Aspergeschotel met witte asperges, zalm en basilicum – Asperges kennen we met de krieltjes en de gerookte zalm, maar basilicumsaus is misschien niet iets waar je meteen aan denkt. Door de yoghurt en de limoen is dit een heerlijk frisse saus, die ook prima past bij dit voorjaarsgerecht. Leuk om eens te variëren.
Dit gerecht is een hoofdgerecht voor 4 personen en kost maar ongeveer 30 minuten van je tijd. Zo zie je maar, vers en puur koken hoeft helemaal geen uren te kosten.
Aspergerecepten voor elk moment – van klassiek tot verrassend
Van klassiekers tot ovengerechten: een verzameling aspergerecepten met witte én groene asperges + tips over koken, bewaren en schillen.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Aspergeschotel met witte asperges, zalm en basilicum
- 1 kilo verse witte asperges
- 500 gr gerookte zalmsnippers
- 700 gr krielaardappels
- 1 ui (gesnipperd)
- ½ l groentebouillon
- 30 gr roomboter
- limoensap halve limoen
- 1 limoen, in plakjes
- 50 gr verse Griekse yoghurt
- 1 bos basilicum (alleen de blaadjes)
- zeezout
- witte peper
- nootmuskaat (mespunt)
- olijfolie
Schil en was de asperges, snijd de onderkant ervan af en kook ze 10-12 minuten in een halve liter groentebouillon. Leg twee stengels apart en snijd die in kleine stukken.
Verwarm de boter in een pan, doe hierbij de ui en de stukjes asperge en bak deze glazig. Voeg 200 ml van het aspergekookvocht toe, de yoghurt en de blaadjes van het bosje basilicum. Laat dit warm worden en pureer het mengsel totdat er een gladde, romige, saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en vers limoensap.
Bak ondertussen de kriel mooi goudbruin in de olijfolie en voeg een klein beetje zeezout toe. Leg nu de gerookte zalmsnippers mooi op een bord, leg de asperges in het midden, giet er de warme basilicumsaus over en verdeel de gebakken krieltjes aan de andere kant. Serveer met 2 schijfjes limoen.