Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sous vide; Perfectie voor slow food fans

Sous vide is het het garen van gevacumeerd voedsel in een waterbad met een constante temperatuur. Deze gaarmethode verovert in rap tempo de thuis keukens.

0 1.370

Sous vide koken is in opkomst. Heel kort door de bocht is het het garen van gevacumeerd voedsel in een waterbad met een constante temperatuur.  Steeds meer foodies gaan aan de slag met dit relatief nieuwe begrip in de keuken. Slow food slaat een enorm gat in de voedselmarkt. Een kloof tussen nog snellere gemaksmaaltijden en smaakliefhebbers.


Sous vide; Wat is dat?

Misschien heb je nog nooit gehoord van de term sous vide. Een beetje hobbykok zal het echter al regelmatig tegengekomen zijn bij televisieprogramma’s als Masterchef.

Sous vide is het het garen van gevacumeerd voedsel in een waterbad met een constante temperatuur.

Voor de thuiskok is het misschien nog een ver van je bed show. De echte kook liefhebber zal wel degelijk geïnteresseerd zijn in dit fenomeen. Het grote voordeel is dat je perfectie bereikt in de bereidingstemperatuur. Je ingrediënten behouden een optimale textuur en verliezen (o.a. door het vacuüm) geen vocht. Alle sappen (lees smaken) blijven dus behouden.

Sous vide bereiden is vooral heel interessant bij de bereiding van vlees of vis. Een mootje zalm, sous vide gegaard, is een echt smaakexplosie. Het behoudt zijn kleur, en alle sappen. Maar ook vele soorten vlees lenen zich prima voor deze bereiding. In de vacuüm verpakking kun je ook heel mooi een marinade toevoegen. Nadat het waterbad op temperatuur gebracht is met de sous vide regulator leg je de vacuüm zak in het waterbad. Nu is het alleen nog wachten. Een klein stukje zalm is in 15 minuten klaar, maar voor stukken vlees kun je uitgaan van zeer lange bereidingstijden. Echt slow cooking met volledig behoudt van smaken, kleuren en structuren. Laat na bereiding even rusten, snij de zak open en presenteer het aan je gasten. Ondertussen heb je echt alle tijd gehad om ze van een wijntje te voorzien.

De vier voordelen van Sous vide bereiden

  1. Perectie: Het garingsproces verloopt op een echt constante temperatuur
  2. Smaak: Alle smaken in het product blijven behouden. Ze worden niet afgestaan aan water of vet, maar blijven in het product
  3. Uitstraling: Serveer je ingrediënt met ongekende klasse. Bij deze manier van garen behoudt je de perfecte kleur en structuur
  4. Gemak: De bereiding duurt lang maar is zeer eenvoudig

Sous vide verovert in rap tempo de Nederlandse keukens.

Wartmann Cookware is één van de Nederlandse leveranciers van deze apparatuur. Het gaat dit bedrijf met echt Brabantse roots inmiddels behoorlijk voor de wind. Begonnen met messen, pannen en snijplanken van uitstekende kwaliteit (lees onze review van de messen hier), leveren ze inmiddels ook de airfryer, de slowjuicer en last but not least het Sous vide waterbad. Sinds kort is er ook de losse Sous vide regulator. Een perfecte oplossing voor de hobbykok die het niet dagelijks maar wel graag gebruikt. Deze nieuwe regulator kun je simpel in je eigen pan hangen. Voor de echte liefhebbers is er een groter waterbad met een eveneens grotere maar zeer stabiele regulator. Daarnaast levert Wartmann Cookware ook de bijbehorende vacuüm apparatuur + de vacuüm zakken.

We vinden het dan ook mooi om te zien dat we dit mooie merk in steeds meer kookwinkels tegenkomen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer