- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gevulde Portobello; met Italiaanse smaken gevuld

Gevulde Portobello; met Italiaanse smaken gevuld – De smaken van caprese kennen we allemaal wel; mozzarella, basilicum en tomaat. Smaken die perfect samen gaan en ieder gerecht een Italiaans tintje geven. Mij lijken het heerlijke ingrediënten om een portobello mee te gaan vullen en deze zo ook een beetje Italië mee te geven.

Portobello

Een portobello is niks meer en niks minder als een reuze (kastanje) champignon, meestal wordt alleen de hoed gebruikt welke een minimale doorsnee heeft van 12 cm. Let er bij het kopen van je portobello’s op dat ze mooi stevig zijn en goed bruin van kleur. Voor gebruik borstel je hem, net als bij champignons, met een zacht borsteltje schoon.

Gevulde portobello

4 stuks

Verwarm de oven voor op 250 graden. Doe in een kommetje de olijfolie en knijp hierboven de knoflook uit. Roer even door en laat een uurtje staan zodat de olie de smaak van de knoflook kan aannemen. Leg de portobello met de hoed omhoog op je werkblad en kwast ze in met de knoflookolie, draai ze om en doe met de binnenkant van de portobello hetzelfde.
Halveer de bolletjes mozzarella en de tomaatjes. Verdeel deze over de portobello’s
Ik gebruikte een aluminium bakje om de portobello’s in te plaatsen je kunt ze echter ook gewoon op een bakplaat of in een ingevette ovenschaal leggen. Schuif de portobello’s in de oven en bak ze in 10 minuten gaar of totdat de mozzarella goed is gesmolten.
Doe de balsamicoazijn en de suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Zodra het kookt vuur laag zetten en de saus laten indikken tot een stroperig geheel.
Snijd wat blaadjes basilicum fijn. Verdeel de stroop over de portobello’s en strooi er als laatste wat fijngesneden basilicum over.

Tafel lekker !!

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Geplaatst door Connie Op In Hoofdgerechten met vlees | Geen reacties

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst – Er gaat niets boven een lekkere zelfgemaakte burger! Het lekkerste is als ze dan op de BBQ  samen met wat groentes gebakken worden.  Zorg er voor dat je stevige broodjes hebt en geen kleffe dingen want dat kan de hele hamburger verknoeien. Een paar sneden ambachtelijk brood is ook een optie. Maak er nog een lekkere saus bij en het feest is compleet.

Vier je verjaardag met beefburgers

Ken je dat ook dat je gasten na een verjaardagsfeestje nog even blijven hangen met het doel om mee te eten? De beefburgers zijn de ideale oplossing. Je kunt ze van tevoren bereiden en je hebt er zelf weinig omkijken naar. Zet een grote tafel naast je barbecue met broodjes, saus, groenten, salade, borden en bestek. Plaats er een grote schaal zelfgemaakte beefburgers op en je bent klaar voor een mega party.  Volgend jaar blijven je gasten trouwens weer eten, dat garanderen we.

Verschillende burgers

Beefburgers (zie onderstaand recept) zijn van rundergehakt, hamburgers[1] zijn van gemengd gehakt. Wil je meer weten over de verschillende soorten gehakt? Lees dan eens dit artikel[2]. Daarnaast kun je ook lamsburgers of kipburgers[3] maken. Deze zijn uiteraard van lamsgehak en kipgehakt. Maar daarmee houdt het echt niet op. Denk eens aan een cheeseburger of een visburger[4]. Een visliefhebber zal het echt waarderen als je ook een aantal visburgers serveert. En voor de vegetariërs kun je de vegetarische burger[5] of de broccoliburger[6] met camembert serveren. Is het allemaal een te grote hap? Ga dan eens voor de sliders[7] of noem ze mini burgers. Zo is er voor iedereen wat wils en kun jij naar hartenlust variëren.

Handige tips

Het fijnste is als je de burgers een paar uur vooraf mengt en op laat stijven in de koelkast. Zo zijn ze makkelijker te bakken en de smaken kunnen dan beter intrekken. Maak je er teveel? Verpak ze dan per stuk in huishoudfolie. Verpak ze dan in zakjes en zet erop welke burgers het zijn en vries ze in. Zo hoef je niet iedere keer weer gehakt te mengen als je burgers serveert. Een paar hongerige pubers in huis maken vaak dankbaar gebruik van zo’n voorraadje. Ze zijn tenslotte zo ontdooid en gebakken.

Gegrilde groenten

Op een hamburger van de BBQ horen ook groentes van de BBQ. Denk hierbij aan uien, courgette aubergine, tomaat of paprika. Snij de groentes in grove stukken zodat ze niet te makkelijk door het rooster kunnen vallen. Besmeer de groente vooraf met een kruidenolie, dit komt niet alleen de smaak ten goede maar zorgt er ook voor dat ze niet aan het rooster blijven plakken. Het handigste is als je eerst alle groentes roostert en in aluminium schaaltjes doet. Zet deze aan de zijkant op de BBQ wanneer je de burgers bakt. Zo blijven ze warm.

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Voor 8 stuks

Snij de ui ragfijn of rasp deze. Meng alles kort door elkaar en vorm hiervan 8 mooie burgers. Zorg ervoor dat de burgers niet te dik zijn anders duurt het te lang voordat ze gaar zijn.

De saus

Snij de augurk en de ui ragfijn en meng alles door elkaar. Zet koud weg tot gebruik.

De burgers

Snij de paprika in vieren en verwijder de zaden en de zaadlijsten. Besmeer ze met olie laat ze op de grill aan de buitenkant zwart blakeren. Doe ze wanneer ze zwart zijn in een bakje en dek dit af. Laat afkoelen. Haal het zwarte vel eraf en doe ze in een aluminium schaaltje en zet dit op de rand van je gril zodat ze weer warm worden. Snij de ui in dikke ringen en bak deze op de gril bijna gaar. Pas op dat de ringen niet uit elkaar vallen. Doe deze bij de paprika in het schaaltje. Snij de broodjes open en rooster ze kort, leg ze klaar op een schaal. Bak de burgers op de gril gaar, draai deze pas om als de burger mooi bruin is bak ze dan aan de andere kant nog mooi bruin en gaar. Leg er een plakje kaas op en laat dit smelten. Beleg de broodjes met sla terwijl de burgers bakken. Leg de burgers op de broodjes en leg op iedere burger een stuk paprika en wat van de uien. Schep er een beetje saus op en doe de bovenkant van het broodje.

Tafel lekker

Links:
  1. hamburgers: https://lekkertafelen.nl/kookschool/hamburgers-maak-je-lekker-zelf/
  2. dit artikel: https://lekkertafelen.nl/kookschool/gehakt/
  3. kipburgers: https://lekkertafelen.nl/recepten/tex-mex-kipburger/
  4. visburger: https://lekkertafelen.nl/recepten/visburgers-kabeljauw-en-garnalen/
  5. vegetarische burger: https://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-vegetarische-burgers-maken/
  6. broccoliburger: https://lekkertafelen.nl/recepten/broccoliburger-gevuld-met-camembert/
  7. sliders: https://lekkertafelen.nl/recepten/cheeseburger-sliders/

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Geplaatst door Connie Op In Soep | Geen reacties

Komkommersoep Is de komkommer groenten, of is het fruit? De komkommer behoort tot de groenten en om wat specifieker te zijn, tot de vruchtgroenten. Net als bijvoorbeeld tomaten en courgettes. Nog leuker is dat ook de meloen tot de vruchtgroenten behoort. Voor alle vruchtgroenten geldt dat je ze niet in de koelkast hoort te bewaren. Vruchtgroenten verliezen smaak in de koelkast. Merk je dat? nee, nauwelijks. Maar wie in het gelukkige bezit is van een ouderwetse kelder of een onverwarmde bijkeuken kan het wel weten. Als je de vruchtgroenten namelijk bewaart op een temperatuur van rond de 13 graden celcius kun je deze groenten veel langer bewaren.

Smaak

Bovenstaande best belangrijke feiten over vruchtgroenten, en dus ook over de komkommer, vertel ik jullie omdat je bij onderstaand recept meer smaak creëert door de komkommer buiten de koelkast te bewaren. Omdat het een koele soep moet worden kun je de komkommer een uur van te voren koelen, maar het koelen achteraf is ruim voldoende om de soep koud te serveren.

Komkommersoep

Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje. Voeg de komkommer en de bouillon toe en laat alles op een matig vuur 5 min. zacht koken. Voeg peper en zout naar smaak toe. Neem de pan van het vuur. Hak de helft van de munt fijn en voeg deze toe. Pureer het geheel met de staafmixer of keukenmachine, meng de yoghurt erdoor en laat de komkommersoep in ca. 3 uur in de koelkast koud worden. Serveer de komkommersoep in glaasjes en garneer met een blaadje munt.

Tafel lekker!

Meer weten over deze alledaagse groente? Kijk dan eens hoe komkommers groeien. Wij bezochten de komkommerteler[1]. En hier vind je nog meer recepten[2] met komkommer.

Links:
  1. komkommerteler: http://lekkertafelen.nl/kookschool/komkommer-zo-groeit-ie-bij-de-teler/
  2. hier vind je nog meer recepten: http://www.lekkertafelen.nl/?category_name=recepten&tag=komkommer

Knapperige bloemkool ovenschotel

Geplaatst door Connie Op In Ovenschotel | Geen reacties

Knapperige bloemkool ovenschotel – Bloemkool is een van de meest populaire groentes in Nederland. Deze groente is dan ook erg veelzijdig en makkelijk te verwerken. Vandaag eten we de bloemkool met een knapperig jasje van filodeeg.  In dit knapperige jasje schuilt een zachte vulling van bloemkool en gorgonzola. Bloemkool met kaassaus maar dan op een andere manier dan we gewend zijn.

Met of zonder vlees

Deze ovenschotel is in principe vegetarisch. Missen doe je het vlees niet in deze ovenschotel maar ben je nu echt een vleeseter die denkt niet zonder te kunnen dan zou je er blokjes gekookte ham of wat uitgebakken gehakt aan toe kunnen voegen. Het is erg lekker om deze ovenschotel te serveren met een frisse gemengde salade, zo krijg je gelijk wat kleur op je bord.

Gorgonzola

Gorgonzola is een blauwschimmel kaas uit Italië. Deze kaas is verkrijgbaar in een zachte smaak (dolce) of in een scherpere versie (picante). De dolce is romiger en voller van smaak dan de iets drogere scherpe picante gorgonzola. Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van de dolce omdat ik de smaak niet te veel wou laten overheersen. Hou je niet van blauwe kaas dan zou je ook een stukje brie of camembert kunnen gebruiken.

Knapperige bloemkool ovenschotel

Snij de bloemkool in grove stukken en kook deze 5 minuten voor. Haal de stukken gelijk uit het water zodat ze niet te zacht worden.  Schil de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Kook deze beetgaar in water met zout. Neem een ovenschaal of springvorm van ongeveer 28 cm doorsnede en smeer deze in met wat boter of olie. Je kan de bodem  bekleden met bakpapier maar dit is niet echt nodig en niet handig bij het aansnijden van de ovenschotel heb ik ondervonden. Haal de filodeeg uit de verpakking, neem een vel deeg en bestrijk deze licht met boter. Leg deze in de vorm en laat het deeg iets over de rand hangen. Herhaal dit tot je 3 vellen deeg in je vorm hebt. Verdeel er de aardappels overheen en leg er nogmaals 3 plakjes met boter op. Verdeel de bloemkool en de kaas over de deegplakjes en bestrooi met een beetje ras el hanout. Besmeer de rest van de deegplakjes ook met boter en knijp deze samen tot een rommelig geheel. Vouw het overhangende deeg over de bloemkool en leg de rest van het deeg boven op de bloemkool. Bestrooi met sesamzaadjes. Zet de ovenschotel ongeveer 45 minuten in een oven van 175 graden tot deze een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Check de kleur van je ovenschotel na een half uur, kleurt deze te hard zet de oven dan terug naar 150 graden. De oventijd is per oven verschillend contoleer daarom altijd of je producten gaar zijn en niet te hard verkleuren.  Serveer de knapperige bloemkool ovenschotel direct.

Tafel lekker!

 

 

Links:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/07/Knapperige-bloemkool-ovenschotel.jpg
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/07/Knapperige-bloemkool-ovenschotel-2.jpg

Sandwich gegrilde groenten met courgette spread

Geplaatst door Connie Op In Ontbijt en lunch | Geen reacties

Sandwich gegrilde groenten met courgette spread – Gegrilde groenten ben jij er ook zo gek op? Gegrilde groenten worden meestal warm gegeten, maar wist je dat deze koud ook heel erg smakelijk zijn? Beetgare groentes met een lichte rooksmaak doen het heerlijk op een sandwich, zeker in combinatie met een courgette spread. En het mooie is, het is nog gezond en caloriearm ook. Zo kom je met gemak aan je portie groenten. Deze sandwich is geschikt voor vegetariërs en de niet vegetariërs zullen het vlees echt niet missen.

Variatie

De spread met courgette zag ik in een kookboek[1]. Met een beetje fantasie kun je op deze manier vele soorten spreads maken, wat dacht je van bijvoorbeeld aubergine spread of paprika spread. Door groenten fijn te maken en te mengen met wat yoghurt kun je de calorierijke mayonaise weglaten en is het het een smakelijke, verantwoorde maaltijd. Vaak wordt mager gezien als droog maar met deze spread is het lekker smeuïg. Ik gebruik hiervoor het liefst Griekse yoghurt, deze is wat steviger zodat je een iets dikkere spread krijgt.

Courgette spread

Snijd de courgette in plakken en smeer deze in met olijfolie. Gril de courgette op de barbecue of in de grillpan tot deze mooi zacht en bruin tot deze mooi zacht en bruin is. Als je geen grillpan hebt, kan dit ook in de koekenpan. Pel en snipper de knoflook en haal de blaadjes munt van het takje af.
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en draai er een smeuïge spread van. Breng op smaak met peper en zout.

Sandwich gegrilde groenten

Snij de courgette in plakken. Snij de avocado in vieren en haal de schil eraf en de pit eruit. Snij ieder partje in 3 stukken. Smeer de courgette en de avocado licht in met olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Verwarm een grillpan of koekenpan tot heel heet en bak er de groentes in tot deze gaar zijn en mooi verkleurt. Sprenkel er een beetje citroensap over en laat afkoelen. Maak de courgette spread. Rooster het brood en dep de paprika droog met een stukje keukenpapier. Besmeer 4 sneetjes brood royaal met de spread en beleg deze met de groentes. Dek af met een tweede snee brood en snij de sandwich gegrilde groenten door.

Tafel Lekker!

Links:
  1. kookboek: http://lekkertafelen.nl/kookschool/arbeidsvitaminen/

Pannenkoeken bakken; Van basis tot culinair feestje

Geplaatst door Redactie Op In Specials | Geen reacties

Pannenkoeken bakken; Van basis tot culinair feestje – Het blijft één van de favorieten op een kinderfeestje, maar zeker niet alleen op kinderfeestjes. De vele pannenkoekenrestaurants in ons land zitten toch echt heel vaak overvol. Pannenkoeken eten zit echt in onze roots. De sfeer van Hollandse gezelligheid komt al op je af als je zo’n restaurant binnen loopt. Er is vaak wel een leuk cadeautje voor de kinderen, of een speeltuin in de tuin van het restaurant. Ideaal natuurlijk voor papa’s en mama’s die even willen ontspannen met een biertje of een wijntje terwijl de kinderen zich vermaken en niet netjes op hun stoel hoeven te blijven zitten. Ook papa en mama doen zich in een pannenkoekenrestaurant graag tegoed aan een goed belegde pannenkoek. We willen maar zeggen… de pannenkoek is er echt voor jong en oud.

Zelf pannenkoeken bakken is een feestje bouwen

Je kunt er voor kiezen om alle  kinderen naar buiten te sturen als jij de bekende stapel pannenkoeken bakt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon met z’n allen doen. Stap eens af van alleen de stroop en de poedersuiker en kies een keer voor verse en leuke alternatieven. Pannenkoeken versieren vinden kinderen prachtig, maar in plaats van allerlei zoetigheden kun je ook kiezen voor vers fruit. Al enige tijd geleden schreven we een advertorial voor Albert Heijn waarin je echt ziet dat pannenkoeken bakken een feestje is om samen te vieren. Van het maken van een beslag tot het beleggen van de lekkerste, mooiste of gekste pannenkoek[1].

 

 

[2]
Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

Pannenkoeken bakken begint bij een goed beslag

In de diverse supermarkten vind je talloze mixen voor pannenkoeken. Slimme marketeers hebben het je zelfs zo makkelijk gemaakt dat je een fles pannenkoekenmix afvult met wat water of melk, even schudden en bakken maar. Kijk echter eens op de bijbehorende prijskaartjes. De ingrediënten voor je pannenkoeken beslag heb je gewoon in je waarschijnlijk gewoon al in je kast staan. Je hoeft ze echt alleen te mengen en je pannenkoeken beslag is klaar. Je bent een stuk voordeliger uit, je bespaart een hoop ruimte in je voorraadkast en…. je kinderen vinden het prachtig om te helpen bij het maken van een beslag.

Pannenkoekenbeslag. De basis (en geheimen)[3]

Pannenkoeken als ontbijt of lunch

De pancakes zijn helemaal hot. En de drie in de pan is hartstikke ouderwets. De pancakes worden veel als ontbijt geserveerd, de drie in de pan liever als lunch. Lekker? Dat zijn ze allemaal. Probeer het eens met deze recepten:

[4]
Amerikaanse Pancakes voor een stevig ontbijt
[5]
Drie in de pan. Mini pannenkoeken met verschillende vullingen
[6]
Bosbessenpannenkoekjes met banaan

Simpel en in stijl

Onderstaande recepten inspireren je ongetwijfeld om de bekende pannenkoeken eens simpel en met stijl te serveren. Als je daar geen trek van krijgt!

[7]
Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes
[8]
Crespelle con proscuitto e formaggio

After dinner? Bij de koffie mag ook!

Dat je je creativiteit de vrije loop kunt laten bewijzen onderstaande gerechten. Serveer pannenkoeken als dessert of verras je gasten met zo’n overweldigend mooie pannenkoekentaart.

[9]
Sinaasappelflensjes – verlangen naar Crêpes Suzette
[10]
Pannenkoekentaart, geef je creativiteit de ruimte!

Restjes vervelend? Nou echt niet!

Kinderpartijtje gehad? Er blijven altijd wel pannenkoeken over. Lekker even opbakken en met wat suiker en rozijnen is het altijd weer een feestje. Dat is heel simpel gezegd, maar kijk eens naar onderstaande recepten. Je kunt er echt nog iets lekkers mee maken waar je de volgende dag samen van geniet. Dat heb je ook verdient na een kinderfeestje toch?

[11]
Borrelhapje: Opgerolde pannenkoek met gerookte zalm
[12]
Hartige gevulde pannenkoek met kip en groentesaus

Een bijzondere keuze

Soms is het best een kunst om standaard patronen los te laten. Bloem, melk, een eitje, een beetje zout. Daarvan maak je een standaard pannenkoeken beslag. Kijk ook maar eens naar onderstaande bijzondere pannenkoeken.

[13]
Pannenkoeken of platbrood van kikkererwtenmeel
[14]
Baghrir, pannenkoeken met ‘duizend’ gaatjes

Een gezondere keuze

We hebben al snel de neiging om pannenkoeken in te delen in de ongezondere keuzes. Het wordt vaak gezien als gemak, een vorm van fastfood een te grote hoeveelheid suiker. Dat kan inderdaad een stuk gezonder. De eerste gezondere keuze maak je natuurlijk al bij het beslag. Probeer bijvoorbeeld eens pannenkoeken van boekweitmeel. De tweede gezonde keuze draait vooral om het beleg. Wordt het stroop of suiker, of ga je eens voor vers fruit. Keuzes te over. Kijk maar.

[15]
Boekweitpannenkoeken; een glutenvrij alternatief
[16]
Pannenkoeken met zomerfruit

[17]

Bloemkool pannenkoeken[18]

[19]
Kersen pannenkoeken
[20]
Zoete bananen pannenkoek van ei
[21]
Gezonde(re) bananenpancakes met spek en maple syrup
[22]
Zoete verleiding: Balinese banana-pancakes

Een schaal beslag bij het gourmetstel

Ook bij het gourmetten is een schaal pannenkoeken beslag de ideale oplossing als er kinderen mee eten. Ze vinden het heerlijk om in de pannetjes zelf hun pannenkoeken te bakken en ook voor de volwassenen kan een vers gebakken pannenkoek prima als begeleider van een bolletje ijs en vers fruit bij het dessert.

Meer tips lees je hier[23].

Links:
  1. mooiste of gekste pannenkoek: https://lekkertafelen.nl/recepten/berenpannenkoeken-lekker-smullen-voor-de-kids/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/pannenkoeken-beslag/
  3. Pannenkoekenbeslag. De basis (en geheimen): https://lekkertafelen.nl/recepten/pannenkoeken-beslag/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/amerikaanse-pancakes-voor-een-stevig-ontbijt/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/drie-in-de-pan-mini-pannenkoeken/
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/bosbessenpannenkoekjes-met-banaan/
  7. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/hartige-pannenkoekjes-met-raapsteeltjes/
  8. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/crespelle-con-proscuitto-e-formaggio/
  9. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/sinaasappelflensjes-verlangen-naar-crepes-suzette/
  10. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/pannenkoekentaart/
  11. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/opgerolde-pannenkoek/
  12. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/hartige-gevulde-pannenkoek-kip-en-groentesaus/
  13. [Image]: https://lekkertafelen.nl/kookschool/kikkererwtenmeel/
  14. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/baghrir-pannenkoeken-met-duizend-gaatje/
  15. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/boekweitpannenkoeken-een-glutenvrij-alternatief/
  16. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/pannenkoeken-met-zomerfruit/
  17. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/bloemkoolpannenkoeken/
  18. Bloemkool pannenkoeken: https://lekkertafelen.nl/recepten/bloemkoolpannenkoeken/
  19. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/kersen-pannenkoeken/
  20. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/zoete-bananen-pannenkoek-van-ei/
  21. [Image]: http://https//lekkertafelen.nl/recepten/gezondere-bananenpancakes-met-spek-en-maple-syrup/
  22. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/zoete-verleiding-balinese-banana-pancakes/
  23. Meer tips lees je hier: https://lekkertafelen.nl/recepten/gourmetten/

Perzik abrikoos smoothie

Geplaatst door Connie Op In Ontbijt en lunch | Geen reacties

Perzik abrikoos smoothie – Perzik en abrikoos is een mooie zomerse combinatie voor een smoothie. Niet de meest voor de hand liggende combinatie overigens. Veelal denk je eerst aan ingrediënten als aardbei en banaan maar er is zoveel meer, juist in de zomermaanden. Perziken en abrikozen zijn steenvruchten en worden meestal lekker uit het vuistje weg gehapt. Combineer deze twee smaken tot een heerlijk verfrissende smoothie en je hebt gelijk je vitamines binnen. Niet iedereen is dol op het fluweelachtige velletje van de perzik en de abrikoos. Gebruik je ze in een smoothie dan laat je het velletje lekker zitten, het wordt helemaal fijn gemalen en je proeft er niets meer van terug. Serveer de smoothie als gezond tussendoortje of lichte lunch. Ideaal voor kinderen die moeilijk fruit eten. De smoothie zullen ze waarderen en zo komen ze ongemerkt toch aan de benodigde hoeveelheid fruit.

Abrikozen; vers maar kort verkrijgbaar

De abrikoos is een steenvrucht met een fluweelachtig eetbaar velletje. Meestal komen de abrikozen die hier verkrijgbaar zijn uit Griekenland of Frankrijk. Steeds vaker zie je nu ook abrikozen uit Nederland. De oogst van de Nederlandse abrikoos is nogal wisselend door het klimaat, daardoor is het aanbod niet altijd even groot. Het meest zie je de abrikoos gedroogd of ingeblikt, de verse abrikoos is maar kort verkrijgbaar. Dus geniet ervan als ze er zijn. Je kan de vrucht ook schoonmaken en in parten invriezen, erg makkelijk om heerlijke ijskoude smoothie’s van maken.
Goed om te weten, de abrikoos is een goede bron van calcium, fosfor en ijzer en bèta-caroteen dus nog meer redenen om eens verse abrikozen te kopen.

Perzik abrikoos smoothie

Eenvoudig en gezond

Voor ongeveer 4 glazen heb je nodig:

Was en snij de perziken en abrikozen in stukken. Doe ze samen met de sinaasappelsap en de in stukken gesneden banaan in de blender en blender ze helemaal fijn tot een smeuïge massa. Doe de yoghurt erbij en blender die er heel kort door, blender je de yoghurt er te lang doorheen dan wordt de smoothie dun. Schenk over in glazen en geniet.

Tafel lekker

Kersenjam maken; een heerlijk, rustgevend klusje

Geplaatst door Redactie Op In Kookschool | Geen reacties

Kersenjam maken; een heerlijk, rustgevend klusje – Nu het kersenseizoen volop in gang is, kunnen liefhebbers langer van deze snoepjes blijven genieten door er zelf jam van te maken. Ja, je leest het goed: zelf maken. Het is een heerlijk rustgevend klusje en het heeft bovendien een aantal voordelen ten opzichte van jam uit een potje.

De voordelen van zelf kersenjam maken:

1. Je weet zeker dat er vers fruit in zit. Industriële jam mag van vruchtenpulp of gevriesdroogde vruchten worden gemaakt. Er komt zwaveldioxide aan te pas en het citroensap komt van in zout gepekelde citroenen of citroenpulp.

2. Je hoeft veel minder suiker te gebruiken. In jam zit ongeveer 50% suiker. Dat is voor de smaak echter helemaal niet nodig! Het helpt wel voor de conservering, maar laten we eerlijk wezen: jouw jam hoeft niet drie jaar bewaard te kunnen worden.

3. Je kunt naar hartenlust experimenteren met smaken: specerijen, drank, kruiden. Allemaal heerlijke smaakmakers die je naar eigen wens kunt toevoegen.

Al enthousiast geworden?

Voor dit artikel heb ik twee soorten kersen gebruikt. De goedkope Hollandse kersen van de markt en de (peper)dure maar prachtige (in dit geval Belgische) Hedelfingers: kersen die zó groot zijn dat je ze nauwelijks in één hap op krijgt. Ze zijn glimmend om te zien, hartvormig met heel vlezig stevig vruchtvlees. Ze zijn iets minder donker dan de Hollandse kersen en iets minder zoet. En ik moet eerlijk zeggen: ik heb de voorkeur voor de jam met de Hedelfingers. Nét iets subtieler van smaak. Maar dat neemt niet weg dat ook de jam van de ‘gewone’ kersen een stuk beter smaakt dan industriële jam!

Let overigens bij het kopen van kersen dat de steeltjes eraan zitten en nog groen zijn. Anders zijn ze alweer een tijdje geleden geplukt. Overigens hoeft dat voor het maken van de jam niet echt een beletsel te zijn, maar bederf treedt snel in en bovendien zit er dan minder pectine in, een stofje dat er voor zorgt dat de jam geleert en niet waterig blijft.

Hoe wordt jam gemaakt?

Wat heb je nodig om jam te maken? Welnu, dat is heel simpel: fruit, suiker, zuur(citroensap) en pectine (wat overigens weer in fruit zit). Citroenen bevatten veel pectine maar kersen bevatten relatief weinig pectine. Dat betekent dat je extra pectine moet toevoegen of de jam lang moet laten inkoken. Pectine kun je in poedervorm kopen. De reformwinkel en sommige supermarkten verkopen Marmello-pectine, dat zijn zakjes die elk genoeg zijn voor een kilo jam. De supermarkt verkoopt soms ook pectine van Baukje. Je kunt ook geleisuiker kopen in de supermarkt, dat is suiker waar al pectine in zit.

Wil je helemaal ‘au naturel’ gaan? Bewaar dan de pitten en schillen van een paar appels. Ze bevatten heel veel pectine. Stop ze in een mouseline zakje en kook ze mee met de jam in plaats van pectine in poedervorm.

De vruchten worden schoongemaakt, en dan met suiker, citroensap en pectine gekookt. Bij sommige vruchten voeg je nog wat vloeistof toe, omdat de jam anders te pulperig wordt. Dat kan water zijn, maar ook drank of vruchtensap. Zodra de jam klaar is, wordt hij in gesterisileerde glazen (jam)potten gedaan. Dat klinkt misschien eng, maar valt reuze mee. De potten kun je koken in een grote pan met water of – in een sterilisatorbak die in de magnetron kan. Ik had ooit zo’n bak toen ik een baby had voor het steriliseren van de flesjes.

Niet onontbeerlijk, maar wél handig bij het maken van kersenjam is een kersenontpitter. Met één kneep in het apparaat vliegt de pit eruit en blijft de kers mooi in vorm. Zorg verder voor een (donker) schort, want kersen maken lelijke vlekken en het sap spuit beslist alle kanten op, wanneer je de kersen schoonmaakt.

Wanneer is de jam klaar?

Jam maken is helemaal niet moeilijk, maar de grote vraag is vaak: wanneer is de jam klaar? Want je weet pas of de jam qua dikte goed gelukt is, als de jam is afgekoeld. Als je met pectine in poedervorm werkt, hoef je je eigenlijk nauwelijks zorgen te maken: 5 minuten meekoken is meestal genoeg. Maar dat is natuurlijk anders als je geleisuiker gebruikt, appelpitten of helemaal geen extra pectine (want er zit immers ook al pectine in citroensap en kersen).  Welnu, daarvoor is een –redelijk- goed trucje. Je doet een klein schoteltje in je vriesvak. Wanneer je denkt dat de jam wel klaar zou kunnen zijn, haal je het schoteltje uit het vriesvak en doe je daar een theelepeltje jam op. Dan koelt de jam meteen af en krijgt het zijn uiteindelijke consistentie. Nog té waterig? Dan laat je de jam nog 10 minuten doorkoken en probeer je het opnieuw. Ik heb één hoeveelheid jam zonder pectine gemaakt. Ik voegde nog het sap van een extra halve citroen toe en liet het in totaal ongeveer 40 minuten koken. Het werd minder gelei-achtig dan de anderen, maar werd toch een mooie jam.

Goed, nu weten we bijna alles. Ga je mee kersenjam maken?

Kersenjam maken; een heerlijk rustgevend klusje

Nodig voor +/- 600 ml (3 kleine potjes) basisjam:

Eventueel:

Doe een (donker) schort voor en stroop je mouwen op! Was de kersen, trek de steeltjes er van af en ontpit ze. Doe de ontpitte kersen in een (liefst hoog) rvs pannetje met de suiker, het water en het sap van een citroen en breng aan de kook.  Laat het ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Het moet wel koken! Zelf ga ik dan de kersen nog even te lijf met een pureestamper, om ze tot iets kleinere stukjes te maken. Voeg dan de pectine toe en laat nog 5 minuten doorkoken.

Zodra je de kersen op hebt staan kook je de jampotten en –deksels ten minste 5 minuten. Zet ze in een grote pan onder water. Het gemakkelijkste is het om het water al vast met een waterkoker te koken, dat gaat het snelste. Zorg ook dat de pan groot genoeg is, dat het water niet tot aan de rand staat: zodra het gaat koken gaat het dan overlopen.

Giet de pan met kokend water af zoals je pasta afgiet en probeer dan – wanneer de potten wat zijn afgekoeld – de potten en deksels niet aan de binnenkant vast te pakken om de vorming van  bacteriën tegen te gaan.

Zodra je jam klaar is, nog heet in de potjes gieten en meteen afsluiten en op zijn kop zetten. Tijdens het afkoelen trekt de jam dan een beetje vacuüm, wat de houdbaarheid bevordert.

Wil je variëren?

‘Kriekenmoes’

Voor de liefhebbers nog een aangepast 17e eeuws recept voor kersenjam:

Nodig voor de ‘kriekenmoes’:

Doe de kersen met de wijn in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer 30 minuten sudderen. Dan pureer je de kersen met een staafmixer en voeg je de suiker, specerijen en pectine toe. Nog 5 minuten laten doorkoken en klaar is je kriekenmoes!

Tot slot: wat kun je allemaal doen met kersenjam?

Natuurlijk is jam heerlijk op de (geroosterde) boterham. Maar probeer de jam ook eens (verwarmd) over vanille-ijs, door de yoghurt, of verkruimel een chocolade-brownie in een glaasje, doe er kersenjam over en wat slagroom en je hebt een kekke instant-variant op de Schwarzwalder Kirschen [1]taart.  Ik zou zeggen: pak je schort, ga aan de slag en geniet er van!

Kersen-chocolade cakejes

Geplaatst door Samantha Op In Cake | Geen reacties

Kersen-chocolade cakejes – Kersen, ze zijn er weer…die prachtige rode parels die ik als kind altijd om mijn oren hing en me dan een echte prinses voelde. Wie voelt zich nou niet koninklijk met zulke prachtige sieraden. Ook deze cakejes versierde ik met deze juweeltjes.

Kersen-chocolade cakejes

Ingrediënten voor 12 cakejes

Extra;

Voor het ontpitten van kersen is er een handig apparaatje op de markt, niet iedereen heeft dit apparaat echter in zijn keuken daarom hierbij een ietwat omslachtiger maar even doeltreffende manier; al dat er voor nodig is is een paperclip. Steek de paperclip bij het gaatje van het stokje naar binnen, draai een halve slag om de pit en trek de pit naar buiten. Uiteraard kun je ook het topje van de kers snijden en de pit naar buiten duwen.

 

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de cupcakevorm in. Smelt de boter en laat deze goed afkoelen. Rasp de chocolade of hak ze zeer fijn.

Mix de gemalen pecannoten, de suiker en de bloem in een kom en klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf. Voeg vervolgens de gesmolten boter en de chocolade bij de pecannotenmix en spatel als laatste de stijfgeklopte eiwitten door het geheel tot het een egale massa is geworden.

Verdeel het beslag over de vormpjes van de cupcakevorm en leg bovenop ieder cakeje 3 kersen. Bak de cakejes vervolgens in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven.

Laat de cakejes eerst 10 minuten iets afkoelen in de vorm, verplaatst ze daarna naar een rooster om ze volledig te laten afkoelen.

Decoreer de kersen-chocolade cakejes met wat poedersuiker.

Bosbes nectarine cake; Voor een fruitige zomer

Geplaatst door Connie Op In Cake | Geen reacties

Bosbes nectarine cake – Geniet jij ook zo van die overvloed aan vers zomerfruit? De kleuren en smaken zijn geweldig. Soms heb je dan, dat je er wel erg hebberig van wordt… En dan heb je voor het mooi te veel fruit ingeslagen; ligt er toch het een ander iets te rijp te worden op de fruitschaal of te rimpelen in de koelkast. Fruit met een gerimpeld velletje of met lelijke plekjes erop is natuurlijk minder aantrekkelijk om zo uit de hand te eten,  maar gooi het niet weg! Je kunt het vaak nog mooi in een taart of cake verwerken.

In het recept voor deze cake heb ik nectarines en bosbessen verwerkt. De bosbessen vol van smaak en zoet, de nectarine iets zuurder, met sinaasappel en amandelen een perfecte combinatie, zeker met dat zoetzure romige laagje erbovenop. Wil de de cake meenemen voor een picknick laat het romige laagje dan achterwege. Ook zonder deze topping heb je iets heerlijks.

Bosbes nectarine cake

Voor het beslag:

Voor de afwerking:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een vorm van ongeveer 26 cm doorsnede in met boter en bestrooi deze met paneermeel.

Snijd de nectarines in kwarten en dan nogmaals in vieren. Smelt de boter en zet apart. Klop nu de eieren met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig. Schep het citroensap, rasp en de karnemelk samen met de boter voorzichtig met een spatel door het eimengsel.

Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel door het eimengsel. Schep het amandelmeel om met de stukjes nectarine en de bosbessen en schep het fruit voorzichtig door het cakebeseslag. Alleen kort omscheppen, niet uitgebreid roeren!

Doe alles in de vorm en bak ongeveer 30 minuten tot de cake gaar is. Haal de cake uit de vorm en laat op een tooster afkoelen.

Klop de mascarpone en het sinaasappelsap los en voeg er dan de poedersuiker aan toe. Klop goed door zodat er geen klontjes in zitten. Verdeel dit over de afgekoelde cake en garneer met de sinaasappelrasp, De topping is licht vloeibaar, maar stijft op in de koelkast.

Als je de schillen van citrusfruit gebruikt in recepten,  koop dan biologisch citrusfruit. Kan je hier niet aankomen, los dan een ½ eetlepel baking soda op in een liter water en laat de vrucht hier een kwartiertje in staan. Was ze en spoel ze dan af zodat de waslaag verdwenen is.

Gegrilde perziken met Herderham en zachte geitenkaas

Geplaatst door Tijmen Op In Voorgerecht | Geen reacties

Gegrilde perziken met Herderham en zachte geitenkaas – Verse perziken, ze verliezen langzaam terrein. De nectarine wint aan populariteit. Toch hou ik van het zachte van de perzik. Om te grillen kies ik liefst voor de perzik. Jij niet? Pak dan gerust een nectarine. In onderstaand recept serveren we de gegrilde perziken bij de borrel. Ook als voorgerecht mag dit echt op tafel. Wil je een lekker hapje voor het vlees op de barbecue gaat? Dit heeft smaak, er zitten vitamientjes in, en het is een mooie binnenkomer op een lekker vers tuinfeest. De combinatie kunnen we je op het scherm niet laten proeven, ik hoop dan maar dat ik je toch weet te overtuigen. Dit is echt een aanrader!

Gegrilde perziken met Herderham en zachte geitenkaas

Voorgerecht

Snijd de perziken in partjes. Je haalt er ca. 6 uit een perzik. Dit doe je door de perzik met een scherp mesje in te snijden tot op de pit. Wrik iets met het mesje zodat de partjes mooi loslaten van de pit. Ik hoop dat het voor zich spreekt dat je hier een rijpe perzik voor nodig hebt. Het vruchtvlees van een rijpe perzik laat makkelijker los van de pit. Je kunt de perzik zowel met als zonder schil grillen. Ik kies altijd voor de ongeschilde perzik. Zo behoudt je de vitamientjes en het geeft kleur op het bord.

Leg de perzikpartjes op een hete barbecue of in een hete grillpan. Grill ze aan beide zijden ca. 1 minuut.

Snijd de Herderham in lange repen. Besmeer met de zachte geitenkaas en leg er wat rucola op. Wikkel de repen om de gegrilde perzik, steek er eventueel een prikker in en serveer direct, liefst met nog lauwwarme perzikpartjes.

Tip: Rucola geeft dat heerlijke nootachtige smaakje mee. Vooral rucola uit eigen tuin heeft deze uitgesproken smaak. Veel meer als de rucola die je in de winkel koopt. Ruik maar eens aan vers geknipte rucola. Je krijgt er echt trek van!

Perzik cheesecake van de bakplaat

Geplaatst door Connie Op In Cake | 2 reacties

Perzik cheesecake van de bakplaat – Een overvloed aan perziken? Bak er deze heerlijke cheesecake mee, want hier kun je er lekker veel op kwijt. Je kan natuurlijk ook nectarines of pruimen nemen.

Soms ga je naar de markt en dan zie je daar voor een prikkie heerlijke perziken[1] liggen. Tja, dan kun je eigenlijk niet anders dan ze mee naar huis nemen. Wanneer je thuis bent komt het besef. O jee wat moet ik toch met zoveel perziken, ze zijn wel erg rijp. Jam is een optie maar een stukje gebak is ook niet verkeerd. Aangezien cheesecake een van mijn favoriete gebaksoorten is en je er lekker veel fruit op kwijt kunt, als de plaat maar groot genoeg is, was de keuze snel gemaakt. Het recept wil ik graag met jullie delen. Een lekker fris en fruitig stukje gebak voor de zomerdagen.

Perzik cheesecake

Hieronder leg ik per laag uit wat je nodig hebt en hoe je het bereidt.

De kruimellaag:

Meng de boter kort door de suiker en meng dit dan door de bloem tot zich kruimels vormen, voeg dan de havermout toe en zet koel weg.

Voor de cakelaag:

Smeer een bakplaat van ongeveer 30 x 30 cm licht in met boter en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de suiker, vanille suiker en de eieren met de boter. Zeef de bloem met de bakpoeder en baksoda. Meng de helft van het bloemmengsel door het ei suikermengsel. Roer er nu de yoghurt onder en dan kort de rest van het bloemmengsel. Niet te lang roeren het hoeft alleen maar door elkaar geroerd te worden. Verdeel het beslag gelijkmatig over je bakplaat.

Voor de cheesecake laag:

Klop de roomkaas los met de vanille suiker. Voeg de maizena toe. Klop er het ei doorheen. Voeg de rasp en het sap van de sinaasappel erdoor en schenk het mengsel over het cakebeslag in de vorm. Verdeel het gelijkmatig over het beslag. Snij de perziken in 8 parten en steek er zoveel mogelijk in het deeg. Schil ze niet! Steek de perziken rechtop in het deeg met de schilkant aan de bovenzijde, zo krijg je er de meeste perziken in. Verdeel er de kruimels overheen en bak in ongeveer 45 minuten de perzik cheesecake goudbruin en gaar. De baktijd is wisselend , hoe groot is je cake, hoeveel perziken zitten erin, welke oven heb je. Ga vooral uit van je gevoel en het uiterlijk van de cake.

Mocht je geen bakplaat in deze maat hebben een springvorm volstaat ook al zal de cake dan langer in de oven moeten en zullen er minder perziken in kunnen. Ook is het mogelijk om met aluminiumfolie de bakplaat te verkleinen door er een soort van schotten van te vouwen. Wanneer je daarna het bakpapier erover legt zal je beslag niet weglopen.

Links:
  1. perziken: http://lekkertafelen.nl/kookschool/perzik-en-nectarine-veelzijdige-zomerse-vruchten/

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten

Geplaatst door Samantha Op In Kookschool | Geen reacties

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten – ‘Een perzikhuidje hebben’, een gezegde die we allemaal wel kennen en heel stiekem denk ik dat we allemaal best zo’n spreekwoordelijk perzikhuidje zouden willen hebben. Toch heb ik ook even mijn vraagtekens gehad bij deze uitspraak, want wat is er nou zo mooi aan het perzikhuidje ?? Na mezelf deze vraag gesteld te hebben kwam ik gelijk bij het grootste verschil tussen de perzik en de nectarine; is het huidje van de perzik harig en zacht, zo is het huidje van de nectarine glad en strak. Wellicht moeten we voortaan dus maar hopen op een nectarine huidje.

Perzik en nectarine, verschillende vruchten?

Vaak wordt er gedacht dat een perzik en een nectarine verschillende vruchten zijn, maar niets is minder waar. De nectarine is niks anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik. Het kan zo zijn dat er aan een perzikenboom spontaan een tak met de gladde variant (de nectarine) groeit. Is er dan wel verschil ? Ja verschil is er wel, hoewel dit maar relatief kleine verschillen zijn is een nectarine duidelijk te onderscheiden van een perzik. Het grootste verschil zie je, zoals al eerder genoemd, vooral in de schil, de perzik is glad en donzig terwijl de nectarine glad, strak en wat harder is. De perzik is een zeer kwetsbare vrucht, de hardere schil van de nectarine maakt de nectarine juist weer iets minder kwetsbaar.

Met of zonder schil eten

De perzik is een heerlijk sappige, zoete vrucht en in tegenstelling tot de nectarine is de perzik lekkerder zonder de schil. Als de perzik goed gerijpt is kan deze schil er moeiteloos afgepeld worden. Is hij nog niet voldoende gerijpt leg hem dan 30 seconde in heet water en dompel hem vervolgens in koud water, het velletje zit dan los genoeg om mooi te kunnen pellen. In de nectarine zou je zo al je tanden kunnen zetten, deze schil is goed te eten en laten we niet vergeten dat de meeste vitamines net onder de schil zitten dus net als bij de appel is het eten van een nectarine met schil nog gezonder dan hem eerst te schillen.

De oorsprong

De officiële Latijnse naam voor de perzik is “Malum Persicum” wat letterlijk “appel van Perzië” betekent, dit suggereert dat de perzik zijn oorsprong vind in Perzië. Echter, zo is is gebleken: de perzik groeide al vele jaren eerder in de berglanden van China. Perzië is wel de plek waar het leger van Alexander de Grote kennis maakte met deze vrucht en hem uiteindelijk in Europa introduceerde.

De wilde perzik

De wilde perzik [2] is de variant die nog altijd uit China komt, en waarschijnlijk is dit ook de perzik die qua smaak en vorm het dichtst bij de oerperzik staat. De wilde perzik heeft sappig licht gekleurd vruchtvlees en de schil is makkelijk van het vruchtvlees te scheiden. De wilde perzik is nog zoeter dan de gewone perzik. Het uiterlijk van de wilde perzik is ook “wilder” dan die van de gewone perzik. De schil is geel van kleur met een rode “blos” qua vorm doet hij denken aan een platgeslagen perzik, plat en breed.

Enkele tips voor u een perzik koopt

– Vraag op de markt of bij uw groenteman naar witvlezige perziken deze zijn het lekkerste van smaak.

– Neem ze voorzichtig in uw hand en voel of ze zwaar zijn, zwaardere perziken zitten vol sap.

– Kies de grotere perziken deze zijn smaakvoller.

– Kies perziken met een mooi egaal schilletje, zonder beurse plekken.

– Koop liever geen perziken in een plastic mandje, perziken zijn te kwetsbaar om op deze manier te worden verpakt, de kans is daarom groot dat de perziken beurse plekken hebben.

– Een perzik hoort heerlijk fruitig te ruiken, zelfs als hij nog niet helemaal rijp is, ruik daarom altijd even aan een perzik.

Perzik en Nectarine veelzijdig toepassen:

Uiteraard kunnen de vruchten heerlijk zo uit de hand gegeten worden maar met een veelzijdige vrucht al de perzik is er nog veel meer mogelijk. Grillen op de  barbecue[1], in een heerlijke salade[2], als dessert[3] of lekker fris in een milkshake[4]. Of gewoon lekker voor bij de koffie met onderstaand recept.

Perzikgebak

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de bladerdeeg volgens dit recept[5] (of neem 4 plakjes diepvriesbladerdeeg), rol de bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 3mm dikte en snijd er vier plakken uit van 12×12 cm.

Bereid de banketbakkersroom volgens dit recept[6], voor dit gebakje kunt u de hoeveelheden van dit recept halveren.

Schil de perzikken en halveer ze, verwijder de pit. Schep in het midden van een bladerdeeg plakje een eetlepel banketbakkersroom,  leg hier bovenop een halve perzik. Vouw de punten over de perzik zodat er een pakketje ontstaat.

Leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met geklutst ei en strooi er wat suiker over heen. Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze af in 20 minuten.

Bestrooi ze als ze volledig zijn afgekoeld eventueel met wat poedersuiker.

Links:
  1. barbecue: http://lekkertafelen.nl/specials/gegrilde-perzik-op-drie-manieren-2/
  2. salade: //www.lekkertafelen.nl/recepten/raapstelensla-met-graskaasblokjes-en-stukjes-perzik/
  3. dessert: //www.lekkertafelen.nl/recepten/gevulde-perziken/
  4. milkshake: http://lekkertafelen.nl/recepten/milkshake-variaties/
  5. dit recept: http://lekkertafelen.nl/kookschool/bladerdeeg-maken/
  6. dit recept: http://lekkertafelen.nl/recepten/banketbakkersroom/

Nougat, homemade; een ‘sticky’ lekkernij

Geplaatst door Samantha Op In Bakken | Geen reacties

Nougat – Zelf ken ik het vooral van de kermis, van die blokken, vaak in verschillende kleuren, gevuld met noten. Ja, ik vind het lekker en op iedere kermis die ik tegen kom neem ik dan ook één (of 2 of 3) zakjes van deze lekkernij mee. Maar ja kermissen komen in mijn regio steeds minder voor, tijd dus om zelf eens aan de slag te gaan en deze lekkernij te gaan maken.

Wat tips voor je begint

Heel moeilijk is het niet, wel een aantal dingetjes die je goed in de gaten moet houden:

Nougat maken

Ik koos voor hazelnoten en pecannoten maar amandelen en pistache gaan natuurlijk ook heel goed, kies voor noten die jij lekker vind.

Rooster de noten in een op 160 graden voorverwarmde oven voor 15 minuten.

Doe in een pan met dikke bodem de honing, het water, rozenwater en 235 gram suiker. Zet de suikerthermometer in de pan. Verhit dit tot een temperatuur tussen de 140 en 150 graden, houd hierbij rekening dat hoe hoger de temperatuur, hoe harder de nougat uiteindelijk zal worden.

Op het moment dat de thermometer 120 graden aangeeft begin je met het stijfkloppen van de eiwitten samen met de overige suiker.

Zodra de suikerstroop de juiste temperatuur heeft bereikt schenk je deze voorzichtig en met een klein straaltje bij de eiwitten terwijl je de mixer op lage stand laat kloppen. Als alle suikerstroop bij de eiwitten is geschonken zet je de mixer hoger en laat je het geheel zeker 10 minuten mixen.

Verdeel over een bakplaat de velletjes ouwel en zet water klaar om eventueel je handen mee te bevochtigen. Je kunt eventueel ook een cakeblik of brownieblik gebruik om de nougat in te vormen.

Spatel na de 10 minuten mixen de (warme) noten en cranberries door de nougat en schep op de ouwel. Verdeel en vorm de nougat en leg bovenop ook velletjes ouwel.

Laat het geheel zeker 12 uur opstijven. Om de nougat goed te kunnen snijden kun je je mes het best heel iets warm maken.

Links:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2016/05/nougat-5.jpg
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2016/05/nougat-9.jpg

Kip Jambalaya – een kruidig rijstgerecht

Geplaatst door Samantha Op In Rijstgerechten | 1 reactie

Kip Jambalaya – een kruidig rijstgerecht – Het lijkt zo makkelijk af en toe, om zo’n semi-kant en klaar pak mee te pakken uit de schappen in de supermarkt. We kennen ze allemaal wel en eerlijk is eerlijk de foto’s op de voorkant van zo’n pak zien er allemaal stuk voor stuk veelbelovend uit en toch is het resultaat vaak wat teleurstellend, de reden hiervoor is eigenlijk heel simpel, eten kun je dan misschien uit een pakje halen maar lekker eten, dat maak je helemaal zelf.

Zo ook dit gerecht, en veel moeilijker of tijdrovender dan uit het pak is het niet eens, gewoon de diverse ingrediënten in de juiste volgorde in een pan en dan gaar laten koken. Zo simpel en zo lekker.

Een groot voordeel van zelf bereiden is dat je je gerecht naar eigen smaak kunt aanpassen, ik houd wel van wat pit in mijn eten dus voor wat extra vuur in deze maaltijd voeg ik een spaanse peper toe, wil je liever minder pittig dan laat je hem weg.

Lekker variëren

Jambalaya is een Amerikaans rijstgerecht die zou zijn afgeleid van de Spaanse paella. Ik maakte de Kip Jambalaya met je raadt het al; kip. Er wordt gezegd dat er net zoveel variëteiten van Jambalya’s zijn als dat er koks zijn die het gerecht bereiden. Variëren met dit gerecht kan dan ook naar hartelust, voeg bijvoorbeeld naast of in plaats van kip, een lekkere pittige worst (bijv. chorizo), ham, zeevruchten of schelpdieren toe.

Kip Jambalaya

Rijstgerecht[1] voor 4 personen

Snijd de kippendijen in blokjes. Snijd ook de ui, de paprika, de bleekselderij en de tomaten in stukjes en de rode peper zeer fijn.

Verhit in een pan 1 el van de olie en bak hierin de kip aan beide kanten bruin. Strooi naar smaak een klein beetje zout en peper over de kip. Neem de kip uit de pan en zet apart. Doe de overige olie in de pan en doe hierbij de ui, de paprika en de peper en bak deze tot de groenten zacht zijn. Knijp de knoflook uit boven de pan en voeg de cajun kruiden en cayenne peper toe. Even kort meebakken en vervolgens de kip terug in de pan en de tomaten toevoegen. Als laatste voeg je de rijst en de bouillon toe. Eventueel nog wat zout en peper naar smaak. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur sudderen. Roer regelmatig even om. De Kip Jambalaya is klaar als het vocht volledig is geabsorbeerd en de rijst gaar is.

Tafel lekker !!

Links:
  1. Rijstgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/rijstgerechten/

Gevuld varkensfiletlapje met feta en zongedroogde tomaatjes

Geplaatst door Marlene Op In Hoofdgerechten met vlees | Geen reacties

Gevuld varkensfiletlapje met feta en zongedroogde tomaatjes – Een mooi mager stukje varkensvlees is een filetlapje. Met een heel klein randje vet wat neutraal van smaak. Vandaar dat je dit stukje vlees vaak gecombineerd ziet met wat meer uitgesproken sauzen zoals een pepersaus. Maar juist omdat het een mager stuk vlees is, zie je in diëten het varkensfiletlapje ook regelmatig terugkomen (maar zonder dat sausje dan natuurlijk). En precies daarom is het zorg het vlees niet te lang te bakken, het wordt snel te droog. Even aanbraden op hoog vuur en dan een minuut of 5 laten door garen op laag vuur. Zoals met al het vlees is het belangrijk dat je het eerst buiten de koelkast op temperatuur laat komen en daarna met keukenpapier droog dept. Dit scheelt een hoop spetters in je pan.

Vraag je slager om het filetlapje wat dikker af te snijden en je hebt een prima basis om een leuk gevuld stukje vlees op tafel te zetten. Ik heb gekozen om het vlees in wat ontbijtspek te rollen. Dit zorgt ervoor dat de vulling op zijn plaats blijft en geeft een lekker krokante buitenkant. Vraag ook hier je slager de ontbijtspek niet flinterdun te snijden, het spek scheurt dan makkelijk en zorgt er niet voor dat de vulling goed blijft zitten.

Gevuld varkensfiletlapje

nodig voor 4 gevulde filetlapjes:

Verkruimel de feta in een kom en doe daar de stukjes tomaat bij. Meng dit met 1 eetlepel olijfolie. Roer er voorzichtig de blaadjes basilicum door. Voeg gemalen peper naar smaak toe. Zet het mengsel even apart.

Snijd de filetlapjes met een scherp mes aan de zijkant in zover dat er nog een rand van ongeveer 1 cm vast zit. Je krijgt nu een zakje in je vlees. Vul dit zakje met het feta-tomaatmengsel en druk de zijkant goed dicht. Leg 3 plakjes ontbijtspek op een snijplank en rol het filetlapje erin. Als het goed is kan de vulling er niet meer uit.

Laat de bakboter heet worden en braad het vlees aan beide kanten op hoog vuur aan. Zet het vuur zachter en laat nog 5 minuten door garen.

Eet lekker!

Rabarber koek met skyr en honing

Geplaatst door Connie Op In Gebak | Geen reacties

Rabarber koek met skyr en honing – Een Duits recept voor een Hollandse groente. Ja je leest het goed: het is een groente.

Wat is rabarber?

Rabarber heeft een fris zure, fruitige smaak en wordt daardoor vaak gebruikt in desserts en gebak.

Het is een grootbladige groente waarvan de stelen gegeten worden. De stelen zijn prachtig groen tot  rood en zijn vrij zuur van smaak. Het blad van de rabarber is niet eetbaar omdat er te veel oxaalzuur in zit. Dit oxaalzuur is niet goed voor de nieren. Rabarber kun je om dezelfde reden beter niet oogsten na 24 juni omdat er dan teveel oxaalzuur in zit.

Wat doe je met rabarber?

Mijn moeder sneed vroeger de rabarber in stukjes en kookt deze met een berg suiker tot pap. Deze pap werd dan net als bijvoorbeeld appelmoes gegeten bij de warme maaltijd. Een vriendin van me die maakt er heerlijke rabarbercello mee, wat weer een variatie is op de limoncello. En ik, ik vind rabarber geweldig om mee te bakken. Ik hou van die heerlijke friszure smaak die een stukje cake of ander gebak net die zure kick geven.

Rabarber koek met skyr en honing

Dit recept voor rabarber koek is een aangepast Duits recept. Ik heb het aangepast omdat het Duitse recept naar mijn idee vrij vlak van smaak was en er erg veel kwark in gebruikt werd, waardoor het een soort van kaastaart werd. De kwark heb ik vervangen door skyr wat een erg eiwitrijk zuivelproduct is, en een gedeelte van de suiker heb ik vervangen door honing wat een mooie warme zoetheid geeft.

Voor een bakvorm van ongeveer 15 x 25 cm  of een ronde springvorm van ongeveer 20 cm.:

Voor de bodem:

Meng de bloem met het zout en de bakpoeder.  Klop het ei los. Mix de boter met de suiker kort door elkaar en voeg er het bloemmengsel aan toe. Meng tot kruimels en voeg er het los geklopte ei aan toe. Kneed kort door tot een samenhangend mengsel. Smeer de bakvorm in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk aan. Prik er met een vork gaatjes in om luchtbellen te voorkomen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de skyr vulling:

Doe alle ingrediënten behalve de rabarber in een kom en roer dit tot een glad mengsel. Verdeel het over de bodem. Was de rabarber en snij deze in stukken van ongeveer 1 cm. Verdeel deze over het skyr mengsel.

Voor de toplaag:

Meng de boter met de suiker kort. Doe er de bloem, rasp en amandelen door en roer tot een kruimelig geheel. Verdeel dit over de rabarber en bak de koek in ongeveer 40 minuten gaar en mooi goudbruin.  Laat de rabarber koek in de vorm afkoelen  en snij er stukken van. Heerlijk met een bolletje roomijs of gewoon bij een kop thee of koffie.

Tafel lekker!

 

Dressings op basis van yoghurt

Geplaatst door Connie Op In Specials | Geen reacties

Dressings op basis van yoghurt – De supermarkt staat er vol mee, dressings en sauzen in alle smaken. Maar waarom maken we deze niet zelf? Want veel van de ingrediënten voor een lekkere dressing heb je vaak al in huis.

Verse of gedroogde kruiden

Verse kruiden zijn vaak het lekkerste maar mits je een kruidentuintje hebt heb je vaak de verse kruiden niet in huis. Je hoeft tenslotte geen heel bosje koriander te kopen om een dressing te maken. Zorg ervoor dat je altijd gedroogde kruiden in huis hebt, deze zijn lang houdbaar en erg makkelijk in gebruik. Heb je toevallig eens wat verse kruiden in huis gebruik die dan. Een eetlepel verse kruiden staat ongeveer gelijk aan 1 theelepel gedroogde kruiden.

Wanneer je bijvoorbeeld ui, augurk of paprika aan een dressing toevoegt zorg er dan voor dat deze ragfijn gesnipperd zijn zodat de smaak zich goed kan verdelen en je niet ineens een groot stuk ui in je mond hebt.

Yoghurt als basis voor een dressing

Yoghurt is een perfecte caloriearme basis om dressings te maken. Het lekkerste hiervoor is de Griekse yoghurt deze bevat 10% vet. Mayonaise bevat minimaal 70% vet, dat is nogal een verschil nietwaar? Oké, de smaak is anders maar beslist niet minder lekker. Wil je nog minder vet gebruik dan magere roeryoghurt maar beslist niet de magere yoghurt uit het bekende pak. Deze is namelijk veel zuurder en beïnvloed de smaak te veel.

Zo gebruik je deze dressings

Gebruik deze dressings niet alleen op je sla maar maak er eens een witte koolsalade met bijvoorbeeld de Ranch dressing, een komkommersalade met Thousand Island, dip je tosti in de Honing mosterddressing of maak je pastasalade aan met de Italian dressing. Probeer en varieer.

Een recept is voldoende om ongeveer 2 maal een kom salade aan te maken al verschilt het natuurlijk per persoon wat je lekker vindt.

Het is vers, niet te lang bewaren dus!

Zelf gemaakte dressings kun je natuurlijk minder lang bewaren dan de dressings uit de winkel. Dit komt doordat er minder vet, zout en geen conserveringsmiddelen in zitten. De dressing is ongeveer 3-4 dagen in een glazen potje met deksel in de koelkast te bewaren.

Thousand Island dressing

  • 6 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1-2 augurkjes
  • 1 eetlepel paprika stukjes
  • ½ eetlepel gesnipperde ui
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder

Ranch dressing

  • 6 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel vers gehakte koriander
  • ½ teentje knoflook geperst
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel honing
  • ½ eetlepel limoensap

Italian dressing

  • 6 eetlepels yoghurt
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ eetlepel verse peterselie

Honing-mosterddressing

  • 4 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 2 eetlepels honing

Doe alle ingrediënten voor je dressing in een jampotje en meng alles goed door elkaar.

Tip: Meer dressings op basis van olie (vinaigrettes) vind je hier[1]

Tafel lekker!

Links:
  1. hier: https://lekkertafelen.nl/specials/vinaigrette/

Echte Kartoffelsalat: aardappelsalade volgens ouderwets recept

Geplaatst door Redactie Op In Salade | Geen reacties

Echte Kartoffelsalat: aardappelsalade volgens ouderwets recept – Aan deze kartoffelsalat komt geen mayonaise, room of yoghurt te pas. Het is wel heel vol van smaak. Dat komt omdat het spekvet de basis van de saus vormt. Kartoffelsalat serveer je bij een mooie schnitzel, maar kan ook prima bij de barbecue. Wil je gasten imponeren met smaak een eenvoud? Serveer dan deze kartoffelsalat

Opmerkelijk genoeg, blijven juist vaak emigranten trouw aan tradities uit eigen land, terwijl de tijd in het vaderland gewoon voortschrijd. Zo vergaat het ook met recepten. Dit recept voor Kartoffelsalat, dat vorige eeuw nog een standaardrecept was in de Oostenrijkse en Duitse keuken, is door Duitse en Oostenrijkse kolonisten meegenomen naar de Verenigde Staten. Maak er dankbaar gebruik van zou ik zeggen. Dit recept is pure eenvoud, maar alle smaken worden gebruikt. Deze kartoffelsalat doet je misschien niet direct denken aan de huidige aardappelsalades. Maar kartoffelsalat klinkt ook veel leuker toch?

Echte kartoffelsalat

Aardappelsalade[1] voor 4 personen:

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken of plakken en kook ze in gezouten water gaar.

Ondertussen snijd je het spek in kleine stukje en bak je het spek knapperig in een koekenpan. Verwijder de spekjes en bewaar het spekvet in de pan. Zet de pan weer op een hoog vuur en voeg de azijn, het water, het bouillonblokje en de suiker toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten inkoken.

Snipper de ui of sjalotjes fijn en hak de kruiden ook fijn.

Giet de gare aardappels af, doe de aardappelen terug in de pan en schep alle ingrediënten erdoor. Laat nog ongeveer 20 minuten de smaken intrekken met een deksel op de pan. Serveer lauwwarm. Heerlijk bij een stuk vlees, ook voortreffelijk bij de barbecue!

 

Links:
  1. Aardappelsalade: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelsalade/