Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spiralizer oftewel spiraalsnijder

De spiralizer ofwel de spiraalsnijder, is een keukenhulp die al langer bestaat. Het is een manier om van groenten lange slierten te maken. Misschien is je eerste reactie: dat kan ik ook met een mandoline of een keukenmachine, maar met het uitproberen van een spiralizer maakte ik groenteslierten van komkommer van een meter lang. Gaat mij met een mandoline niet lukken.

0 1.933

Ik spiralize, jij spiralized, wij spiralizen…………jullie zullen wel denken, er is een draadje los geschoten in het hoofd van Marlène. Wat één draadje, wel meerdere! Nou blokkeert er wel eens een schakeltje in dat hoofd van mij, maar ik ben serieus benieuwd of we het rijtje waar ik dit verhaal mee begon, binnenkort in het Groene Boekje gaan tegen komen.


Wat doet een spiralizer?

Spiralizer spiraalsnijder courgettepastaDe spiralizer ofwel de spiraalsnijder in gewoon Nederlands, is een keukenhulp die al langer bestaat. Het is een manier om van groenten lange slierten te maken die ook wel eens zoodles genoemd worden. Inderdaad een verwijzing naar die andere lange slierten die van deeg gemaakt worden, noedels. Misschien is je eerste reactie: dat kan ik ook met een mandoline of een keukenmachine, maar met het uitproberen van een spiralizer maakte ik groenteslierten van komkommer van een meter lang. Gaat mij met een mandoline niet lukken.

Ik zag de spiraalsnijder veel eerder vooral voorbij komen in, laat ik het maar zo zeggen, de gezondheidshoek. De in lange slierten gesneden groenten vervangen pasta en noedels, minder koolhydraten en meer vezels, maar geven wel dezelfde bite, structuur. Dat deze groenteslierten alleen maar als vervanging gebruikt kunnen worden is naar mijn idee zonde. Het ziet er namelijk ook gewoon heel leuk uit. Ik zie het al voor me: wie het eerst zijn meter opgerolde komkommer op heeft! En dat zal ook vast de reden zijn dat ik hem tegenwoordig veel vaker tegenkom.

Er zijn spiraalsnijders in alle soorten, maten en prijzen. Je heb de grotere met verschillende snijbladen (waar ik weer een plek voor zou moet zoeken in mijn toch al overvolle keukenkastjes), je hebt spiraalsnijders die als accessoire voor keukenmachines verkrijgbaar zijn. Maar er zijn ook kleinere varianten, die bijvoorbeeld lijken op een grote puntenslijper. Voor die laatste kan ik nog wel een plekje vinden en lijkt me een prima begin om te kijken of ik het überhaupt vaker zal gebruiken dan een keertje voor de leuk.

Proberen, werkt het ook echt?

Het is een handigheidje, maar dat heb ik zo onder de knie en al snel heb ik lange slierten komkommer. Aan de courgette draai ik ook al snel een mooie punt en de (platte) sliertjes vallen makkelijk van het mes. De waspeen is eigenlijk net iets te dun om mooie lange slierten te draaien, maar met een winterpeen zal je dit zeker goed voor elkaar kunnen krijgen. Veel kracht heb ik er niet voor nodig.

Spiralizer GefuNet zoals bij het slijpen van een potlood houd je het binnenste deel, de kern over. Dat is bij sommige groenten niet erg. De kern van een komkommer is niet echt geschikt om slierten van te maken, maar van de wortel houd ik nog een staafje over. Daarnaast kan je de groente niet volledig opsnijden zonder daarbij een deel van je vingers mee te nemen. Denk weer aan een puntenslijper waarbij je altijd een stukje potlood overhoudt en je ook niet met je pink nog even de slijper induwt. Of dat een echt nadeel is ligt aan jezelf, voor mij is het gewoon een stukje dat ik zelf kleiner snijd of, nog beter, alvast ‘proef’! Het houdt overigens wel in dat je kleinere groenten zoals bijvoorbeeld een bietje of raapjes niet met deze specifieke spiraalsnijder kan snijden. Daar heb je één van de andere soorten spiraalsnijders voor nodig, waarbij je groente kan klemmen.

Iets met mesjes schoonmaken, blijft altijd even opletten. Met een sponsje de toppen van je vingers riskeren met de vlijmscherpe mesjes zou ik niet aanraden. Mijn puntenslijper kan gelukkig zo in de afwasser en anders is meteen afspoelen en een afwasborstel een prima alternatief.

Is mijn puntenslijper (de Gefu Spirelli) een blijvertje? Jazeker, je snijdt in een mum van tijd leuke slierten die door de salade kunnen of waar je een courgette ‘spaghetti’ van maakt. Draai met een vork de sliertjes tot een torentje op een bord en het ziet er prachtig uit. Klein, handzaam en kan in de afwasser!

Welke ga je kiezen?

Ik noemde al dat spiraalsnijders er in allerlei soorten, maten en prijzen zijn. Bedenk vooraf wat je er mee wilt gaan doen en hoeveel je er voor wilt uitgeven. Wil je kunnen variëren met ronde (spaghetti)sliertjes en verschillende formaten platte groentesliertjes of wil je echte linten die mooi opkrullen? Heb je nog ruimte in je keukenkastje of kan er eigenlijk niet echt meer iets bij? Kom je er nog niet uit, je kan hier de ene met de ander vergelijken: http://www.kookpunt.nl/spiraalsnijder/nl/page/1415/. Kookpunt stuurt hem trouwens ook graag naar je op.

Ben je daarnaast nog een beetje zoekend naar wat je nog meer kan doen met die leuke sliertjes, het kookboek Spiralize! van Stephanie Jeffs kan je daarbij helpen. Wafels van zoete aardappels of een (groente)noedelsoep met kokos om maar wat te noemen. Tijd om een wafelijzer aan te schaffen…..of nee toch maar niet, geen plek meer.

Disclaimer: Voor dit artikel hebben wij een spiralizer plus kookboek ontvangen van Kookpunt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer