemaakt met dit initiatief. Inmiddels beschikt de kruidentuin over mooie houten bedden met geurende kruiden en eetbare bloemen, is er een ruime kas en een keuken waar de oogst wordt verwerkt tot kruidenolie, kruidenazijn en gedroogde kruidenmengsels.
Er zijn momenteel 20 deelnemers en vrijwilligers werkzaam. De motivatie van “de kruidentuinders” om mee te werken is divers. Sommigen werken er om hun vaak grote afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, om hun vaardigheden en vakkennis te vergroten. Anderen werken mee uit saamhorigheid naast een betaalde baan of omdat zij willen meewerken aan een gezondere stad met gezondere inwoners. Wekelijks vindt er overleg plaats en krijgt iedereen een podium om zijn of haar ideeën in te brengen.
Rotterdamse Munt is er in een jaar tijd in geslaagd om kruiden te kweken en deze aan te bieden aan horeca gelegenheden in Rotterdam. Zo is de Marokkaanse munt, maar ook de appelmunt, de Basilicummunt en Pepermunt uit de bedden van Rotterdamse Munt te verkrijgen bij Restaurant Dertien en het cafe van de Kunsthal. De munt die geleverd wordt aan de horeca, wordt dezelfde dag geoogst wat de kwaliteit ten goede komt. En het is allemaal biologisch. Een kopje thee met vers geoogste munt smaakt zoveel beter. Ik heb het vandaag zelf mogen ervaren.
Bij Rotterdamse Munt kan je ook lekker rondstruinen en genieten van een stukje geurend groen in de stad. Rotterdamse Munt heeft een groot assortiment aan (soms bijzondere) kruidenplanten die ook voor particulieren te koop zijn. Er worden natuurlessen voor kinderen van de basisschool verzorgd en er worden regelmatig workshops gegeven voor allerlei groepen zoals jongeren, vrouwengroepen, vriendengroepen en bedrijven. Afgelopen jaar waren er workshops zelf ecologische plantenvoeding maken, pesto- en een kruidenworkshop “ met blad en bloem” over kruiden en eetbare bloemen en een workshop zelf kruidentheemengsels, kruidenolie en kruiden azijn maken.
Rotterdamse Munt in de toekomst
Deze locatie aan de Laan op Zuid is tijdelijk. Met de gemeente zijn al afspraken gemaakt om op termijn te verhuizen naar een locatie die iets verderop gelegen is. In de toekomst wil Rotterdamse Munt verder als onderneming. Geen onderneming die uit is op winstbejag maar een sociale onderneming met oog voor kwaliteit en ruimte voor groei voor de mensen zelf. In de tussentijd timmeren zij hard aan de weg en zijn er volop ontwikkelingen. Naast mij in de kas staat een kweekbak vol kruiden en bloemen, een proef voor “de kruidentuin op lokatie”. Met deze oplossing kunnen zij de werknemers van bedrijven uit de buurt bij hun lunch voorzien van kruiden en salade. In de keuken wordt er druk gewerkt om de geoogste kruiden te verwerken tot olie, azijn of om gewoon te drogen als kruidenmengsel.
Wil je ook eens een bezoek brengen aan Rotterdamse Munt dan is 22 november 2014 een leuke gelegenheid. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het klein Rotterdams Munt Herfstfestival. Ben je er toch die dag, neem dan deel aan de fruitbios. Gedurende 114 minuten wordt je onder het genot van een smoothie meegenomen in de wereld Michael Pollan en zijn onderzoek naar de menselijke relatie met de plantenwereld. Voor de prijs hoef je het niet te laten. De film inclusief een smoothie kost 5 euro!
Geweldig die stad!!