• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Review Santokumes Knives and Tools

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Review Santokumes Knives and Tools

Review Santokumes Knives and Tools – Voor de ene persoon is een goed keukenmes een absolute must in de keuken, een ander ziet er de meerwaarde niet van in. Als het maar snijdt, is dan een vaak gehoorde term. Maar één ding is een feit, we hebben allemaal wel een keukenmes in onze keukenlade liggen en vaak zelfs meerdere. De meeste keukenlades hebben allemaal wel een schilmesje of groentemesje voor het schillen van de aardappelen, appels en het punten van onze boontjes. Vaak ligt er ook nog ergens een broodmes in de lade voor het snijden van de harde broodjes in het weekend.  En dan is er nog vaak dat grote mes dat sommigen toch wel eng vinden. Vooral als ze ook nog eens scherp zijn. Maar bij koken is het net als bij klussen. Goed gereedschap is het halve werk. Daarom dit artikel om je te vertellen waarom je verschillende messen nodig hebt in je keukenlade en vooral waarom ze ook van goede kwaliteit zouden moeten zijn. En we richten ons specifiek op een nieuwkomer in de keukenlade, het santoku-mes!

Goed gereedschap is het halve werk

Drie soorten basismessen

De basis van keukenmessen bestaat uit drie verschillende soorten keukenmessen. Het groente/schilmes, het broodmes en het koksmes. Het schilmesje vind je bijna wel in iedere keukenlade. We gebruiken het voor het schillen, schrappen en snijden van onze groente en fruit. Meestal kleine soorten groente en fruit, want een hele kool wordt wat lastig met een klein schilmesje. Schilmesjes zijn er in vele soorten en maten. Het meest bekende schilmesje is wel het Herdertje. Vroeger gemaakt van koolstaal dat niet in de afwasmachine mag. Het lemet word namelijk zwart na verloop van tijd. Tegenwoordig is het herdertje er ook in een rvs versie. Al zeggen de meeste dat er niets boven het ouderwetse herdertje gaat. Er zijn dan nog hele goedkope schilmesjes (5 per verpakking die maar aan één kant geslepen zijn) en hele dure merkmessen. Een schilmesje hoeft niet duur te zijn, maar koop één die aan beide kanten geslepen is, scherp is en goed in je hand valt. Het tweede belangrijke mes is het broodmes. Het woord zegt het al, een mes dat vooral ontworpen is om brood te snijden. Over het broodmes zelf is een heel artikel te vinden op Lekker Tafelen waar uitgebreid word ingegaan op dit belangrijke basismes. En dan het koksmes. Voor velen toch wel het belangrijkste en grootste mes in hun keukenlade. Koksmessen zijn er in vele soorten en maten. Het lemmet van het mes gaat van 15 cm tot 35 cm. Koksmessen met een kleiner lemmet dan 15 cm word een office-mes genoemd. De meest bekende is wel het Franse koksmes dat in de punt schuin naar boven loopt. Je gebruikt dit mes voor het snijden van grote stukken groente, vlees, vis en het hakken van bijvoorbeeld kruiden. Tegenwoordig zijn ook andere modellen koksmessen die steeds populairder worden zoals het Chinese- en Japanse koksmes.

Santokumes Knives and Tools

Review Santokumes Knives and ToolsEen van die Japanse koksmessen die in populariteit toeneemt is het Santokumes. Je hebt hem misschien wel eens in de winkel gezien of bij een spaaractie van een supermarkt. Als we alleen al naar dit mes kijken zien we dat hij er anders uit ziet dan ons Franse koksmes. Bij een Frans koksmes gaat snijkant bij de punt omhoog. Bij het Santokumes zien we dat de snijkant bijna horizontaal blijft en bij de punt maar licht omhoog gaat. Het handvat lijkt erg op dat van het Franse koksmes . Het lemmet is soms zelfs dunner dan dat van het Franse mes. De meeste Franse koksmessen en westerse santokumessen worden van RVS gemaakt maar er zijn er ook die van VG10 met damaststaal worden gemaakt. Dit staal is harder dan het staal waar de meeste messen van worden gemaakt, wat ervoor zorgt dat het mes langer scherp blijft. Hoe zachter het staal, des te sneller het mes stomp wordt. Goedkopere messen zijn vaak van zachter staal gemaakt. Dit houdt in dat je het mes vaker moet aanzetten/slijpen.

Het Santokumes hanteren

Het grote verschil zit hem vooral in het hanteren van het mes. Het Santokumes snijdt net iets anders dan het Franse koksmes. Als je leert met een Frans koksmes te snijden dan gebruik je vooral een wiegende beweging waarbij de punt zo min mogelijk de plank verlaat. Dit kan bij het Santokumes alleen bij kleine producten. Daarom wordt bij het Santokumes vaker een licht zagende beweging gemaakt, waarbij het mes dus helemaal van de plank komt. Je kunt hakken met een Santokumes maar je hebt een veel kleinere hoogte beschikbaar dan bij een Frans koksmes. Waar het Santoku mes vooral in uitblinkt is het fijnere snijwerk.

Het Eden Damast Santokumes van Knivesandtools.nl

het Santokumes hanterenOm te demonstreren hoe dit mes snijdt mogen wij een test doen met het Santokumes van Eden, gemaakt van damaststaal. De keukenmessen van Eden zijn exclusief te koop bij knivesandtools.nl. Eden is een alternatief voor de bekende merken keukenmessen: zeer hoogwaardige kwaliteit tegen een zeer gunstige prijs. De kern van dit mes is VG10 met daarom heen damaststaal. Dit staal is harder dan het standaard rvs staal waar de meeste messen van worden gemaakt. Zoals eerder beschreven blijft het mes hierdoor langer scherp.

 

Uittesten Eden Damast Santokumes

uittesten Santokumes op tomaatUiteraard hebben wij het mes uitvoerig getest. Al was het alleen al om te wennen aan het snijden. Als je jarenlang gewend bent geweest om met een Frans koksmes te snijden dan is dit mes even wennen. Het is verstandig om je te verdiepen in het mes en hoe je het moet hanteren. Als je nog niet zo veel ervaring hebt met een Frans keukenmes dan went het waarschijnlijk veel sneller. Voor het uittesten zijn er diverse soorten harde en zachte groenten uitgekozen. Ook hebben we een kippendij uitgebeend en in blokjes gesneden met dit mes. Hieronder de uitkomsten per product met het Eden santokumes van Knivesandtools.nl.

Tomaat: Met een zagende beweging ga je als boter door een tomaat. Zelfsbij  een zachte tomaat, die soms best wel lastig is om te snijden, gaat dit moeiteloos. Snij bijvoorbeeld grove blokjes voor je verse tomatensaus of dunne plakjes voor je insalata caprese.

Review Santokumes Knives and ToolsPaprika heeft een stevig vel wat het een mooi testproduct maakt. Het santoku-mes heeft hier geen moeite mee. Het mes is zelfs zo scherp dat je alleen een snijbeweging hoort en geen knak. Het mes snijdt soepel in één beweging door de paprika. Ook met  het preciezere werk zoals het eruit snijden van de witte randen, heeft het mes geen problemen. Houd je vingers echter altijd ver van het snijvlak vandaan en zet ze zo neer dat je ze nooit kunt raken. Snij mooie dunne reepjes voor je salade of chinese ruiten voor in dit lekkere roerbak gerecht.

Uien worden ontzettend veel gebruikt in de keuken, een mooi moment om te testen hoe fijn het mes kan snijden. Hele fijne plakjes ui zijn namelijk perfect voor in de salade. Of juist heel fijn gesneden voor bij je verse haringof in de haringsalade!

Zoete aardappel is een harde groente en vergt een scherp mes om daar mooie blokjes van te snijden. Snij eerst een plakje van je zoete aardappel af zodat het stabiel ligt en snij vervolgens plakjes. Je zult zien dat het mes met een zagende beweging makkelijk door de zoete aardappel heen komt. Spoel het mes direct af met water als je afgevende groente snijd. De kleur blijft namelijk wat aan het mes plakken. Grove blokjes zoete aardappel zijn ideaal voor een lekkere curry.

Review Santokumes Knives and ToolsKomkommer is een gewillig testproduct voor het uittesten van messen. Zoals te verwachten is, snijdt het santoku-mes heel soepel door de komkommer heen.  Reepjes, plakjes en blokjes alles is mogelijk. Met het mes kun je zelfs prima schillen. Dit is een techniek die echter alleen geschikt is voor degenen die veel ervaring hebben met een groot keukenmes en zich er comfortabel mee voelen. Het is namelijk precies werk omdat het anders je vingers kost. Maar zoals op de foto te zien is, is dit heel goed te doen. Maak reepjes en plakjes voor bijvoorbeeld een heerlijke komkommersalade.

Kruiden: Een mes moet kruiden kunnen snijden/hakken. Hiervoor zijn muntblaadjes tot een rol opgerold en toen heel dun gesneden. Het hakken van peterselie etc. wil ook met het santokumes maar dan wel kleinere hoeveelheden. Het mes kan niet zover omhoog als een Frans koksmes. Het oprollen en snijden van kruiden is wellicht één betere techniek. Het is ook erg afhankelijk van het type kruid dat je wilt snijden. Maar, in principe is het prima te doen met dit specifieke mes.

Review Santokumes Knives and ToolsKippendijen: Naast het snijden van groenten en fruit moet een goed mes ook makkelijk door vlees komen. Om het nog een tikje moeilijker te maken gaan we de kippendij ook uitbenen met het santokumes. En dit wil prima. Door lichte snijbewegingen komt het vlees mooi los van het bot, zonder veel vleesverlies. Vervolgens snijdt het mes in één soepele beweging door de kip heen. Het mes snijdt mooie blokjes en reepjes voor bijvoorbeeld deze Hete kip.

Eden Santokumes voor het fijnere snijwerk

Het Eden santokumes van damaststaal heeft zich bewezen als een alleskunner in de keuken. Doordat het goed in de hand ligt en niet te zwaar weegt kun je hem heel soepel gebruiken. Met het grove werk heeft het mes geen probleem als je de zaagmethode gebruikt. Waar het mes in uitblinkt is het fijnere snijwerk. En het mes blijft goed scherp. In de twee weken dat het mes in gebruik is, is het mes nog niet één keer aangezet (scherper gemaakt). Omdat het gewoon nog niet nodig was. Het enige waar je op moet letten is dat je bij het snijden van (kleur) afgevende groenten het mes nadien direct afspoelt. De kleur blijft wat meer plakken dan bij een gewoon rvs mes het geval is. Als je al jaren met een Frans koksmes hebt gesneden dan is het overstappen op een Santokumes wellicht even wennen, maar als je de juiste snijmanier toepast heb je het snel onder de knie. Het mes is een meerwaarde voor je keukenlade en van goede kwaliteit.

Ben je zelf nieuwsgierig geworden naar zo’n mooi Santokumes? Via Knivesandtool.nl kun je deze en de andere messen uit deze serie in jouw bezig krijgen!

Tags: reviews
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown
Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen