Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wijn-Spijs diner bij Bolenius met wijnen uit Ribera del Duero

Een wijn-spijs diner bij Bolenius betekent groenten. Zelf bedenk ik bij een Ribera del Duero vlees en stevige gerechten. Lees hier mijn ervaring!

0 850

Wijn-Spijs diner bij Bolenius met wijnen uit Ribera del Duero – In de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero maakt men prachtige wijnen. Vooral rood en een klein beetje rosé. De wijnen zijn stevig en stoer en daardoor vooral bedoeld om bij te eten. Maar…. wat smaakt er lekker bij Ribera del Duero wijnen? Om dat te ontdekken werd een persdiner georganiseerd bij restaurant Bolenius (1ster*Michelin) in Amsterdam.

Moes- en kruidentuin

Restaurant Bolenius ligt op de Amsterdamse Zuid-As in een modern pand tussen kantoorgebouwen en architectonische woontorens. Je loopt er in 3 minuten vanuit treinstation Amsterdam Zuid naartoe. Bolenius bezit een eigen moes- en kruidentuin waarvan men in de keuken volop gebruik maakt. Bijzonder, zo’n tuin naast het restaurant tussen al die hoge gebouwen! Bolenius is vlaggenschip van de beweging ‘Dutch Cuisine’, een beweging die zich inzet voor de promotie van de Nederlandse keuken en eetcultuur. ‘Eat Local’. Ik ben voor. De nadruk ligt hier op groenten, dus ik ben heel benieuwd, want bij Ribera del Duero-wijnen denk ik vooral aan rood vlees en stevige gerechten.

Drink Local. Én Ribera del Duero natuurlijk

We worden ontvangen met een glas Nederlandse mousserende wijn. ‘Drink local’ dus in dit geval! Het is een droge biologisch gemaakte Riesling van het Limburgse Domein Aldenborgh en hij is heerlijk! Tijdens het diner vertelt Janna Rijpma, ‘ambassadeur’ van de Ribera del Duero-wijnen, volop over het wijngebied en de wijnen. In een eerder artikel op deze website lees je daar alles over. We proeven bij elk gerecht steeds twee Ribera del Duero-wijnen. Opvallend is dat de wijnen het vooral goed doen bij….bietjes.

De gerechtjes die geserveerd werden en de wijnen erbij:

Amuses-Bittergarnituur

Aardappel / wortel / lievevrouwebedstro

Spitskool / nootmuskaat / mosterd

Rammenas / zwarte peper

Hierbij drinken we de Aldenborgh Riesling die we bij binnenkomst kregen.

De moestuin van de Zuid-as oktober

Linzen / kardemon / venkel / sjalot / radijs/ parijse wortel/ cantharel / snijbiet / aubergine / andijvie / paarse bloemkool / meiknol / roodlof / mosterd frisee / rode radijs / bronze venkel / bietenblad / vlierbes / pompoenpit

De wijnen: Domino de Bornos Roble 2015 & Garmón 2015

Het woord ‘roble’ is niet wettelijk vastgelegd voor de DO Ribera del Duero. Dit in tegenstelling voor de namen Crianza, Reserva en Gran Reserva. Crianza en Reserva moeten minimaal 12 maanden op houten vaten rijpen. Een Crianza rijpt daarna minimaal 1 jaar door op fles, een Reserva 2 jaar. Een Gran Reserva moet 24 maanden op hout hebben gerijpt, gevolgd door 3 jaar op fles. Beide wijnen die bij dit gerecht proeven hebben dus slechts een zeer korte houtrijping gehad. Ze zijn beide fris en fruitrijk, mild kruidig en hebben iets als ‘salmiak’. De 2e wijn is net iets steviger en pas, door de crème van biet (umami!) het best bij het gerechtje. Wat veel en mooie ingrediënten in dit gerecht uit de moestuin!

Mossel / pompoen / peer / kurkuma

De wijnen: Tamaral Rosado 2016 & Vitulia Rosado 2016

Twee rosé’s om het mossel-gerechtje te begeleiden. Mijn voorkeur gaat naar de tweede omdat die meer frisse zuren heeft en opwekkend is. Bij het gerechtje echter past de eerste rosé veel beter. De mossel op zich heeft geen dominante smaak. Het ‘creamy’ en daarmee zoet-aandoende karakter van de Tamaral Rosé wijn past heel goed bij de crème van pompoen die de mossel bedekt.

Rode biet uit de klei / morielje

De wijnen: Áster Crianza 2013 & Cruz de Alba Crianza 2014

Beide wijnen zijn lekker sappig, maar de tweede is nog wat gesloten. Dat kan komen doordat hij een jaartje jonger is. De tannines van de Áster zijn wat zachter dan die van de Cruz de Alba. Ook dat heeft met de leeftijd te maken. Daardoor past de eerste net iets beter bij het, overig bijzondere, gerecht: Rode biet uit de klei. De klei wordt aan tafel van de biet afgebikt!

Hert / HJ GP saus / rodekool / eekhoorntjesbrood

De wijnen: Alidis Reserva 2010 & Tinto Figuero 15 Reserva 2013

De eerste wijn is een echte ‘snuffelwijn’: hij heeft een heerlijk fruitrijke neus waar je lang van kunt genieten. Ondanks dat de tweede wijn uit een karaf wordt geschonken (om hem wat lucht te geven) is hij nog behoorlijk ‘hard’. Hier is ook duidelijk de houtrijping te proeven. Bij dit gerecht is het afhankelijk van het hapje dat je in je mond hebt welke wijn er beter bij past: de kool of de saus. Die HJ GP saus wil overigens zeggen ‘Hertog Jan Gran Prestige’ bier saus. Een stevige saus dus die het, samen met het hert, goed doet bij de tweede wijn.

Nederlandse kazen van de Lindenhoff

Gran Callejo 2010 & Valcavado Old Vineyards 2012

Het kaasplateau bestaat uit een geitenkaas van 2 maanden van het eigen merk van De Lindenhoff, een stukje Brandrood kaas, Chèvre Gris, Leidse Sleutelkaas en Boeren Goudse Oplegkaas. Heerlijke kazen allemaal maar wel lastig bij de geserveerde wijnen. De kazen zijn immers alle vijf zo verschillend! We proeven er nog eens de beide rosé’s bij. Ik ben enthousiast over de combinatie met de Tamaral Rosé, vooral bij de geitenkazen. De andere kazen, met name de Boeren Goudse Oplegkaas, passen heel goed bij de rode wijnen.

Toetje

Tot slot krijgen we als verrassing nog een proefje van een van de wijnen van Vega Sicila : de Valbuena 2010. Een topwijn, eentje die Ribera del Duero goed karakteriseert. Elegant, fris, bijna lichtvoetig maar met body en structuur. Kortom: een kanjer!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer