• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Spiralizer oftewel spiraalsnijder

door Marlene Stolte
in Nieuws & Opinie
0
0
Spiralizer oftewel spiraalsnijder

Ik spiralize, jij spiralized, wij spiralizen…………jullie zullen wel denken, er is een draadje los geschoten in het hoofd van Marlène. Wat één draadje, wel meerdere! Nou blokkeert er wel eens een schakeltje in dat hoofd van mij, maar ik ben serieus benieuwd of we het rijtje waar ik dit verhaal mee begon, binnenkort in het Groene Boekje gaan tegen komen.

Wat doet een spiralizer?

Spiralizer spiraalsnijder courgettepastaDe spiralizer ofwel de spiraalsnijder in gewoon Nederlands, is een keukenhulp die al langer bestaat. Het is een manier om van groenten lange slierten te maken die ook wel eens zoodles genoemd worden. Inderdaad een verwijzing naar die andere lange slierten die van deeg gemaakt worden, noedels. Misschien is je eerste reactie: dat kan ik ook met een mandoline of een keukenmachine, maar met het uitproberen van een spiralizer maakte ik groenteslierten van komkommer van een meter lang. Gaat mij met een mandoline niet lukken.

Ik zag de spiraalsnijder veel eerder vooral voorbij komen in, laat ik het maar zo zeggen, de gezondheidshoek. De in lange slierten gesneden groenten vervangen pasta en noedels, minder koolhydraten en meer vezels, maar geven wel dezelfde bite, structuur. Dat deze groenteslierten alleen maar als vervanging gebruikt kunnen worden is naar mijn idee zonde. Het ziet er namelijk ook gewoon heel leuk uit. Ik zie het al voor me: wie het eerst zijn meter opgerolde komkommer op heeft! En dat zal ook vast de reden zijn dat ik hem tegenwoordig veel vaker tegenkom.

Er zijn spiraalsnijders in alle soorten, maten en prijzen. Je heb de grotere met verschillende snijbladen (waar ik weer een plek voor zou moet zoeken in mijn toch al overvolle keukenkastjes), je hebt spiraalsnijders die als accessoire voor keukenmachines verkrijgbaar zijn. Maar er zijn ook kleinere varianten, die bijvoorbeeld lijken op een grote puntenslijper. Voor die laatste kan ik nog wel een plekje vinden en lijkt me een prima begin om te kijken of ik het überhaupt vaker zal gebruiken dan een keertje voor de leuk.

Proberen, werkt het ook echt?

Het is een handigheidje, maar dat heb ik zo onder de knie en al snel heb ik lange slierten komkommer. Aan de courgette draai ik ook al snel een mooie punt en de (platte) sliertjes vallen makkelijk van het mes. De waspeen is eigenlijk net iets te dun om mooie lange slierten te draaien, maar met een winterpeen zal je dit zeker goed voor elkaar kunnen krijgen. Veel kracht heb ik er niet voor nodig.

Spiralizer GefuNet zoals bij het slijpen van een potlood houd je het binnenste deel, de kern over. Dat is bij sommige groenten niet erg. De kern van een komkommer is niet echt geschikt om slierten van te maken, maar van de wortel houd ik nog een staafje over. Daarnaast kan je de groente niet volledig opsnijden zonder daarbij een deel van je vingers mee te nemen. Denk weer aan een puntenslijper waarbij je altijd een stukje potlood overhoudt en je ook niet met je pink nog even de slijper induwt. Of dat een echt nadeel is ligt aan jezelf, voor mij is het gewoon een stukje dat ik zelf kleiner snijd of, nog beter, alvast ‘proef’! Het houdt overigens wel in dat je kleinere groenten zoals bijvoorbeeld een bietje of raapjes niet met deze specifieke spiraalsnijder kan snijden. Daar heb je één van de andere soorten spiraalsnijders voor nodig, waarbij je groente kan klemmen.

Iets met mesjes schoonmaken, blijft altijd even opletten. Met een sponsje de toppen van je vingers riskeren met de vlijmscherpe mesjes zou ik niet aanraden. Mijn puntenslijper kan gelukkig zo in de afwasser en anders is meteen afspoelen en een afwasborstel een prima alternatief.

Is mijn puntenslijper (de Gefu Spirelli) een blijvertje? Jazeker, je snijdt in een mum van tijd leuke slierten die door de salade kunnen of waar je een courgette ‘spaghetti’ van maakt. Draai met een vork de sliertjes tot een torentje op een bord en het ziet er prachtig uit. Klein, handzaam en kan in de afwasser!

Welke ga je kiezen?

Ik noemde al dat spiraalsnijders er in allerlei soorten, maten en prijzen zijn. Bedenk vooraf wat je er mee wilt gaan doen en hoeveel je er voor wilt uitgeven. Wil je kunnen variëren met ronde (spaghetti)sliertjes en verschillende formaten platte groentesliertjes of wil je echte linten die mooi opkrullen? Heb je nog ruimte in je keukenkastje of kan er eigenlijk niet echt meer iets bij? Kom je er nog niet uit, je kan hier de ene met de ander vergelijken: http://www.kookpunt.nl/spiraalsnijder/nl/page/1415/. Kookpunt stuurt hem trouwens ook graag naar je op.

Ben je daarnaast nog een beetje zoekend naar wat je nog meer kan doen met die leuke sliertjes, het kookboek Spiralize! van Stephanie Jeffs kan je daarbij helpen. Wafels van zoete aardappels of een (groente)noedelsoep met kokos om maar wat te noemen. Tijd om een wafelijzer aan te schaffen…..of nee toch maar niet, geen plek meer.

Disclaimer: Voor dit artikel hebben wij een spiralizer plus kookboek ontvangen van Kookpunt.

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen