Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vleesverlangen; de documentaire van Marijn Frank

Vleesverlangen is de documentaire van Marijn Frank waarin respect voor het doden van een dier centraal staat. Conclusie: Eet vlees met al je zintuigen

4 914

Vleesverlangen; de documentaire van Marijn Frank – Dat we minder vlees moeten eten is bij iedereen inmiddels wel bekend. Maar liefst 15000 liter water is er nodig voor de productie van 1 kilo rundvlees. Voor varkensvlees 6000 liter en voor kip 4300 liter. Angstaanjagende cijfers, maar zeker niet het enige signaal dat we anders met vlees om moeten gaan. Even een stapje terug, ik gebruikte het woord “productie”. Laten we over dat woord eens goed nadenken met z’n allen.

Vleesverlangen

Wij werden uitgenodigd om te schrijven over de documentaire “Vleesverlangen”. Het onderwerp van de film sprak me enorm aan en dus besloot ik de film te willen zien. Het onderwerp vlees ligt nogal gevoelig vind ik. Ik ben geen wetenschapper, maar wel een vleeseter. 6 jaar bloggen heeft me inmiddels geleerd om niet alles voor zoete koek aan te nemen. Ik wil dus weten waar ik over schrijf. En op deze wijze was ik op 28 november 2015 niet alleen aanwezig bij de première van Vleesverlangen op IDFA maar sloot ik na het zien van de film ook aan bij een debat over vlees.

De film

In Vleesverlangen probeert Marijn Frank (bekend van het programma de keuringsdienst van waarde) te ontdekken waarom zij een vleesverslaving heeft. Een vleesverslaving? Marijn ondergaat een hersenscan waar uit naar voren komt dat haar vleesverlangen enorm is. De manier waarop ze dit doet zal de populariteit van de documentaire vast verhogen maar vond ik persoonlijk totaal overbodig. Haar sexuele behoeftes (lees ook vleesverlangen) worden afgezet tegen haar verlangen om vlees te eten. Die laatste blijkt enorm de overhand te hebben. Vooral voor haar dochtertje vind ze dat het anders moet. En zo stapt Marijn een zenuwslopende stage van 6 weken bij een slachthuis in, onder begeleiding van een psychiater. De conclusie is dat wanneer je met respect naar het dier kijkt je niet in het andere uiterste moet vervallen. En zo eindigt de documentaire met een gehaktbal voor haar dochtertje.

Mijn conclusie:

Vleesverlangen Marijn FrankWat de documentaire wel doet….

De rode draad in deze documentaire is respect. Respect voor het dier dat je eet. Dit is slechts een onderdeel van het hele vlees probleem. Respect voor wat je eet, en het dier dat daar voor geslacht is, is natuurlijk een essentieel onderdeel als het om onze vleesconsumptie gaat. Wie zelf nog niet door heeft wat de massaproductie van vlees inhoudt moet deze film dan ook zeker eens gaan bekijken. Marijn zoekt uitersten van vleesverslaving tot volledig vegetarisch, maar vindt uiteindelijk de middenweg. Respect voor het dier en weten wat je eet is van belang. Als je vlees eet, doe dat dan met al je zintuigen.

Wat de documentaire niet doet….

Respect is één, maar wat is dan de oplossing? In de documentaire blijft deze oplossing onderbelicht. En juist daar zit naar mijn mening het mangelpunt in het hele vlees probleem. Deze documentaire zet aan tot nadenken en dat juich ik alleen maar toe. Maar dan… dan stap je een wereld binnen waarin je dat nadenken om moet zetten in de praktijk. En daar ligt een enorme uitdaging. Ga je dan kiezen voor Biologisch, voor duurzaamheidslabels, voor een echte slager? Hoe herken je “eerlijk vlees”?

Het Debat

Vervolgens mogen we deelnemen aan een debat waar diverse partijen in de vleessector hun mening geven over de vleesconsumptie. Stelling is dat vlees slecht is voor het milieu, voor de voedselzekerheid en voor de gezondheid. Tegelijkertijd wordt geconcludeerd dat we ook vlees willen. In mijn hoofd schiet snel de oude commercial voorbij “Ik wil bolletje!” Staan we er zo voor in de vleesconsumptie? “IK WIL VLEES!??”

Aangedragen oplossingen in het debat

Vegetarisch, we laten het dier gewoon weg. Kweekvlees professort dr. Mark Post verteld over de kweekvleesburger en Prof. dr. ir. Atze Jan van der Groot over zijn machine die van plantaardige materialen een op vlees lijkend product maakt. Is het een oplossing om het dier gewoon weg te laten en toch vlees te eten?
Gebruik het hele dier. Journalist Joël Broekaert en slager Erik Waagmeester vertellen over een mogelijke oplossing om het hele dier te verwaarden. Gebruik het dier van kop tot staart. Tijdens het debat kregen de deelnemers zogezegd “incourant” vlees te proeven als hart en lever.

Mijn conclusie: Denk na!

Stop de massaproductie door bijvoorbeeld een dag minder vlees te eten en als je vlees eet, kies dan voor goed vlees. Moet je daarmee ook hart, hersenen of bijvoorbeeld een varkenskop gaan eten? Nee! Natuurlijk mag het wel, maar ik ben ervan overtuigd dat wie trouw is aan een echte slager (niet iedere slager is een echte slager) uiteindelijk de beste keuze maakt. Weet wat je eet, waar het vandaan komt, heb respect voor het dier en kies vooral voor smaak. Als we met elkaar die stappen nemen zal de massaproductie vanzelf stoppen. Inzien dat welvaart de reden is van massaproductie. Eigen verantwoordelijkheid en zelfdiscipline zijn sleutelwoorden.

Daarnaast ben ik van mening dat de overheid hier veel meer aan zou kunnen doen. Op een pakje sigaretten en op een fles bier zijn we wel in staat om een minimumprijs te hanteren, maar op vlees laten we dat maar liever achterwege. Als de overheid dat niet doet blijft er voor jou een keuze. Weet jij zeker dat jouw slager hart heeft voor zijn vak en dat hij een eerlijk en goed stuk vlees levert? Ben je bereid om wat meer te betalen en de kiloknallers (lees massaproductie) te negeren? De oplossing is heel eenvoudig…. denk na!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Herman zegt

  Wij hebben een gesloten semi biologisch vleesvee en zoogkoeienbedrijf ,,De Til” en verkopen onze eigen ossen in ons winkeltje. Wij willen geen keizersnee kalveren en hebben een zeer laag antibiotica gebruik (IKB Rund certificaat). Heel veel (keur)slagers willen nog steeds keizersnede koeien, waar je ook nog veel te veel voor moet betalen als klant. Het is niet te verkroppen dat een koe 3x een keizersnee kalf krijgt en daarna voor de slacht en dat krijg je dan op je bord. Beter is een koe die nog nooit een antibioticakuur heeft gehad. Er zijn in Ned. al bedrijven genoeg die het vlees van eigen dieren verkopen. Ga eens kijken bij zo’n bedrijf. meestal wordt je met open armen ontvangen.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Ik ben erg benieuwd naar het achterliggende verhaal Herman. Schikt het als ik woensdag langs kom?

   1. Herman zegt

    Het spijt mij dat ik er zo lang over heb gedaan om te reageren. maar ik wist niet dat je een weder vraag gesteld had.
    Iedereen is elke woensdagmiddag om 13.30 uur van harte welkom om een rondleiding te ervaren. Wil je een andere dag dan kunnen we altijd overleggen. Met vr. gr.

    1. Lekker Tafelen zegt

     Mogelijk moeten we via de email even afspreken Herman. Dat kan via info@lekkertafelen.nl

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer