- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

September is fruitplukmaand voor iedereen

Tijdens de Landelijke Fruitplukdagen valt de appel niet ver van de boom, sterker nog: hij valt helemaal niet! “Op onze plukdagen in september zijn bezoekers vaak zo verwonderd dat het fruit [1] gewoon direct van de boom af kan worden opgegeten” vertelt Gerard van de Anker – voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO)

De oogstmaand van appels en peren is gestart! Dat kan iedereen komen meemaken tijdens de Landelijke Fruitplukdagen. Heel september openen ruim 40 boomgaarden verspreid over Nederland hun spreekwoordelijke deuren voor publiek, om zelf te komen plukken.

Op onze plukdagen in september zijn bezoekers vaak zo verwonderd dat het fruit gewoon direct van de boom af kan worden opgegeten

“We vinden het erg belangrijk om deze open dagen te houden,” geeft Gerard van den Anker aan. “Zo kunnen we laten zien met hoeveel passie en zorg we ons fruit telen. We plukken de appels en peren heel voorzichtig en leggen ze met aandacht in onze voorraadbakken. Ook zijn we hier in de boomgaard heel bewust bezig met het creĆ«ren van een natuurlijk evenwicht. We bieden tussen de fruitbomen ruimte aan bijen en insecten, zoals lieveheersbeestjes en oorwormen. Die zijn voor ons heel nuttig, omdat ze bijvoorbeeld bladluis opeten. Zo telen wij hier het lekkerste fruit in harmonie met de natuur”.

Mooie oogst verwacht

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), brancheorganisatie van professionele fruittelers, verwacht dit jaar opnieuw een heel smaakvolle oogst. Door de vele zonuren in de zomer worden het weer lekkere zoete appels en peren. Nederland is de laatste jaren een echt perenland geworden. Met ruim 10.100 hectare overstijgt de perenteelt de appels, waarvan er 6740 hectare staan. Binnen de appelteelt blijft de Elstar veruit favoriet, met ca. 40% van het appelareaal.

Zelf uw appels en peren plukken?

Heel de maand september is iedereen van harte welkom in de Nederlandse fruitboomgaarden. Meer informatie over de verschillende data en locaties is te vinden op www.defruitigste.nl/plukdagen[1]

Praat mee!

Bezoek jij dit jaar een fruitteler tijdens de Landelijke Fruitplukdagen? Laat het ons weten in het reactieformulier onder dit artikel. Heb je al eens meegedaan aan de Landelijke Fruitplukdagen? Deel dan hier je ervaring. Leuk als je meedoet.

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. www.defruitigste.nl/plukdagen: http://www.defruitigste.nl/plukdagen