Wat is een couscoussière? – Tijdens mijn laatste verjaardag kreeg een heuse couscoussière (de Arabische benaming is kiskas) en een bijbehorend kookboekje. Ik vind het een geweldige pan en gebruik hem dan ook zeer regelmatig. Hij is superlicht in gebruik en het staat zo leuk in de keuken en op het gasfornuis.
Beginnen bij het begin: wat is couscous?
In de supermarkten vind je eigenlijk alleen voorgestoomde couscous. Maar zelfs deze wordt lekkerder door het bereiden in de couscoussière. In het droge klimaat van het Midden-Oosten werd durum tarwe gekookt en gedroogd. Deze vorm heet Bulghur. In het minder droge klimaat van Noord-Afrika werden er van durum tarwe piepkleine bolletjes gevormd en dit heet couscous. In Italië werd de durum tarwe zeer fijn gemalen en van dit meel werd er pasta van gemaakt. Beter bekend als Farina de semola di grano duro.
En dan nu naar de pan!
Van oudsher was een couscoussière gemaakt van aardewerk. Tegenwoordig niet meer. Een couscoussière bestaat uit twee delen: een tonvormige pan en een opzetpan dat er uit ziet als een vergiet, maar veel kleinere gaatjes heeft. De couscous moet tenslotte in de opzetpan blijven om gestoomd te worden en niet gekookt worden in de pan eronder.
Couscous wordt in Nederland vaak gekookt. Of zelfs op een nog snellere manier bereid door er kokend water op te gieten (1 deel couscous, 2 delen water of bouillon) en dat een kwartier tot 20 minuten zo te laten staan. Voordeel is dat het snel klaar is, nadeel is dat het een klef en smakeloos gerecht kan zijn.
Van origine behoor je de couscous te stomen. Het is een proces wat flink wat tijd in beslag neemt. Je moet er dus echt wel even de tijd voor hebben, want in deze hectische tijd niet echt veel meer voor komt. Tenzij het weekend is natuurlijk. Maar ik kan het je zeker aanraden, want de couscous wordt er veel lekkerder van.
Hoe gebruik je de pan?
Afhankelijk natuurlijk van het recept fruit je onderin de pan een ui en eventueel knoflook. Dan snijd je het vlees (meestal kip of lam) in blokjes en bak je ook even mee. Nu kun je ook groenten of erwten toevoegen om het geheel heerlijk te laten stomen. Vervolgens giet je er water of bouillon op en voeg je verse of gedroogde kruiden toe.
Doe de couscous in een brede schaal en bevochtig met wat warm zout water. Voeg wat olie toe en meng het geheel goed. Laat dit even intrekken alvorens het in het vergietgedeelte te doen. Leg op dat vergiet een bord of, indien je couscoussière er over beschikt, leg je de deksel er op. Dit laat je een uur stomen. Vervolgens stort je de couscous in een brede schaal en roer je het geheel met een vork los. Voeg weer wat olie toe en meng het geheel weer. Daarna doe je de couscous weer in het vergiet en laat je het nog een half uur stomen. Dan proef je op smaak en gaarheid. Eventueel herhaal je dit proces meerdere malen totdat de couscous gaar is en “luchtig aanvoelt”.
Reacties