Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sushi á la minute – verfijnd vakmanschap voor verwende consumenten

Een foto- en bezoekverslag van een workshop zelfs sushi maken bij Sushi Daily in Amsterdam. Dat sushi rollen blijkt toch echt lastiger dan je zou denken.

0 840

Sushi á la minute – verfijnd vakmanschap voor verwende consumenten – Sushi; er zijn boeken over volgeschreven. In Japan mag je jezelf pas sushimeester noemen na 12 jaar opleiding, waarvan je de eerste twee jaar alleen maar rijst mag koken. Er zijn complete gedichten opgedragen aan deze Japanse lekkernij. Tien jaar geleden was het nog een exclusief hapje, maar tegenwoordig kun je bijna letterlijk op iedere straathoek sushi kopen. En zoals met alle eten geldt ook hier dat kwaliteit uiteenloopt van overjarig rubber tot exquise delicatesse.

De sushi die je in de supermarkt kunt kopen mag rekenen op mijn instant wantrouwen. Meestal heeft de vorm nog het meeste te maken met sushi zoals deze bedoeld is. Daarna houdt iedere vergelijking op. De eerlijkheid gebied mij dan ook te zeggen dat ik in de AH XL tot nu toe altijd met een grote boog om de Sushi Daily heen ben gelopen. Tot vandaag. De uitnodiging om niet alleen te komen proeven, maar ook sushi te komen maken wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Ik ben geen nieuweling op het sushi-pad, dus het zou mijn benieuwen hoe ze dat aanpakken.


Oefenen

Voorbereid op een verkooppraatje en lekkere hapjes toog ik naar de AH XL aan het Gelderlandplein te Amsterdam. Midden in de winkel stond onze workshoplocatie opgebouwd. De nieuwsgierige blikken kwamen al van alle kanten nog voor we waren begonnen. De voorbereidingen, zoals het precaire koken van de rijst en snijden van de vis en groenten, waren al voor ons gedaan, dus de nadruk lag op het rollen van verschillende soorten sushi. Geloof me; daar zit genoeg uitdaging in! Met het puntje van mijn tong uit mijn mond maakte ik een California roll; de variant waarbij de rijst aan de buitenkant zit. De Nigiri, rijst met vis erop, bleek ook allerlei technieken te vereisen en de Hand roll, het gezellige toetertje, is hogere wiskunde!

Begeleiding

Bij iedere stap wisten de koks van Sushi Daily een nuttige tip te geven waardoor het behapbaar werd. Gebruik weinig rijst en veel vulling herhaalden ze. Dat is weliswaar lastiger rollen, maar geeft wel een veel lekkerder resultaat.

Bewerk de rijst bij het uitspreiden alleen met je vingertoppen en niet teveel. Druk er ook niet te hard op, zodat de structuur van de rijst nog te proeven is. Dat is lekkerder dan een soort aangestampte pap.

Gebruik alleen de mooiste, verse ingrediënten. Het lijkt een open deur, maar bij sushi is het echt essentieel.

Wees niet te zachtzinnig bij het rollen. Het is belangrijk dat de vulling stijf aangedrukt ingerold wordt. Grappig voor iets dat zo fijntjes gemaakt wordt, daarbij verwacht je niet echt dat je ook kracht moet zetten.

Er volgde een demonstratie zalm fileren, een kunst op zich. Uitgebreid liet de chef zien hoe en waar je moet snijden om de vis te verdelen voor de verschillende soorten sushi. En dan hoe je die stukken weer in de mooiste plakjes snijdt.

De kennis en kunde die de medewerkers van Sushi Daily tentoonspreidden overtuigde mij nog meer van het vakmanschap, dan de verrukkelijke sushi. Die had ik immers zelf gemaakt…

Uw dagelijkse sushi

Het leuke van Sushi Daily is dat ze weliswaar alleen in winkels van Albert Hein te vinden zijn, maar dat het een volledig eigen keten is, gespecialiseerd in sushi. Die focus proef je terug.

Sushi is arbeidsintensief om te maken en verse ingrediënten zijn niet goedkoop. Daarmee zal een goede sushi nooit echt goedkoop worden. Ik zag bij een XXL-schaal voor zes personen met sashimi en een grote variëteit aan sushi’s voor €39,- en heb me serieus afgevraagd of ik het daarvoor zou kunnen inkopen met alle prachtige verse vis. Er is maar een manier om dat uit te vinden en dat is het proberen! Het leuke is dat je dat na een bezoek aan de Sushi Daily net zo makkelijk aan de slag kunt, want ze verkopen alle ingrediënten voor de Doe-het-zelf-sushi ook los.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer