Asperges met serranoham, krieltjes en zalm-wijnsaus – Het mooie van asperges is dat wanneer je vanuit de basis, de gekookte asperge, zoveel kanten op kan. Ham en zalm passen perfect bij asperges en beide komen in dit gerecht terug. De ene om de asperges, de ander in de saus.
Varieer ook eens met de soort ham die je gebruikt. De serranoham bijvoorbeeld, is wat zout en past goed bij de saus die door de mierikswortel wat pittiger is.
De versheid van je witte asperges kun je controleren door er met je nagel in te drukken. Er moet dan wat vocht uitkomen. Zitten ze in plastic dan moet je dat thuis direct verwijderen. Doe ze in een vochtige theedoek want zo houd je ze vers!
Asperges; recepten en tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Asperges met serranoham, krieltjes en zalm-wijnsaus
Voor de asperges:
- 1 kilo witte asperges
- 600 gr krielaardappel
- 8 plakjes serrano ham
- 1 ½ el roomboter
- zeezout
Voor de saus:
- 100 gr gerookte zalm, gesnipperd
- 100 gr slagroom
- 1 el geraspte mierikswortel (potje)
- 1 bosje verse dille
- 100 ml droge witte wijn
- klein beetje kookvocht
- zeezout
- beetje vers geperst citroensap
Schil de asperges met een dunschiller en snijd de uiteinden af. Zet water op met een beetje zout en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, voeg dan de asperges toe en kook ze dan in ongeveer 12-15 minuten beetgaar. Voeg nu ook de boter aan het water toe en laat meekoken.
Kook ondertussen de verse krielaardappels in 20 minuten gaar in water met wat zout.
Maak tegelijkertijd de saus. Hak de gerookte zalmsnippers en dille fijn. Bewaar twee kleine takjes verse dille per bord voor garnering. Doe de slagroom, witte wijn, gerookte zalm, mierikswortel, dille en een vleugje citroensap in een steelpan en pureer dit met een staafmixer. Eventueel iets laten koken, maar niet te lang. Indien nodig naar smaak nog wat zout toevoegen.
Maak per bord 2 bosjes met een aantal asperges en wikkel om elk bosje een plak serrano ham.
Leg dan 2 bosjes asperges met wat krielaardappeltjes op elk bord, giet de saus eroverheen, Garneer met de takjes dille en warm serveren.