Urban Gardening neemt een vogelvlucht
Steeds meer stedelingen ontdekken de uit New York overgewaaide trend Urban Gardening; oftwel het stadstuinieren. Mensen worden zich bewuster van het feit dat je voor het verbouwen van je eigen groenten en kruiden geen lappen grond nodig hebt maar dat je ook kunt zaaien, kweken en telen vanaf je eigen balkon, je dak, je bakfiets of op een stuk braakliggend grond van de Gemeente.
“Urban Gardening, een stukje bewustzijn”
Het verbouwen van je eigen groenten en kruiden is niet alleen een ontspannende bezigheid die veel voldoening geeft en nog eens heel veel lekkers oplevert, maar door zelf te verbouwen word je je ook bewuster van het gebruik van bijvoorbeeld mest en bestrijdingsmiddelen. Zo heb je voor het verbouwen van je eigen groenten geen toevoegingen nodig om je product langer vers te houden. Het beland immers vaak dezelfde dag nog op je bord. Ook kun je zelf de afweging maken of je gebruik wilt maken van bestrijdingsmiddelen en welke dat dat zijn. Zo zijn er veel natuurlijke remedies die prima werken bij het bestrijden van insecten en ongedierte. Je hebt hier dan ook zelf een keuze in.
“Stadstuinieren als stadsinitiatief”
In steeds meer steden zie je initiatieven ontstaan die het stadstuinieren stimuleren. Niet alleen worden er “groene markten” gehouden om de stedelingen bekend te laten raken met streekproducten en biologische voeding afkomstig van boeren uit de nabije omgeving, maar ook wordt er door de mensen achter deze projecten onderhandeld met gemeenten om braakliggende terreinen te benutten voor stadslandbouw.
In Rotterdam bijvoorbeeld kent men “De Rotterdamse Oogst Markt”. Onderdeel daarvan is “Rotterdam Zaait”. Op “Rotterdam Zaait” vind je een aanbod aan groenten- en kruidenplanten die niet alleen door kwekers worden aangeboden maar ook zijn geteeld door particulieren met een liefde voor (moes)tuinieren. De standhouders laten op een creatieve manier zien hoe je met weinig ruimte toch kunt zaaien, kweken en telen. Bijvoorbeeld door een leeg olijfolieblik te vullen met potgrond en daar slaplanten en kruiden in op te kweken.
Op de oogstmarkt zelf vind je een groot aanbod aan biologisch brood, groenten, verse (stads)kruiden, koffie en thee, olijfolie, kaas mosterd en nog veel meer lekkers.
In hartje Rotterdam is er zelfs een heuse zadenbibliotheek. Van de planten die je aan de hand van de zaden uit de bibliotheek hebt opgekweekt, laat je een deel tot bloei komen waardoor ze zaad schieten. Deze zaden oogst je en ruil je weer in bij de bibliotheek zodat een ander er weer mee kan gaan kweken.
“Enthousiast geworden?”
Wil je kijken of Urban Gardening iets voor jou is maar heb je niet veel ruimte tot je beschikking? Begin dan klein en wees creatief. Kruiden nemen weinig ruimte in. De ruimte op je balkon kan je ook goed verticaal benutten door aan een muur plantzakken voor je kruiden te hangen. Je kunt ze zelf maken van gronddoek of kant en klaar in de winkel kopen. Zo ben je dagelijks verzekerd van verse kruiden.
Misschien heb je wel de mogelijkheid om op je dak een paar flexibele manden neer te zetten en van daaruit te tuinieren. Je kunt zelf zaaien (wel zo leuk) of jonge plantjes kopen op markten.
Er is altijd wel een manier te vinden om aan Urban Gardening te doen. Al is het in een bak op je fiets en ja, ik heb de eersten al gezien!