• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
vis eten

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond – Eet minstens een keer per week vis. Dat is het advies van de gezondheidsraad. Maar doen we dat eigenlijk ook wel? Je bent vast (tenminste dat hopen we) een keer in het weekeind of in de vakantie naar een van de Nederlandse vissersdorpjes gereden. Bekend zijn natuurlijk Volendam, Urk en Scheveningen, maar denk ook eens aan Yerseke of Den Oever bijvoorbeeld. Langs de hele Nederlandse kust vind je zulke vissersdorpen. Wil je weten waar je voedsel vandaan komt? Op al deze plekken ontdek en beleef je dat zelf.

Ons Nederland, we zouden er best een beetje trotser op mogen zijn. Vooral in deze tijd is er veel kritiek, en eerlijk is eerlijk, we staan bekend om onze zuinigheid, maar ook om ons klagen. Bekijk het eens van een andere kant. Want wat een ongekende rijkdom kennen we in dit land. Akkerbouw, Veeteelt, Visserij, we hebben het allemaal. En als we het dan over lokaal voedsel hebben ligt hier een hele grote kans die we met beide handen zouden moeten grijpen. Meer lokale vis eten is zo’n kans.

Vis is een mooi alternatief voor vlees. Een dagje minder vlees? Pak dan eens vaker een visje. Je kunt vis eten als lunch, als diner of als hapje bij de borrel. Van gerookte makreel of een plakje gerookte zalm op een broodje tot een gebakken schol bij het diner, een pan mosselen of een heerlijke ovenschotel van kabeljauw. En van de bekende zalmsalade op een toastje tot een spread van gerookte forel, het kan! Maar liggen er ook wel eens oesters op de borrelplank? Kortom, twee keer vis per week is meer dan makkelijk haalbaar.

Twee keer per week vis eten is makkelijk haalbaar

Waarom zou je meer vis eten?

Vis bevat veel gezonde voedingsstoffen. Denk aan vitaminen en mineralen als jodium, fosfor en seleen. Vette vis eten wordt vooral geprezen om de vele vitamine D, B2 en A. Maar ook eiwitten en gezonde vetten uit vis zijn onmisbaar voor je lijf. Het is dus absoluut een gezonde keuze, je eet door deze keuze waarschijnlijk ook minder vlees. En, vis zorgt voor variatie op je weekmenu.

Let op, we hebben het dan niet over gefrituurde vis als kibbeling of lekkerbekken. Er is niets mis met de vis die daarin zit, maar het beslag absorbeert de ongezonde vetten. Profiteer liever van de vetten in de van nature vette vissoorten.

Je kunt weer de gehaktbal of dat braadworstje kiezen, maar een gebakken schol of een mootje zalm wordt net zo gewaardeerd.

Gewoon doen!

Vis eten zit niet zo in de Nederlandse cultuur. Natuurlijk staan we bekend om de Hollandse haring en de Zeeuwse mosselen of oesters, maar de gemiddelde Nederlander heeft niet geleerd om een vis te fileren. Wil je voordelig vis eten? Dan is het zelf fileren van vis absoluut een aanrader. Vind je dit wat ingewikkeld, of wil je niet ineens van alles tegelijk proberen? Vraag dan de visboer om te fileren. Iedere vis is tegenwoordig als filet verkrijgbaar. Is dat gelukt? Dan is het eenvoudig een kwestie van doen. Gewoon ergens beginnen.

Eén keer per week vis op tafel is een mooie eerste stap. Je zult zien dat je het echt gaat waarderen. Die tweede keer vis in een week komt er dan vanzelf.

Lokale vis eten

Zalm is razend populair, misschien wel vanwege de kleur. Maar er zijn zoveel lekkere Nederlandse vissoorten. Denk aan de platvissen als schol, tarbot of tong maar ook aan verse makreel, en diverse schaal- en schelpdieren als oesters, kreeft, mosselen, Hollandse garnalen, scheermessen of kokkels. Lokale vis eten is een goede eerste stap. Daarnaast kun je op diverse viswijzers je duurzame keuze verder verbeteren.

Hoe vaak eet je vis in een week?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Inspiratie nodig? Ontdek hier de lekkerste visrecepten

Tags: Vis - Verse vis
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Waarom je meer (lokale) groenten zou moeten eten
Nieuws & Opinie

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen