Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wildplukwandeling met de Bosbaas

Lekker Tafelen ging op pad met ‘De Bosbaas’ voor een heuse wildplukwandeling. Wat een boel lekker eetbaars is er toch dichtbij huis te vinden!

0 718

Wildplukwandeling met de Bosbaas – Wie denkt dat van de jager-verzamelaars de jagers het spannendste deel van de taak hebben moet eens meegaan met Edwin Cornelissen, ook wel bekend onder de naam De Bosbaas. Een wildplukwandeling door het Kralingse Bos of ander natuurgebied draait geheid uit op een avontuur vol ontdekkingen! Berm, bos, duin en zelfs een park zien er na een wildplukwandeling opeens heel anders uit. In plaats van recreatiemogelijkheden, zie je opeens overal lekkere hapjes staan.


Wildplukwandeling met de Bosbaas

Maar, waarschuwt Edwin, pluk altijd met respect voor de natuur. Pluk alleen daar waar er zoveel groeit dat als je geplukt hebt er voldoende over blijft voor de voortplanting van de soort en hongerige dieren. Voor je eigen veiligheid en gezondheid is het ook goed om op te letten waar je plukt. Op verontreinigde grond, naast een (snel)weg en op honden-uitlaatplekken is het bijvoorbeeld minder slim om je slag te slaan. Het is sowieso verstandig om datgene wat je meeneemt bij  thuiskomst in een teil met water en een kopje azijn een kwartiertje te laten weken. Dan ben je van de meeste ziekteverwekkers af.

Van onkruid naar delicatesse

Er is goed nieuws voor mensen met een tuin; die hoeven hun eigen terrein niet meer af en kunnen het ‘onkruid’ direct doorsluizen naar de keuken. Zo maak je van het door tuinierders alom gehate ‘zevenblad’ een heerlijke pesto. Of gooi het eens met handenvol door je groentesoep.

En berenklauw?! Daar moet je toch met een bocht omheen om brandwonden te voorkomen? Jazeker, maar dat is de reuzenberenklauw. Van de gewone berenklauw zijn blad en steeltjes verrukkelijk. De onrijpe zaden kun je op azijn zetten. Dan smaken ze naar kardemom!

Ook de huis-tuin-en-keuken vlier blijkt meer in huis te hebben dan gedacht. Dat je van vlierbloesem siroop kunt maken wist ik wel, maar ik heb nooit eerder de bloemetjes door mijn pannenkoekenbeslag geroerd. Dat gaat wel binnenkort gebeuren, want het lijkt me heerlijk! Ook de vlierbes biedt mogelijkheden voor jam en siroop. Eet ze echter niet rauw! Dat komt je op buikpijn te staan. Maar dat is nog niet alles; op de stam van de vlier groeit een bijna zwart paddenstoeltje met de naam Judasoor. De Bosbaas raadt ons aan om ze flink te marineren, droog te deppen en in een pan met boter of olie te bakken. Wel het deksel erop houden, want anders springen ze je om de oren als popcorn!

Niet alleen zagen we Judasoor, maar ook de eetbare Zadelzwam en de Zwavelzwam die men ook Boskip noemt. Dit laatste omdat de structuur doet denken aan kipfilet, zo stevig is ie. Het is een van Edwins favorieten die ons uit de waan haalt dat je paddenstoelen alleen in het najaar kunt vinden. Het hele jaar door zijn er eetbare soorten te plukken.

Wildplukken: wel voorzichtigheid geboden

Voor alles uit de natuur geldt dat je het alleen moet eten als je zeker weet dat het niet giftig of schadelijk is. Die kennis kun je natuurlijk uit boeken halen, maar vergelijk twee boeken. Dan krijg je het beste beeld. Gebruik ook al je zintuigen benadrukt De Bosbaas een paar keer. Om een plant te herkennen kun je ‘m bekijken, voelen, ruiken, proeven en zelfs horen. Sommige bladeren klinken inderdaad als schuurpapier als je ze tussen je vingers wrijft. En de verschillen kunnen subtiel zijn, dus hoe meer informatie je hebt, des zekerder ben je van je zaak.

De paden op, de lanen in

wildplukwandeling - gewone berenklauw
Bosbaas Edwin met Gewone berenklauw

Na tweeënhalf uur zijn we, volgens mij, nauwelijks anderhalve kilometer verder gekomen. We hebben Hondsdraf-kruidenboter en Vlierbloesemsiroop met appelciderazijn geproefd. Mijn oren tuiten en mijn hoofd suist van alle informatie die we op een speelse manier gekregen hebben. Want ik heb jullie nog niets verteld over de hopscheuten, de riettoppen en de daslookzaadjes die we proefden. De medicinale werking van Engelwortel. Eikeltjeskoffie, varkenskers en nog veel en veel meer leuke, lekkere en heilzame planten. Er is zoveel te leren en te proeven in onze directe omgeving, dan ik zeker nog eens met Edwin op ontdekkingsreis ga. Misschien op een andere plek of in een ander seizoen. Of wellicht gewoon eens op herhaling.

Wat een leuke middag en leerzame ervaring is een wildplukwandeling met De Bosbaas. Edwin Cornelissen: bedankt en tot ziens!

Benieuwd geworden? Klik hier voor de website van De Bosbaas!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer