Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond – Eet minstens een keer per week vis. Dat is het advies van de gezondheidsraad. Maar doen we dat eigenlijk ook wel? Je bent vast (tenminste dat hopen we) een keer in het weekeind of in de vakantie naar een van de Nederlandse vissersdorpjes gereden. Bekend zijn natuurlijk Volendam, Urk en Scheveningen, maar denk ook eens aan Yerseke of Den Oever bijvoorbeeld. Langs de hele Nederlandse kust vind je zulke vissersdorpen. Wil je weten waar je voedsel vandaan komt? Op al deze plekken ontdek en beleef je dat zelf.
Ons Nederland, we zouden er best een beetje trotser op mogen zijn. Vooral in deze tijd is er veel kritiek, en eerlijk is eerlijk, we staan bekend om onze zuinigheid, maar ook om ons klagen. Bekijk het eens van een andere kant. Want wat een ongekende rijkdom kennen we in dit land. Akkerbouw, Veeteelt, Visserij, we hebben het allemaal. En als we het dan over lokaal voedsel hebben ligt hier een hele grote kans die we met beide handen zouden moeten grijpen. Meer lokale vis eten is zo’n kans.
Vis is een mooi alternatief voor vlees. Een dagje minder vlees? Pak dan eens vaker een visje. Je kunt vis eten als lunch, als diner of als hapje bij de borrel. Van gerookte makreel of een plakje gerookte zalm op een broodje tot een gebakken schol bij het diner, een pan mosselen of een heerlijke ovenschotel van kabeljauw. En van de bekende zalmsalade op een toastje tot een spread van gerookte forel, het kan! Maar liggen er ook wel eens oesters op de borrelplank? Kortom, twee keer vis per week is meer dan makkelijk haalbaar.
Twee keer per week vis eten is makkelijk haalbaar
Waarom zou je meer vis eten?
Vis bevat veel gezonde voedingsstoffen. Denk aan vitaminen en mineralen als jodium, fosfor en seleen. Vette vis eten wordt vooral geprezen om de vele vitamine D, B2 en A. Maar ook eiwitten en gezonde vetten uit vis zijn onmisbaar voor je lijf. Het is dus absoluut een gezonde keuze, je eet door deze keuze waarschijnlijk ook minder vlees. En, vis zorgt voor variatie op je weekmenu.
Let op, we hebben het dan niet over gefrituurde vis als kibbeling of lekkerbekken. Er is niets mis met de vis die daarin zit, maar het beslag absorbeert de ongezonde vetten. Profiteer liever van de vetten in de van nature vette vissoorten.
Je kunt weer de gehaktbal of dat braadworstje kiezen, maar een gebakken schol of een mootje zalm wordt net zo gewaardeerd.
Gewoon doen!
Vis eten zit niet zo in de Nederlandse cultuur. Natuurlijk staan we bekend om de Hollandse haring en de Zeeuwse mosselen of oesters, maar de gemiddelde Nederlander heeft niet geleerd om een vis te fileren. Wil je voordelig vis eten? Dan is het zelf fileren van vis absoluut een aanrader. Vind je dit wat ingewikkeld, of wil je niet ineens van alles tegelijk proberen? Vraag dan de visboer om te fileren. Iedere vis is tegenwoordig als filet verkrijgbaar. Is dat gelukt? Dan is het eenvoudig een kwestie van doen. Gewoon ergens beginnen.
Eén keer per week vis op tafel is een mooie eerste stap. Je zult zien dat je het echt gaat waarderen. Die tweede keer vis in een week komt er dan vanzelf.
Lokale vis eten
Zalm is razend populair, misschien wel vanwege de kleur. Maar er zijn zoveel lekkere Nederlandse vissoorten. Denk aan de platvissen als schol, tarbot of tong maar ook aan verse makreel, en diverse schaal- en schelpdieren als oesters, kreeft, mosselen, Hollandse garnalen, scheermessen of kokkels. Lokale vis eten is een goede eerste stap. Daarnaast kun je op diverse viswijzers je duurzame keuze verder verbeteren.

Inspiratie nodig? Ontdek hier de lekkerste visrecepten