• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

Dat haal je niet uit een pakje toch? zelf maken is echt zoveel lekkerder

Connie Derks door Connie Derks
in Bakken
0
0
Banketbakkersroom

Banketbakkersroom is de basis voor heel veel lekkere baksels. In dit recept leer je stap voor stap hoe je deze lekkernij zelf maakt met verse melk, eieren en vanille. Het is niet moeilijk te maken, maar echt onmisbaar als je graag bakt. Met dit basisrecept maak je een heerlijke, romige banketbakkersroom die je kunt gebruiken voor puddingbroodjes, soezen, tompoucen of zelfs als vulling in een Limburgse vlaai. Zo’n zelfgemaakte banketbakkersroom is veel lekkerder dan kant-en-klare mixen. Het kost je maar een kwartiertje en je proeft meteen het verschil. Vergeet niet om de room goed af te dekken om velvorming te voorkomen.

Zelf banketbakkersroom maken is niet alleen lekker, het geeft ook veel voldoening in de keuken. Gebruik altijd verse volle melk en echte vanille of een goed extract voor de beste smaak. De room kun je direct gebruiken of in de koelkast bewaren voor later. Een lepel room op een wafel of een eierkoek is ook een feestje. En wist je dat je met banketbakkersroom ook Zwitserse room of crème au beurre maakt? Zo wordt één basis ineens de start van nog veel meer lekkers. Probeer het eens en geniet van de smaak van echt zelfgemaakt.

Banketbakkersroom

Porties:1/2 liter
Voorbereiding:0 minuten
Bereiding:15 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:15 minuten

Ingrediënten:

  • 500 ml verse volle melk
  • 2 eidooiers
  • 80 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel vanillesuiker of 1 theelepel extract

Zo maak je banketbakkersroom:

Zet alle ingrediënten klaar.

Doe 2 eetlepels melk in een kommetje en verwarm de rest van de melk in een pannetje.

Doe de dooiers bij de 2 eetlepels melk met de suiker en de vanillesuiker en klop dit samen flink door tot het goed gemengd is.

Voeg er de bloem aan toe en klop dit goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.

Doe een klein beetje warme melk bij het dooiermengsel, belangrijk is dat je blijft roeren om te voorkomen dat het ei al stolt. Giet er nog een beetje warme melk bij en roer weer door.

Doe nu, van het vuur af, het dooiermengsel in het pannetje en roer dit goed door.

Breng de banketbakkersroom aan de kook. Blijf steeds goed roeren, vergeet de zijkant en de bodem niet.

Laat de room even doorkoken zodat de bloem goed gaar wordt.

Spoel een plat koelkastbakje of een bord om met koud water, en giet de banketbakkersroom in het bakje.

Dek af met een stukje plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Laat de room afkoelen en zet koel weg tot gebruik.

Zelfgemaakte banketbakkersroom moet koel worden bewaard en is 2 dagen houdbaar.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Vegetarisch
Kooktechniek: Koken
Kooktijd: Tot 15 minuten
Verse ingrediënten: Eieren, Melk

Er is maar weinig lekkerder dan versgemaakte banketbakkersroom. Het is een eenvoudig basisrecept dat je moet kennen als je van bakken houdt. Banketbakkersroom geeft je baksels een romige basis die je nergens kant-en-klaar zo lekker vindt. Met banketbakkersroom kun je eindeloos variëren: vul soezen, maak tompoucen of puddingbroodjes. Verse ingrediënten maken echt het verschil. Neem volle melk, verse eieren en goede vanille. Een vanillestokje is heerlijk, maar een goed extract werkt ook prima. Banketbakkersroom zelf maken is een kleine moeite en geeft groot plezier. Zo zet je snel iets lekkers op tafel dat iedereen zal waarderen.

In een kwartiertje klaar

Banketbakkersroom is het lekkerst als je hem maakt met verse melk en eieren. Zo proef je de echte, pure smaak die je bij kant-en-klare mixen vaak mist. Verse ingrediënten geven jouw banketbakkersroom die volle, romige smaak. Een vanillestokje is natuurlijk top, maar ook een goed extract kan prima. Gebruik liever geen essence, die smaakt vaak kunstmatig. Maak jouw banketbakkersroom in een kwartiertje en ervaar hoe makkelijk en lekker zelfgemaakt is.

Variëren maar

Met banketbakkersroom kun je eindeloos variëren. Laat de kinderen meehelpen en eet de room eens lauwwarm op een verse wafel. Gebruik het ook als vulling voor tompoucen, puddingbroodjes of soezen. Je kunt hem zelfs gebruiken voor Zwitserse room of crème au beurre. Bewaar de banketbakkersroom goed afgedekt in de koelkast en verwerk hem binnen twee dagen. Zo heb je altijd een heerlijke, zelfgemaakte basis in huis om je baksels extra bijzonder te maken.

Banketbakkersroom

Porties: 1/2 liter
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 ml verse volle melk
  • 2 eidooiers
  • 80 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel vanillesuiker of 1 theelepel extract

Bereidingswijze van dit recept

Zet alle ingrediënten klaar.

Doe 2 eetlepels melk in een kommetje en verwarm de rest van de melk in een pannetje.

Doe de dooiers bij de 2 eetlepels melk met de suiker en de vanillesuiker en klop dit samen flink door tot het goed gemengd is.

Voeg er de bloem aan toe en klop dit goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.

Doe een klein beetje warme melk bij het dooiermengsel, belangrijk is dat je blijft roeren om te voorkomen dat het ei al stolt. Giet er nog een beetje warme melk bij en roer weer door.

Doe nu, van het vuur af, het dooiermengsel in het pannetje en roer dit goed door.

Breng de banketbakkersroom aan de kook. Blijf steeds goed roeren, vergeet de zijkant en de bodem niet.

Laat de room even doorkoken zodat de bloem goed gaar wordt.

Spoel een plat koelkastbakje of op een bord om met koud water, en giet de banketbakkersroom in het bakje.

Dek af met een stukje plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Laat de room afkoelen en zet koel weg tot gebruik.

Zelfgemaakte banketbakkersroom moet koel worden bewaard en is 2 dagen houdbaar.

Tafel lekker !!

Tags: EierenZuivel
DeelPin7VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Streusel kuchen met zomerfruit
Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit: vers gebakken en origineel

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen met luchtige schuimlaag

Limburgse kersenvlaai
Taart

Bak een Limburgse kersenvlaai met échte Hollandse kersen

yoghurtcake met Hollandse kersen
Cake

Eenvoudige yoghurtcake met Hollandse kersen en volle yoghurt

Koffiekoeken met frambozen en gele room
Gebak

Koffiekoeken met frambozen en gele room van vers croissantdeeg

Muffins met abrikozen
Cake

Muffins met abrikozen en kruimellaag – vers uit eigen oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!