Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schokkende ontdekking: De moestuin van Europa

Een schokkende ontdekking! Dit verhaal over de moestuin van Europa moet je echt even lezen. Ontdek waarom eten van de seizoenen zo belangrijk is!

5 397

Schokkende ontdekking: De moestuin van Europa – Het is oktober, een graad of 25 en we rijden na een paar heerlijke dagen lopen in de Spaanse Sierra Nevada richting de kust om daar wat te luieren. Vakantie is voor ons tent achterin de auto en kijken waar de wind en zon ons brengt. Zo ontdekte ik bij toeval de uitgestrekte rijstvelden net onder Valencia. Kwam er, zo leek het, geen einde aan de olijfbomen rond Jaen en liep ik op uitgedroogde heuveltoppen tussen de amandelbomen. Allemaal producten die wij ook kennen en gebruiken in de keuken.

Westland

We hebben Cabo de Gata als doel, een natuurpark noordelijk van Almeria. Stranden, kleine plaatsen en nog niet uitgewoond door hordes toeristen hopen we. Een ontzettend droog gebied, dit deel van Andalusië, dus ik verwacht hier geen spectaculaire culinaire ontdekkingen. Ik had wel iets gelezen over de kassen rond Almeria, maar het Westland ligt bij mij om de hoek, dus daar was ik niet zo mee bezig.

Totdat we langs de kust rijden. Glimmend plastic, zo ver als ik kan kijken. Vanaf de randen van de stranden tot daar waar de heuvels te steil worden en soms zelfs dan, plastic, plastic, plastic! Plastic kassen. Nu had ik zelf ervaren hoe vochtig ons tentje ‘s morgens was, zonder dat het geregend had, maar in een gebied dat al zo lang zo droog is, is kassen plaatsen, denk ik wel een uitdaging. Ik lees later dan ook dat het broodnodige en kleine beetje water dat er nog in dit gebied is, opgepompt wordt ten behoeve van deze kassen. Het gevolg kan je zelf wel bedenken.

Moestuin van plastic

In het begin dat ik door deze plastic zee rijd heb ik een soort opgewonden verbazing; “kijk eens, daar staat dat dorpje helemaal ingebouwd”, maar na een paar kilometer word ik stiller en kijk met steeds meer afgrijzen naar al dat plastic. Buiten dat er op elk stukje een kas staat, ligt er in de bermen, hangt er in de struiken, dwarrelt er door de lucht plastic. Kilometers lang. Weer thuis lees ik dat er in 40 jaar 400 vierkante kilometer plastic kas geplaatst is, kilometer dus! Zo groot dat het vanuit de ruimte te zien is en dat wordt dan de ‘Moestuin van Europa’ genoemd. Serieus……..dit heeft helemaal niets met tuin te maken.

na een paar kilometer word ik stiller en kijk met steeds meer afgrijzen naar al dat plastic

Krotten

Nog overdonderd van wat we gezien hebben slaan we van de rijksweg af richting Cabo de Gata. Nog een half uurtje en dan zouden we er moeten zijn. Een smalle weg en nog zijn de kassen niet voorbij. In de verte zie ik de bergen richting de kust, gelukkig zonder de nu bekende witte vlekken. En dan bij een rotonde, volkomen uit het niets, doemen er naast de weg krotten op, gebouwd van datzelfde plastic. Een oude deur dient als voordeur, in een carport gemaakt van datzelfde plastic staat een auto. Vuurkorven, fietsen, bergen rommel alles op een hoopje bij elkaar en voordat ik me realiseer wie hier wonen is het alweer voorbij en rijden we tussen de laatste kassen richting het natuurgebied. Ik voel me dubbel: opluchting en boosheid.

En hoe bizar, later op de foto’s zie ik een bord vlak voor de rotonde staan met een advertentie voor een ‘alojamiento rural’…..mijn vertalingsprogramma vertaalt dit als ‘landelijke accomodatie’. Een zieke geest die deze advertentie op deze plek durft neer te zetten!

De moestuin van Europa advertentieOorzaak

Deze groentuin van Europa staat hier namelijk omdat wij zo nodig sperzieboontjes met Kerst willen eten. Omdat de zakken met 3-kleuren paprika zo fijn in onze roerbakmaaltijden passen. Omdat de kant-en-klaar gesneden groentenzakken zo handig zijn. Omdat een ouderwetse wintergroente zoals pastinaak, winterpostelein of savooiekool iets is dat je alleen nog bij een echte groenteboer kan krijgen en bijna geen mens meer weet hoe je dit klaar moet maken.

Wij en zij maken deze plastic zee mogelijk. Wij uit Noord-Europa en zij vooral uit Afrika. De mensen die hier werken, zijn namelijk vooral mensen uit Afrika. Vluchtelingen of mensen die een betere toekomst zoeken. Dit zijn de mensen die de krotten bouwen en wonen en werken in plastic. In de zogenaamde moestuin van Europa! En dit is niet de enige plek in Spanje waar dit gebeurt. Aan de zuid-west kant van Spanje groeien aardbeien en frambozen in net zulke kassen, met net zulke krotten verstopt tussen de kassen. Zodat wij in de winter nog steeds kunnen ‘genieten’ van deze vruchtjes. Wat is er mis met een sinaasappel?

Deze moestuin van Europa staat hier namelijk omdat wij zo nodig sperzieboontjes met Kerst willen eten.

Foto’s in dit artikel zijn vanuit een auto gemaakt maar geven samen met de tekst een duidelijke indruk van de werkelijkheid

Wintergroenten

Waarom worden er in Afrika geen kassen geplaatst (van glas graag omdat het plastic iedere keer weer vervangen moet worden en dan verbrand wordt)? Zodat de mensen die met gevaar voor eigen leven het water oversteken om in deze kassen voor een hongerloontje, onzeker of ze morgen de baan nog hebben en urenlang in de hitte werken, bij hun familie kunnen blijven. Waarom willen wij persé paprika, tomaat en courgette eten in de winter? Waarom plastic? Waarom, waarom, waarom?

Ook ik pakte in de winter altijd gedachteloos de courgette, tomaat, paprika omdat ik daar trek in had. Omdat het past in het recept dat ik wil maken of gewoon omdat het in de aanbieding was en ik er dan wel wat mee zou kunnen. Overigens nooit aardbeien, die heten tenslotte niet voor niets zomerkoninkjes, kom op mensen niet meer doen! Maar wanneer je letterlijk met je neus op de feiten gedrukt wordt dan verandert er iets. Mensen moeten ergens van leven, in deze streek zou het misschien anders armoede zijn, het is zo dubbel. Maar ik krijg die krotten en al dat plastic maar niet uit mijn hoofd.

Mensen moeten ergens van leven, in deze streek zou het misschien anders armoede zijn, het is zo dubbel.

Malieveld

Ik geloof ook zeker dat dit gebied in Spanje niet de enige plek is waar dit gebeurt. Er zijn op de wereld zeker meer plaatsen waar er een Malieveld in de buurt zou moeten zijn. Maar als we het hebben over de plastic zee, kunnen we dan in ieder geval dit ook meteen even aanpakken. Of er in ieder geval over nadenken. Vooral wanneer de Spaanse tomaten en paprika’s deze winter weer in de aanbieding zijn!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Simone B zegt

  In Kenia, Ethiopia en wie weet welke arme Afrikaanse landen wordt voedsel voor ons geteeld terwijl ze zelf honger lijden

  1. Marlène zegt

   Dat is dus helaas op meer plekken op de wereld, zo ook in de plastic (moestuin)zee van Almeria, Spanje. Een land waar we zomers massaal naar toe trekken om aan het strand te liggen en vaak niet verder komen dan waar de excursie of de scooter ons brengt. Terwijl je misschien 50 kilometer verderop, midden tussen het plastic en de krotten zit.

   Het feit dat dit kan bestaan is omdat de vraag vanuit de consument komt. Als wij bijvoorbeeld massaal aardbeien weigeren te kopen in december dan heeft het geen nut om ze te kweken. Als wij daarnaast bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor vers en lokaal hebben we geen moestuin in Spanje of waar dan ook meer nodig.

 2. adrie zegt

  wij wonen in een plaats zonder groenteman, alleen supermarkten.
  er is geen groente beschikbaar uit Nederland. zelfs de uien komen uit Nieuw Zeeland, wij zijn notabene het uienland van europa!!
  de wereld is gek geworden!!

  1. Marlène zegt

   Je hebt helemaal gelijk, waar zijn we eigenlijk mee bezig. Geen groenteman meer in de stad, onze producten exporteren en hetzelfde product uit het buitenland inkopen!

   Zelf koop ik uien per 5 (of 3 of wat ik nodig heb) kilo op de markt direct van de boer. Ga op zoek naar een oogstmarkt of iets dergelijks in de buurt. Kost meer tijd, maar daar krijg je voor terug dat je weet waar je groenten vandaan komen en krijg je van de producent vaak nog wat tips mee voor thuis. Door heel Nederland zie je dit soort markten gelukkig steeds vaker. En, niet onbelangrijk, heel vaak zijn dit de leukste en gezelligste plekken om je inkopen te doen.

 3. André zegt

  Gelukkig gebruik ik in deze koude tijd zelden of nooit groenten waarvan ik weet dat het niet in ons kikkerlandje gegroeid is .
  Wij als consumenten krijgen toch altijd al de sores op ons bordje,
  32 jaar geleden heb ik al gezorgd dat ik een 3 fase stroomaansluiting in mijn toen gerenoveerde woning had waardoor ik eigenlijk toen al van het gas afwas, alleen mijn wokbrander en de verwarming liepen nog op gas. maar de wokbrander is al 3 jaar terug vervangen door een inductie kookplaat, over de gasgestookte verwarming ketel hoor je maar niets.
  Nee geef mij maar eerlijke groenten van Nederlandse komaf en verkoop ons gas maar aan de Russen ( wat we toch al jaren doen ).

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer