Zo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper! – Sinds een paar dagen ligt op mijn keukentafel het boek ‘Zo gepiept’ van Samuel Levie. Samuel Levie schreef een ode aan de pieper, oftewel de aardappel. En eigenlijk niet alleen aan de pieper, maar aan het oer-Hollandse concept AGV, ook wel aardappel, groente en vlees. De AGV vormt in veel Nederlandse huishoudens nog steeds de basis van de dagelijkse maaltijd, dus deze ode is zeker niet onterecht!
Zo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper!
De zwarte omslag van het boek, een mooie hardcover, met de titel in goud gedrukt, en als afbeelding slechts een aardappel, geeft het boek aan de buitenkant een sobere, maar toch chique uitstraling. Het boek bevat 50 recepten, allemaal voorzien van een prachtige foto. Deze foto’s alleen al doen je het water uit de mond lopen. (En deze redacteur is nou niet de grootste AGV liefhebber van Nederland, dus dat zegt wel iets!)
In het voorwoord vertelt Samuel iets over zichzelf en wat hem heeft bewogen om een boek over aardappels te schrijven en de Hollandse AGV in een nieuw en moderner jasje te steken. De geschiedenis van de aardappel en de AGV, die al zo’n tweehonderd jaar gegeten wordt in Nederland, komt aan de orde en er wordt uitgelegd waarom dit een goede en gezonde basis voor een maaltijd vormt. Het hoofdstuk ‘Piepers voor dummies’ vertelt iets over het bewaren van aardappels, hoe je ze schilt en over het verschil tussen de aardappels. Wanneer kies je voor vastkokende aardappels, kruimige aardappels, et cetera. En ook geeft Samuel leuke tips om verspilling tegen te gaan; maak chips van de schillen. En wat kun je doen met restjes aardappel en stamppot.
Er is ook een hoofdstuk waarin de basisbereidingen voor aardappels op een duidelijke manier worden uitgelegd. Dit maakt het boek ook bijzonder geschikt voor mensen die wat minder kookervaring hebben.
Koken met de seizoenen mee
Het receptengedeelte van ‘Zo gepiept’ is opgedeeld in vier hoofdstukken, die elk recepten uit een bepaald seizoen bevatten. Dit is een manier van koken die Lekker tafelen natuurlijk erg aanspreekt. Ook wij houden van koken met de seizoenen mee! De receptuur bevat regelmatig ingrediënten die hinten naar andere culturen, wat het AGV-tje meteen al een stuk minder traditioneel maakt. Leuk! De recepten zijn opgebouwd uit ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. De bereiding van de gerechten wordt duidelijk uitgelegd en iedereen die een klein beetje kan koken kan hier mee uit de voeten. Elk recept is standaard voor 4 personen, tenzij anders vermeld. Achterin het boek zit een overzichtelijk register, waar per ingrediënt wordt aangegeven welke recepten daar mee gemaakt kunnen worden. Handig! De meeste recepten uit Zo gepiept zijn binnen een half uur op tafel te zetten.
De V in AGV staat niet alleen voor vlees!
Als je liever geen of minder vlees eet, de V is de AGV staat in ‘Zo gepiept’ zeker niet alleen voor vlees. Uiteraard kan de V ook voor vis staan, maar ook vegetarische en veganistische recepten ontbreken niet. Dus dit boek biedt zeker voor elk wat wils!
Conclusie
Samuel Levie heeft de AGV weer in de spotlights gezet door er een eigentijdse twist aan te geven. ‘Zo gepiept’ staat vol met zinnige informatie, goede tips, en een verzameling heerlijke recepten. De AGV heeft bij veel mensen een wat oubollig imago en ‘Zo gepiept’ maakt duidelijk dat dat zeker niet terecht hoeft te zijn. Dit boek gaat ongetwijfeld veel mensen inspireren om de aardappel en de AGV in ere te herstellen, zoals het ook mij inspireert om weer eens wat vaker een AGV-tje op tafel te zetten!
Facts
- Titel: Zo gepiept
- Auteur: Samuel Levie
- Uitgever: Nijgh Cuisine (van Nijgh & van Ditmar)
- ISBN 978 90 388 1058 4
- 127 blz – Hardcover
- Prijs € 22,50