Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schmidt Zeevis; nieuwe pand is een beleving

De nieuwe viswinkel van Schmidt Zeevis in Rotterdam is een echte beleving. In dit spectaculaire pand als een schip zit ook een mooie lunchroom.

0 770

Schmidt Zeevis; nieuwe pand is een beleving  ‘Surf, Turf & Wine’ is het thema van een feestelijke open dag in het nieuwe pand van Schmidt Zeevis. De Rotterdamse vishandel bestaat al meer dan 100 jaar en verhuisde eind vorig jaar van het Vasteland naar bedrijventerrein Spaanse Polder. Jammer voor mij, want een visje happen tijdens een ‘blokje om’ is niet meer mogelijk. Maar niet getreurd: nu pak ik de fiets. Want ik ontdek tijdens ‘Surf, Turf & Wine’ dat een visje happen nog steeds mogelijk is in het nieuwe pand. En hoe!


Schmidt Zeevis; nieuwe pand is een beleving

Schmidt zeevis winkel binnenDe viswinkel annex groothandel is enorm uitgebreid. Van buiten is het al spectaculair: als een heus schip lijkt het pand op te duiken uit het water.

De winkel is enorm ruim. De toonbanken met verse vis zijn een stuk groter dan in het vorige pand, net zoals de lunchcorner. Op deze Surf, Turf & Wine-dag is een grote toonbank ingericht met het MIJR-vlees van Piet van de Berg, een partner waar Schmidt Zeevis mee samenwerkt bij o.a. de Fine Food Friends in de Rotterdamse Markthal. Ook het wijnassortiment is flink uitgebreid door een intensieve samenwerking met wijnimporteur l’Exception.

Kijkje achter de schermen bij Schmidt Zeevis

Met een witte jas aan en muts op ons hoofd krijgen we een kijkje achter de schermen.

Schmidt zeevis kreeftWe zien grote bakken met kreeften en krabben. Het water in die bakken komt uit de Oosterschelde. We zien dat de krabben het water waarin ze (nog even) leven veel viezer maken dan de kreeften. Daar hebben ze veel werk aan hier. En we leren hoe verschillend een Oosterschelde- (links) en Canadese kreeft (rechts) eruit zien.

schmidt zeevis garnalen

[/third_paragraph][paragraph_right]

We leren ook dat niet alle Hollandse garnalen die te koop zijn hetzelfde smaken. Veel hangt af waar ze worden gepeld. De goedkopere (links) worden bijvoorbeeld in Marokko gepeld en dan weer terug vervoerd naar Nederland. Ze zien er wat glaziger uit. De beste kwaliteit (rechts) wordt in Nederland gepeld. Die garnalen zijn duurder omdat de arbeidskosten hoger liggen. Maar dan heb je ook iets moois. Bovendien is het natuurlijk beter voor het milieu als je de garnalen niet steeds heen en weer hoeft te vervoeren.

We zien de grote hallen waar de vis dagelijks vers wordt aangevoerd. Dat gebeurt ’s morgens in alle vroegte. De deuren hebben geen nummers, maar namen van vis, schaal- en schelpdieren.  Elke vis die binnenkomt wordt gescreend en van een code voorzien. Zo is er altijd te achterhalen waar de partij vandaan kwam, mocht er iets mis zijn. De vissen gaan tijdens hun reis bij Schmidt zelfs allemaal door een metaaldetector: het lijkt Schiphol wel! Er werken heel wat mensen bij Schmidt, wel zo’n 150. Dat moet wel, want er gebeurt hier nog veel met de hand. Zo wordt bijvoorbeeld alle vis met de hand gefileerd. Op de foto zie je de fileertafels. Jammer dat het zondag is, want die bedrijvigheid had ik graag eens meegemaakt.

Hygiëne staat uiteraard hoog in het vaandel. Een enorme spoelmachine spoelt de kratten (elke dag van de week heeft een andere kleur krat) na gebruik snel schoon. Ook wij worden gespoeld als we door het automatische schoenen-spoelsysteem de werkruimte verlaten. Onder de indruk vertrekken we. Maar niet zonder eerst een lekker visje te hebben gehapt!

Adres Schmidt Zeevis:

  • Matlingeweg 333
  • 3044 EV Rotterdam

Openingstijden Schmidt Zeevis:

  • ma t/m do: 09.00 – 18.00 uur
  • vr: 08.00 – 18.00 uur
  • za: 08.00 – 17.00 uur
  • zo: gesloten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer