Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Royal Dutch Oven – Nostalgie herleeft

4 499

Royal Dutch Oven – Marlies ging kennismaken

Marlies‘Lekker Tafelen’ werd uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de presentatie van een wel heel bijzondere pan. Als nieuwe blogster op Lekker Tafelen was ik daar direct voor in en dus ging ik erheen. De presentatie vond plaats in het Design Hotel Andaz in Amsterdam en het was een waar feestje. Lees en kijk je mee?

[spacer style=”1″ icon=”none”]

Bekijk hier het foto verslag

[spacer icon=”none”]

De Royal Dutch Oven- Nostalgie herleeft

Ik ben gek op het maken van heerlijke stoofpotjes. Ken je dat gevoel nog als je moeder vroeger op zondag in de keuken aan de slag ging? De pan stond op het vuur en de geuren verspreidden zich langzaam door het huis. Niet veel later ging je nieuwsgierig  in de keuken kijken, “wat ruikt er hier zo lekker”? Deze nostalgie kun je laten herleven met de Royal Dutch Oven.

De Royal Dutch Oven

Het is een waanzinnig stukje ambachtelijk werk wat geresulteerd heeft in een prachtige pan, speciaal ontworpen voor de Chinese markt. Deze super-de-luxe pan werd na de presentatie in China met open armen ontvangen  en men besloot dat ze dit de Nederlandse consument niet wilden onthouden. Gelukkig maar. De vorm van de pan is afgeleid van de Yuanboa, een oud Chinees betaalmiddel en tegenwoordig een geluksmunt, die staat voor voorspoed en welvaart. De pan is gemaakt van gietijzer, dit is het yang gedeelte. De deksel is van keramiek en beschilderd met Delfts blauw, dit vertegenwoordigd het yin gedeelte van de pan. Voor Chinezen is balans, ofwel Yin en Yang heel erg belangrijk. Het Yin gedeelte staat voor alles wat zacht is, vrouwelijk en sierlijk. Yang staat voor mannelijk, hard en donker. Onderop de pan staat een spreuk in Chinese tekens: “Overal ter wereld houden mensen van lekker eten en drinken; laten we hier met elkaar van genieten!”

Gietijzer

Even terug naar mijn geliefde stoofpot, De Royal Dutch Oven is hier uitermate geschikt voor. Deze gietijzeren pan heeft even tijd nodig om goed heet te worden, maar eenmaal heet  blijft de temperatuur constant. Hierdoor kan je vlees ‘veilig’ sudderen. Met veilig bedoel ik dat het vlees niet ongemerkt aanbrandt. Pannen van andere materialen kampen sneller met temperatuurwisselingen. Groot pluspunt van het materiaal! De pan kan hoge temperaturen aan, daarom kun je hem gebruiken voor alle hittebronnen en kun je hem ook in de oven zetten. Ideaal. Ook qua schoonmaken is hij erg praktisch, hij kan gewoon in de vaatwasser. Aan de binnenkant zit een geëmailleerde laag die onverslijtbaar is en daardoor niet vatbaar voor roest.

Druppeltechniek

Met De Royal Dutch Oven kun je vooral lekkere vleesgerechten maken. Probeer ook eens te gaan roerbakken in deze gietijzeren pan. Dat is echt de moeite waard om eens uit te testen. Iets wat ik  zeker nog wil benoemen is dat de deksel  een druppel reliëf heeft aan de binnenkant.  Dit zorgt ervoor dat het eten op een gelijkmatige wijze wordt bedruppeld.  Door de opkomende hete kookdampen ontstaan de druppels en dit maakt je vlees heerlijk mals, zonder nog olie toe te hoeven voegen!

Mooi erfstuk

RDO- detail-vogelknopDeze pan gaat een leven lang mee. Daarmee kun je overheerlijke gerechten maken voor je gezin, je familie en je vrienden. Niet alleen een topper om de lekkerste gerechten uit te toveren, het is ook nog eens een pareltje voor het oog.  Iedere Royal Dutch Oven wordt handmatig beschilderd en is daardoor uniek . Op de keramiek witte deksel staat een pauw in Delfts Blauw, die staat voor schoonheid en geluk. De deksel wordt beschilderd door Nederlandse meester-schilders van Royal Delft. Voor iedere pan wordt een nieuwe mal aangemaakt in de fabriek van Royal Lovink Industries. Iedere pan is dus ook uniek gefabriceerd. De pan wordt volledig duurzaam gemaakt, doordat er enkel gebruik wordt gemaakt van gerecycled ijzer.

Tot slot

Deze pan is een goed alternatief voor de ongezonde antiaanbakpannen. Mijn oma had vroeger al een gietijzeren bakpan, zij wist het al, hier kan niets tegen op. Wil je deze pan ook hebben? Vanaf het najaar zal De Royal Dutch Oven verkrijgbaar zijn bij de grotere warenhuizen. De pan kost € 250,-. Je kunt hem ook reserveren via de website van BK Cookware. Wil je hem nu al hebben? Ga dan naar de winkel van Royal Delft – De Porceleyne Fles.

 

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. colinsampson zegt

  I need to buy a Royal Dutch Oven by Marlies, where in the Nethrlands or in the Uk can I buy one, please help, thank you. Colin sampson

  1. Lekker Tafelen zegt

   Here you can buy a Royal Dutch Oven Colinsampson:

 2. Rie van der Linden-Veth zegt

  Ik vind het een prachtige pan, maar ik denk dat er één maar aan zit.
  De PRIJS. Die wordt nergens genoemd.

  1. Lekker Tafelen zegt

   BK geeft een richtprijs van richtprijs van 249 euro aan Rie. Dat is ie wel waard toch? Reserveren kan hier.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer