• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Nieuws & Opinie

Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst

Redactie door Redactie
in Nieuws & Opinie
0

Vers van het land, rechtstreeks uit Nederlandse grond: de eerste aardappels van de nieuwe oogst zijn er weer. Kriel, Opperdoezer Ronde, Frieslanders – allemaal nog met dat dunne, haast flinterdunne schilletje en een frisse, volle aardappelsmaak. Zó uit de grond, zó de pan in. Dit is het moment om de zakjes uit het koelvak even te laten liggen en écht verse aardappels te proeven.

Wat zijn nieuwe oogst aardappels?

Nieuwe oogst aardappels zijn de eerste aardappels van het seizoen. Ze worden vaak al in juni gerooid, direct verkocht en zijn bedoeld voor snelle consumptie. Ze zijn nog niet opgeslagen of behandeld om lang houdbaar te blijven, en dat proef je. De schil laat bijna vanzelf los en de aardappels zijn romig, fris en zacht van smaak. Ideaal om te koken, bakken of in de schil te poffen.

De voordelen van die verse aardappels

  • Ze bevatten geen toevoegingen of conserveringsmiddelen.
  • Ze komen rechtstreeks van het land, vaak uit de regio.
  • Ze zijn veelzijdig in de keuken: van salade tot stamppot en van ovenaardappel tot puree.
  • Ze vragen nauwelijks voorbereiding: schillen hoeft meestal niet eens.

Verse aardappels kopen en bereiden

Je vindt ze bij de betere groenteboer, op de markt of direct bij de boer. Kies voor aardappels die er droog uitzien en geen beschadigingen hebben. Thuis bewaar je ze het liefst koel, donker en droog – maar niet in de koelkast. En dan? Even afborstelen, in stukken snijden en koken in licht gezouten water. Serveer met een klontje roomboter of een handje verse kruiden.

Een simpele tip: koken in de schil

Nieuwe oogst aardappels zijn zo zacht van structuur dat je ze perfect in de schil kunt koken. De smaak blijft beter behouden, en het is nog makkelijker ook. Even goed wassen, in gelijke stukken snijden en 15-20 minuten zachtjes laten koken. Daarna afgieten, laten uitdampen, beetje zeezout erover… Klaar.

Recepttip van dit seizoen

Aardappelsalade met nieuwe oogst krieltjes: kook 1 kg krieltjes in de schil, laat afkoelen en halveer ze. Meng met gesneden bosui, verse peterselie, 2 eetlepels mayonaise en een lepel grove mosterd. Ideaal voor bij de barbecue of als makkelijke doordeweekse maaltijd.

Wacht niet te lang

Nieuwe oogst aardappels zijn maar kort verkrijgbaar. Zodra ze worden opgeslagen voor langere bewaring, verliezen ze die typische frisse smaak en zachte schil. Profiteer dus nú van de korte oogstperiode en kies voor écht vers. Je proeft het verschil.

Zelf proberen? Laat de voorgekookte aardappelschijfjes even liggen en ontdek het gemak van écht koken met verse ingrediënten. Nieuwe oogst aardappels zijn de ideale start. Eenvoudig, voedzaam en met een volle smaak die je niet uit een zakje haalt.

Ontdek hier meer over de verschillende aardappelsoorten, hun kooktype en het seizoen.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp
Nieuws & Opinie

Van eigen bodem of van ver? Dit moet je weten over jouw aardappelen

Nieuws & Opinie

Seizoensgroenten in de maand mei

zoutmolen van Peugeot
Nieuws & Opinie

Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt

Nieuws & Opinie

Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?

Nieuws & Opinie

De aardappel is duur dit jaar. Zo kun jij besparen.

Curly Fries Salade
Nieuws & Opinie

Curly Fries Salade: leuk voor TikTok, maar is het ook iets voor jouw paasbrunch?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!