In Noorwegen zijn 27.000 gekweekte zalmen ontsnapt uit een beschadigde kooi van ’s werelds grootste producent van gekweekte zalm, Mowi. Een ramp voor de wilde zalmpopulatie, aldus experts. Maar wat betekent dit voor ons als consument? En waarom is het kiezen voor verse, duurzaam gevangen vis zo belangrijk?
Wat is er gebeurd?
Door stormachtig weer raakte de buitenste ring van een kweekkooi in Troms beschadigd, waardoor duizenden gekweekte zalmen hun weg naar open water vonden. Deze vissen vormen een directe bedreiging voor wilde zalm, omdat ze de genetische diversiteit verminderen en ziektes zoals zeeluizen verspreiden. Het Noorse bedrijf Mowi noemt het een ‘zeer betreurenswaardige situatie’ en looft een beloning uit van 500 Noorse kronen (€44) per gevangen vis.
Waarom is dit een probleem?
Volgens Pål Mugaas van Norske Lakseelver (Noorse zalmrivieren) is de ontsnapping een ramp: „De wetenschap toont aan dat kruising tussen wilde en gekweekte zalm leidt tot nakomelingen met een lager overlevingspercentage in de natuur.” Daarnaast concurreren gekweekte zalmen met wilde soorten om paaigronden – de plekken waar zalmen hun eitjes leggen.
Kies voor verse, duurzame vis
Deze situatie onderstreept het belang van bewust kiezen voor duurzame vis. Wilde zalm is niet alleen smaakvoller, maar ook beter voor het ecosysteem. Door te kiezen voor MSC-gecertificeerde wilde zalm of lokaal gevangen vis, ondersteun je vissers die verantwoord te werk gaan en help je overbevissing en milieuvervuiling tegen te gaan.
Wat betekent dit voor jou?
Verse, duurzame vis mag dan iets duurder zijn, maar de kwaliteit en smaak zijn ongeëvenaard. Denk aan een mooi stukje wilde zalm uit de oven, op de huid gebakken met een beetje citroen en verse kruiden. Door te kiezen voor duurzame visproducten draag je bij aan een gezond ecosysteem en weet je zeker dat je een eerlijk product op tafel zet.
Laten we niet alleen genieten van de smaak van goede vis, maar ook nadenken over waar onze vis vandaan komt. Want verse vis van betrouwbare herkomst smaakt niet alleen beter, maar voelt ook beter.