Apfelstrudel van bladerdeeg – Je bent niet in Oostenrijk geweest als je geen apfelstrudel hebt gegeten. Een kannetje koffie en een stuk warme apfelstrudel horen er daar gewoon bij. Oorspronkelijk wordt dit gebak gemaakt met strudeldeeg. Dat is een heel soepel deeg dat heel erg dun wordt uitgerold. Eigenlijk is “uitgerold” niet het goede woord; het wordt groter getrokken op een speciale manier. Tot het zo dun is dat je er zelfs een krant door zou kunnen lezen. Strudeldeeg is dus niet bepaald het makkelijkste deeg; het vereist enige kennis en handigheid. Om het niet te moeilijk te maken wordt er in dit recept bladerdeeg gebruikt. Een apfelstrudel van bladerdeeg kan iedereen maken.
Appels verpakt in bladerdeeg
In een apfelstrudel van bladerdeeg verpak je lekker veel appels in een dun laagje knapperig deeg. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste appels kiest. Het beste kies je daarom voor een appelras als een Elstar of een Jonagold, of nog beter: een combinatie van beide. Deze appels zijn vrij stevig en koken niet helemaal tot moes. Het is ook belangrijk dat ze niet te veel sap loslaten, want sap en knapperig gaat niet goed samen.
Bij een appeltaart maakt het niet zoveel uit hoe je de appels snijdt. Bij een apfelstrudel van bladerdeeg juist wel. Het moeten kleine plakjes zijn, zodat de appels een beetje stevig blijven. Om het sap, dat er altijd wel een beetje loskomt, op te vangen, worden de appels voor de apfelstrudel gemengd met cake. Die cake geeft veel smaak en absorbeert alle vocht, zodat de strudel ook knapperig blijft.
Een apfelstrudel van bladerdeeg bak je op hoge temperatuur
Om bladerdeeg mooi krokant te bakken heb je een hoge temperatuur nodig. Meestal wordt bladerdeeg op 180-200 graden gebakken. Bij apfelstrudel ga je nog iets hoger, namelijk naar 220 graden Celsius. Dat is omdat het een grote plak bladerdeeg is, en die wil je mooi krokant en gaar bakken. De appels aan de binnenkant moeten juist niet al te gaar zijn. Daarom bak je een apfelstrudel van bladerdeeg eerst 20 minuten op 220 graden en daarna nog 5-10 minuten op 200. Zo kan de strudel mooi goudbruin kleuren.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Apfelstrudel van bladerdeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 500 gram jonagold en/of elstar appels
- 100 gram cake of eierkoek
- 50 gram rozijnen
- 1-2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een apfelstrudel van bladerdeeg:
Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en laat hem eventjes op temperatuur komen, zodat het bladerdeeg minder snel breekt bij het afrollen.
Schil de appels, snijd ze in kwarten, haal het klokhuis eruit en snijd ze in plakjes.
Doe de plakjes appel, samen met de rozijnen, suiker en kaneel, in een grote kom.
Verkruimel de cake boven de appels en meng alles kort door elkaar.
Klop het ei los met een lepel water en een beetje zout.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Rol het bladerdeeg af, bestrooi het licht met bloem en draai het om.
Leg de plak bladerdeeg met papier en al op een bakplaat.
Verdeel de vulling over de plak bladerdeeg (zie foto).
Vouw de plak dicht tot een rol door eerst de zijkanten naar elkaar toe te vouwen. Probeer het bladerdeeg niet te forceren of te beschadigen.
Plak het bladerdeeg vast met een beetje ei.
Vouw nu de zijkanten dicht (zie foto). Plak ook die vast met ei.
Draai nu met behulp van het papier de apfelstrudel om zodat de plakrand beneden ligt.
Knip de overtollige stukken bakpapier weg.
Bestrijk de apfelstrudel dun met ei en trek er eventueel met een vork strepen op.
Bak de strudel in het midden van de oven 20 minuten op 220 graden en daarna nog 5-10 minuten op 200 graden, totdat de strudel mooi bruin en gaar is.
Serveer de strudel lauwwarm met vanillesaus, een bolletje ijs of naturel met een beetje poedersuiker.
Tafel lekker !!