Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zeelandparade; Samen met onze zuiderburen

0 323

Zeeuwse streekproducten zijn er meer dan jij zo op kunt noemen. Land en water komen in Zee-Land op een unieke manier bij elkaar. Dat maakt dat er zowel vissers als tuinders actief zijn op de eilanden. Natuurlijk weet iedereen dat de Zeeuwse mosselen uit Zeeland komen. De Zeeuwse Oester kennen we ook nog wel, maar als we het over kokkels en Oosterschelde kreeft gaan hebben wordt het al wat lastiger. Zeeuwse kleiaardappelen weet iedereen, maar dat er ook heel veel uien uit Zeeland komen… of dat er heel veel pompoenen groeien… dat is allemaal weer minder voor de hand liggend. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel bedrijven die op deze overvloed aan producten inspringen en de meest mooie artikelen, gemaakt van Zeeuwse streekproducten, op de markt brengen.


Zeelandparade

De havens en dokken van Antwerpen zijn het schitterende en eeuwenoude toneel voor het hedendaagse Water-RAnt. Een evenement waarbij scheepvaart en watersport centraal staan. Tijdens WaterRAnt 2015 wordt samengewerkt met de provincie Zeeland. Een heus mini symposium een echt Zeeland dorp, hier heeft Zeeland een mooie gelegenheid om al het moois van de provincie te showen aan de zuiderburen. Gek eigenlijk, want juist de Belgen zijn degene die het meeste waardering hebben voor de Zeeuwse streekproducten. De Belgen zijn dol op onze Oesters en Mosselen, en menig Zeeuwse kleiaardappel wordt omgetoverd tot heerlijke Vlaamsche Frieten. De Zeelandparade is wat ons betreft dan ook zeker een boodschap voor de Nederlanders. Moeten wij niet veel meer doen om te genieten van de producten uit ons eigen land? Of halen we liever de “goedkopere” producten uit het buitenland? Wij zijn ervan overtuigd dat dat uiteindelijk duurkoop is.

IMG_0935We brachten een bezoekje aan de Zeelandparade. Tijdens WaterRAnt is het één en al sfeer in de havens van Antwerpen. En daar, op de kades van deze havens staat het Zeeland dorp. Natuurlijk vol met mosselen (Mosselbureau en Rival Mosselen), oesters (De oesterij), maar ook de Ketchupfabriek (komen we op terug), ‘t Zeeuwse Duyn Delicatessen (komen we ook op terug), de Thoolse Veilingen, de VVV, diverse vakantieparken, Lekker Regionaal Product (Zeker Zeeuws) en Pain de Mare (brood gemaakt van Oosterschelde water),  zijn aanwezig. Er is volop gelegenheid om te proeven, te kopen en te beleven. Achter diverse politie motoren komt het Belgische Koninklijkhuis een kijkje nemen bij WaterRAnt en ook het mini symposium is een geweldige promotie voor de provincie Zeeland. Tijdens het mini symposium vertellen hoogwaardigheidsbekleders, koks en sporters het verhaal van Zeeland. Ook wij worden hier nogmaals met de neus op de feiten gedrukt. Zien we nog steeds hoe mooi ons eigen land is?

Zeeland; Hier aan de kust

IMG_0941
Proeven op het Zeeland dorp in Antwerpen. Pompoensoep van ‘t Hof Welgelegen

De Zeeuwse eilanden zijn ook uw bezoekje meer dan waard. De boodschap van de Zeelandparade is dan ook dat de provincie heel veel te bieden heeft. Watersport, vakanties, prachtige steden, en vele culinaire highlights. Op welk van de eilanden je ook komt, overal ervaar je de ontmoeting tussen water en land. Onlangs is het netwerk van fietsknooppunten grondig vernieuwd. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook fietsen op de dijk (met wind) of onder de dijk (windvrije route). Die fietsroutes brengen je naar de meest mooie plekjes van deze provincie. En wie niet op de fiets wil stappen komt vast aan z’n trekken in één van de hotels, vakantieparken of een Bed & Breakfast. We hopen dan ook echt dat we niet alleen de Belgen overtuigd hebben van de schoonheid van deze Nederlandse provincie, maar dat ook jij eens een vakantie boekt of een weekendje doorbrengt in het prachtige Zeeland. Mocht je voor een hotel willen gaan, dan hebben we hier nog een leuke lezersaanbieding. Wil je meer weten over de culinaire lekkernijen uit Zeeland? Klik dan hier.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer