Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wraps met Valess filetstukjes

Hebben jullie de nieuwe Valess filetstukjes al ontdekt? Tijdens het Valess bloggersevent maakte ik deze gezonde wraps. Ideaal voor een zomerse lunch of een lichte zomermaaltijd.

0 425

Wraps met Valess filetstukjes – Ik eet niet elke dag vlees. Wat…. ik eet vaker geen vlees dan dat ik het wel eet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ik gelukkig niet de enige ben die mindert met vlees. Sommigen doen het vanwege dierenwelzijn, vanwege schandalen of vanwege het milieu. Anderen zijn onbewust flexitariër, de term die is bedacht voor mensen die de ene keer wel en de andere dag geen stukje vlees op hun bord leggen. Maar heb je wel trek in dat stukje vlees en wil je toch niet richting slager lopen? Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven om je maaltijd die draai mee te geven die je het idee geven dat je wel een stukje vlees op je bord hebt.


Valess en melk

De producten van Valess bijvoorbeeld. Net even anders dan de andere vleesvervangers, want alleen Valess heeft een basis van magere melk. Dat betekent dat Valess meteen ook voor een vegetariër een alternatief is. Door melkeiwitten te combineren met voedingsvezels uit algen ontstaat een structuur die in het eerste gezicht wat lijkt op mozzarella. Van nature rijk aan eiwit, calcium en vitamine B12 en door de toevoeging van ijzer een volledige vleesvervanger. Met het toevoegen van kruiden en specerijen worden de vezels op smaak gebracht en voilá, een saucijzenbroodje zonder vlees is geboren.

Nou ja, zo simpel is het natuurlijk niet en daarom mocht ik een kijkje nemen in het Innovation Centre van FrieslandCampina in Wageningen, waar productontwikkelaars zich buigen over deze vezels en door proberen, proeven, nog een keer proberen en nog veel meer proeven, de producten van Valess de juiste bite meegeven, waardoor je bijvoorbeeld dat saucijzenbroodje ruikt en proeft, maar het geheel toch zonder vlees is. Briljant bedacht door de slagerszoon en ex-souschef van het Amstelhotel de heer Kweldam en door Valess in 2005 op de markt gebracht.

Innovation Centre FrieslandCampina

In dit nieuwe pand van FrieslandCampina is melk inderdaad de witte motor. Alles straalt uit waar de basis ligt van dit bedrijf. De lampen hebben de vorm van een melkdruppel, filmpjes bekijk je in een melk-splash, het roomwitte van de leuning, de koeien in de tuin, alles ademt melk. En toch proef je het niet in de diverse Valess producten. Want ondanks dat we hier zijn voor het nieuwste product, de Valess Filetstukjes, een aantal andere producten worden natuurlijk ook even geproefd. De schnitzel, de Valess Milner, de Valess met mozzarella en tomaat en natuurlijk ook het saucijzenbroodje, mijn favoriet! Afgesloten wordt met satéstokjes gemaakt van de nieuwste aanwinst in het Valess assortiment, de Valess Filetstukjes.

Het grote voordeel van deze kleine blokjes is dat je er zelf je fantasie op los kan laten. De smaak wordt niet bepaald door een vulling maar door wat jij er aan toevoegt, net zoals bij kip bijvoorbeeld. Samen met andere bloggers sta ik even later in de keuken en worden heel verschillende gerechten gemaakt. De veelzijdigheid blijkt al snel. De één gebruikt ze bijvoorbeeld in een couscoussalade, de ander maakt een vega pita gyros, een heel snel stoofpotje staat binnen een half uur op tafel. Of gooi ze zoals ik deed door een wrap.

Bereiding is een eitje

Bereiding is een eitje, 4 minuten in de pan en ze zijn klaar. Slim verpakt in een duopak met twee porties van 80 gram, waardoor restjes weggooien echt niet meer hoeft. En ben je met een kilootje meer teruggekomen van vakantie, de Valess Filetstukjes zijn gemaakt met magere melk en daardoor maar 100 kcal per 100 gram. Geef je eigen draai en experimenteer met kruiden en specerijen. Het mag dan misschien in eerste instantie een puur vegetarisch product lijken, dat ligt in het speciale vegetarische vak bij de super, dat is het zeker niet. Dit past ook prima bij diegene die gewoon wel de bite van vlees wil, maar dat stukje vlees nu eens niet wil, om welke reden dan ook.

Wraps met Valess Filetstukjes

Wil je weten wat ik precies in mijn wraps gedaan hebt, hier het recept:

Wraps met Valess Filetstukjes

  • Wrap met Valess filetstukjes1 duoverpakking Valess Filetstukjes
  • 4 wraps
  • 1 zakje gemengde salade (jonge bladsla)
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • 10 kerstomaatjes
  • 1 lente-ui, fijn gesneden
  • handje pijnboompitjes
  • paar takjes verse koriander, blaadjes fijngesneden
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijdert, in kleine stukjes
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • peper en zout uit de molen

Pel de ui en snijd in dunne schijfjes, zet apart in wat koud water totdat je ze gebruikt. Halveer de avocado, haal de pit eruit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit en snijd in plakjes. Halveer de kerstomaatjes. Rooster de pijnboompitjes even op middelhoog vuur in een koekenpan en zet apart. Gebruik de helft van het duopak. De andere portie kan in de vriezer of gebruik je de volgende dag. Halveer de Filetstukjes of trek ze een beetje uit elkaar. Doe een beetje olijfolie in de pan en doe daar de Valess Filetstukjes bij. Bak rondom aan en doe er op het laatst de helft van de peper en de stukjes korianderblad bij. De Filetstukjes hebben echt maar even nodig. Haal de pan van het vuur. Rasp er tenslotte een halve citroen over. Leg de uienringen even tussen keukenpapier om ze te drogen.

Leg de wraps neer en begin met vullen, eerst de slablaadjes, vervolgens de tomaat, avocado, lente-ui. Strooi hier de gebakken Filetstukjes over. Doe daarna de rest van de peperstukjes, korianderblaadjes en pijnboompitjes erbij. Rasp er nog wat citroenschil over en druppel het sap van een halve citroen over de wraps. Nog een paar druppels witte wijnazijn en breng op smaak met peper en zout.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer