Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

WineStein; de juiste wijn voor elk gerecht

WineStein lanceert vernieuwde app. Noem het de digitale wijnsommelier. WineStein helpt je aan de juiste food-wijn combinatie, waar je ook bent.

0 1.083

WineStein; de juiste wijn voor elk gerecht – Wist u dat er een wijn app bestaat die als een soort digitale sommelier betaalbare wijnen adviseert bij elk gerecht? Lekker Tafelen zoekt het uit.


De digitale sommelier

Vorige week mocht ik deelnemen aan een testgroep van de vernieuwde WineStein app. Deze app adviseert je welke (betaalbare) wijn je kan schenken bij elk denkbaar gerecht. Onder toeziend oog van de bedenker Roger Theunissen werden gerechten van de kaart van restaurant De Vergulde Eenhoorn in Amsterdam gecombineerd met wijnen uit WineStein.

WineStein lanceert nieuwe versie

WineStein is al enkele jaren actief, maar juist in die jaren was het team actiever met chef Jan Balltussen en sommelier Cor Balfoort in samenwerking met de wetenschappers van Smart Research, een spin-off van Radboud Universiteit in Nijmegen, om smaak in 700 categorieën te plaatsen. Ooit is WineStein als een frustratie van de bedenker Roger Theunissen begonnen. ‘Jij weet wat van wijn, dus zoek jij de wijn maar uit’. Geen idee wat hij moest uitzoeken bij specifieke gerechten. Dat dit anders moest werd hem al snel duidelijk, maar waar haal je als consument de kennis vandaan????

Help, ik weet niks van wijn!

Nou weet Roger Theunissen misschien iets meer van wijn dan de gemiddelde Nederlander, maar liefst 87% van de Nederlanders zegt niets tot zeer weinig van wijn te weten en kiest wijn op basis van de fles, het etiket of de prijs. Om deze wijndrinkers te helpen is de wijn app WineStein ontwikkeld.

Deze ‘smart sommelier’ combineert de kennis en ervaring van wijnexperts met de culinaire know-how van topchefs. De wijn app geeft een wetenschappelijk en objectief advies welke wijn het beste past bij welk gerecht of welk gerecht past bij welke wijn door middel van punten (waarbij 100 de maximale score is).

Hoe werkt de wijn app dan?

Door middel van complexe, zelflerende algoritmes, die in samenwerking met Big4Data (onderdeel van de Radboud Universiteit) zijn ontwikkeld, worden smaakfactoren uit wijnen objectief vergeleken met die van gerechten. De app bevat maar liefst 3.800 ingrediënten en verschillende bereidingswijzen die in combinatie honderdduizenden gerechten vormen. Daarnaast bevat de app informatie over duizenden wijnen. Hoe beter een wijn matcht met een gerecht, hoe hoger het cijfer. Op basis van de hoogste scores worden wijnen aanbevolen, die vervolgens kunnen worden gekocht bij een wijnwinkel in de buurt op of het web. Deze wijnadviezen zijn onafhankelijk.

Mijn ervaring en onhandigheid

wijn app winesteinEr staat ontzettend veel in de app en het gebruik is toegankelijk, alhoewel je wel even door moet krijgen hoe het werkt (ik werd er in de test tot 2 keer toe uitgegooid, maar nou ben ik ook wel de meest geschikte persoon om techniek te testen, de definitie van onhandig heb ik zeker verbeterd). De ontwikkelaars staan open voor alle input en feedback die je heel handig via de ‘Feedback & Support’ kan sturen. Binnenkort heb ik een diner gepland voor 6 mensen en ga zeker de wijn app gebruiken, verheug me nu al op de perfecte combi met een kropsla soep. Ik houd jullie op de hoogte van de resultaten!

WineStein voor iPhone & Android

De WineStein app is in de vernieuwde versie beschikbaar voor iPhone. Android gebruikers moeten nog even geduld hebben voor de nieuwste versie, je kunt de huidige versie van de app wel downloaden. Je kunt ook een complete versie downloaden, dit kost je wel €3,99 (eenmalig).

Klik voor meer info

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer