Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zeeuwse oesters: seizoen 2015 is begonnen!

0 1.752

Zeeuwse oesters: seizoen 2015 is begonnen! – Misschien minder bekend dan de start van de Hollandse Nieuwe, maar ook de oester beleeft ieder jaar weer een aftrap, met de veiling van de eerste oesters, en met een hele happening er omheen. Dat gebeurt natuurlijk in Zeeland, bij Yerseke. Lekker Tafelen mocht er getuige van zijn dat de eerste oesters werden gesleept door een kotter en overhandigd aan de voorzitter van de oestervereniging en andere hoogwaardigheidsbekleders.


Zeeuwse oesters, echt een heerlijke delicatesse

Ook wij mochten ze proeven. En hoe: nog een paar minuten van tevoren lagen ze in de Oosterschelde, en al varend kregen we kakelverse oesters. Platte en ronde, puur of met een vinaigrette, citroen of tabasco en later ook nog culinair klaargemaakt door het fameuze restaurant Inter Scaldes. Wat een beleving en wat heerlijk. Eerlijk gezegd kon ik mij niet herinneren, dat oesters zó lekker waren. Een beetje zilt, een beetje zoet, een beetje Zeeuws en een beetje zinnenprikkelend, zoals ze worden gepromoot.

Zeeuwse Oesters zijn gezond

Oesters zitten vol vitamine B en sporenelementen, calcium, ijzer, zink en magnesium. Bovendien worden Zeeuwse oesters op een duurzame manier gekweekt, onder streng toezicht van het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. Helaas wordt de opbrengst in 2015 bedreigd door de Japanse oesterboorder, een soort zeeslak die gaatjes in de oester boort en vervolgens de schelp leegzuigt. Hoewel de oestersector er alles aan probeert te doen om dit grote probleem aan te pakken, is het nog niet zeker of dat goed gaat lukken. De overheid speelt hierin een belangrijke rol. laten we hopen dat zij het samen snel kunnen oplossen, zodat wij nog lang van de heerlijke Zeeuwse oesters kunnen genieten.

Waarom zijn Zeeuwse oesters zo bijzonder?

Volgens de experts heeft dit alles te maken met de mineralen en sporenelementen in het water van de Oosterschelde. In Zeeland leven van ouds vooral de kleine Zeeuwse platte oesters, die zeer zacht van smaak en textuur zijn, bijna boterachtig. Sinds een aantal decenia gedijt ook de Zeeuwse creuse of tewel de ronde oester goed in de Zeeuwse wateren, vooral in Grevelingen.

Oesters zijn eenvoudig klaar te maken

Je hoeft ze eigenlijk alleen maar te openen. Hoe dat moet, zie je in onderstaand instructiefilmpje. Een beetje citroen erbij, of wat tabasco (voor de liefhebber van heet) of een vinaigrette van ongeveer de helft rode wijnazijn en de helft olie, misschien nog een gesnipperd sjalotje en je hebt al oesters ‘bereid’ op 4 verschillende wijzen!

De feestelijke opening is een mooie aanzet voor thuis om eens vaker oesters op het menu te zetten. Een speciaal oestermes en -handschoen valt meestal wel te lenen bij je lokale visboer.

Oesters openen

Natuurlijk laten we ook nog even (live vanaf de boot) uitleggen hoe je die oester makkelijk kunt openen. Bekijk het op onderstaand filmpje:

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer