• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Nieuws & Opinie

Van eigen bodem of van ver? Dit moet je weten over jouw aardappelen

Redactie door Redactie
in Nieuws & Opinie
0

Ze lijken misschien allemaal op elkaar, maar de herkomst van aardappelen maakt wel degelijk uit. In het voorjaar liggen de eerste aardappelen alweer in de winkels. Maar komen die van Nederlandse bodem of zijn het geïmporteerde vroege aardappelen uit Malta of Cyprus?

Voorjaarsaanvoer: hoe zit dat precies?

Vanaf april en mei komen de eerste ‘nieuwe aardappelen’ op de markt. De Nederlandse oogst laat zich dan nog op zich wachten. Daarom vullen supermarkten het schap met importaardappelen, vooral uit Malta, Cyprus en Israël. Deze zijn populair vanwege hun vroege beschikbaarheid, vaste structuur en dunne schil. Door het warmere klimaat kunnen boeren daar eerder poten en oogsten, waardoor de aardappelen al vroeg in het seizoen beschikbaar zijn voor export.

Waarom importeren we aardappelen in het voorjaar?

De reden dat we in Nederland aardappelen importeren in het voorjaar, is eenvoudig. Het klimaat in landen rond de Middellandse Zee zorgt ervoor dat daar eerder geoogst kan worden. Consumenten hebben in het voorjaar vaak al zin in nieuwe aardappels en de supermarkten willen dat aanbod direct kunnen leveren. Bovendien verlangen supermarktketens naar een jaarrond beschikbaar, uniform product in het schap. Daardoor is er ruimte voor deze vroege importaardappelen.

Hoe herken je aardappelen van eigen bodem?

Wil je liever Nederlandse aardappelen kopen? Let dan goed op het etiket. Staat er ‘oorsprong: Nederland’? Dan weet je dat het om aardappelen van eigen bodem gaat. Vooral in juni verschijnen de eerste Frieslanders, Opperdoezers en Eerstelings op de markt. Deze rassen worden vers gerooid en komen direct van Nederlandse grond. Ze zijn herkenbaar aan hun volle smaak en vaak iets minder lange houdbaarheid dan geïmporteerde varianten.

Waarom kiezen voor Nederlandse aardappelen?

Nederlandse aardappelen zijn niet alleen lekker en vers, maar ook beter voor het milieu. Ze hoeven minder ver te reizen, waardoor de transportkilometers beperkt blijven. Bovendien ondersteun je met je aankoop de Nederlandse landbouw en de boeren die hier met zorg en vakmanschap aardappelen telen. Omdat deze aardappelen vaak geoogst worden op het hoogtepunt van hun seizoen, geniet je van een volle, natuurlijke smaak.

Maar… zijn Malta-aardappelen dan slecht?

Absoluut niet. Malta-aardappelen zijn van goede kwaliteit, mits ze snel vervoerd worden en goed worden opgeslagen. Ze zijn vaak beschikbaar vanaf eind maart of begin april en vormen een mooie aanvulling op het assortiment in de maanden dat er in Nederland nog niet geoogst wordt. Maar zodra de eerste Nederlandse aardappelen er zijn, is het zeker de moeite waard om lokaal te kiezen.

Kies bewust, kook vers

Of je nu stamppot maakt, krieltjes bakt of puree serveert: aardappels zijn nog altijd de basis van veel Nederlandse maaltijden. Door bewust te kiezen voor herkomst en seizoen, draag je bij aan een duurzamer bord. Let op het etiket en vraag bij je groenteboer of supermarkt waar de aardappelen vandaan komen. En zodra ze er zijn: haal die nieuwe oogst uit eigen land in huis!

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Nieuws & Opinie

Seizoensgroenten in de maand mei

Nieuws & Opinie

Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst

zoutmolen van Peugeot
Nieuws & Opinie

Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt

Nieuws & Opinie

Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?

Nieuws & Opinie

De aardappel is duur dit jaar. Zo kun jij besparen.

Curly Fries Salade
Nieuws & Opinie

Curly Fries Salade: leuk voor TikTok, maar is het ook iets voor jouw paasbrunch?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!