• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Belgische suikerwafels; de echte Luikse!

Redactie door Redactie
in Bakken
0
Belgische Suikerwafels

Belgische suikerwafels; de enige echte! – Als we in het Belgische landje gaan shoppen wordt je steeds naar kraampjes met die heerlijke geuren van suikerwafels geloodst. Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik. Waar een Brusselse wafel rechthoekig is, is een Luikse wafel vaak ruitvormig of ovaal van vorm. Ook is de parelsuiker een belangrijk kenmerk van de Luikse suikerwafel.

Suikerwafels worden gemaakt van een gistdeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt. Er zijn oneindig veel recepten van deze lekkernijen, maar deze geniet nog steeds mijn voorkeur. Gebakken kun je ze perfect te bewaren in een koekentrommel. Ze zijn heerlijk als ze lichtjes worden opgewarmd voor het serveren. Eventueel kun je ze met een beetje warme chocolade bedruipen.

Let op! 2 recepturen, lees dus eerst goed!

Belgische suikerwafels; dit heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 25 gr suiker
  • 20 gr vanillesuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • 75 gr gist
  • 500 gr parelsuiker , manueel onder te kneden !!!!
  • 500 gr roomboter
  • 750 gr bloem
  • Een snuifje zout
belgische-suikerwafels-deeg-parelsuiker
belgische-suikerwafels-deeg-wafelijzer
belgische-suikerwafels-koektrommel

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, eieren en de gist in een mengkom, heb je een deegmachine dan meng je dit met de deeghaak. Anders gebruik je de handmixer met de deeghaken.

Doe de roomboter even in de magnetron om tot het smeerbaar is maar niet gesmolten. Meng dit met rest van de massa. Als laatste doe je er het zout bij. Meng dit nog 5 minuten zodat het een bol vormt.Deze massa uit de mengkom halen en met de hand de parelsuiker erdoorheen mengen. Verdeel nu het deeg  in bolletjes van ongeveer een 75 gr. en leg ze op een plaat. Laat ze onder een handdoek 30 min rusten en rijzen.

Het wafelijzer verwarmen en de bolletjes per 2 bakken. Het deeg hoeft niet lang te bakken op tijd controleren is dus de boodschap. Wanneer ze mooi goudbruin zijn geworden, zijn ze gaar.

Belgische suikerwafels Receptuur 2

Op bovenstaand recept hebben wij heel veel reacties gekregen. Toch staan wij vierkant achter dit recept. Bovenstaande wafels zijn lekkerder, maar kunnen snel breken of brokkelen. Onderstaande receptuur is een aangepaste receptuur. Wil je zeker zijn dat je wafels lukken? Pak dan deze tweede receptuur. Ga je voor smaak? Dan raden we je nog altijd de bovenste receptuur aan.

Voor ongeveer 15 stuks

  • 500 patentbloem
  • 100 gram suiker
  • 50 gram honing
  • 250 gram zachte roomboter
  • 150 gram lauwwarme melk
  • 35 gram gist
  • 10 gram zout
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 10 gram bakpoeder
  • 250 gram parelsuiker

Doe de bloem, zout, bakpoeder, suiker en vanillesuiker in een grote kom van een stand mixer als je deze hebt. Roer dit door elkaar. Doe in een andere kom de melk, honing, gist en roer dit door elkaar tot de gist is opgelost. Voeg er de eieren aan toe en roer goed door. Doe dit bij de bloem, voeg de boter nu ook toe en kneed met de stand mixer of met de handmixer met kneedhaken tot een soepel deeg, minimaal 5 minuten. Voeg de parelsuiker eraan toe en kneed deze er kort met de hand door. Zet afgedekt een kwartiertje opzij en zet de wafel pan, een pannenkoekmes om de wafels eruit te halen en een rekje om de wafels op te leggen klaar. Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 85 gram. Het deeg is vrij plakkerig, het vormen van de balletjes gaat het beste met vochtige handen. Ze hoeven echt niet mooi rond te worden het gaat erom dat de porties verdeeld zijn. Laat nog een kwartiertje rusten. Verwarm de pan en begin met bakken als de pan heet is. De meeste pannen geven aan wanneer de wafels gaar zijn. Is dit bij jou pan niet zo dan kun je het vaak zien als de stoom begint te minderen. De Belgische suikerwafels hoeven niet heel lang te bakken dus tijdig controleren.

Tafel lekker!

 

DeelPin77VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kruisbessentaart met schuim
Taart

Kruisbessentaart met schuim; of maak er een kruisbessenvlaai van

Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen; een verrassend frisse traktatie

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Taart

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout; van verse pruimen

Streusel kuchen met zomerfruit
Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit: vers gebakken en origineel

Banketbakkersroom
Bakken

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

Reacties 28

  1. Anne Baeten says:
    1 jaar geleden

    Ik heb de wafels met het 1ste recept gemaakt. Bij mij breken de wafels niet! Ze zijn heerlijk van smaak, echter heb ik er wel minder parelsuiker in gedaan, ze zijn dan zeker nog zoet genoeg. Het enige wat ontbreekt in het recept is dat je de gist moet oplossen in wat heet water. Als je de gist er zo in doet, wordt het niet goed vermengd in het deeg en zal het niet goed rijzen.

    Beantwoorden
  2. John says:
    3 jaar geleden

    recept 1 zijn ze de melk vergeten te vermelden bij recept 2 staat het goed en bakpoeder is niet nodig bij de gist !!!!! groetjes John de bekker

    Beantwoorden
  3. Rob Jaspars says:
    4 jaar geleden

    Recept nummer 1 is bij mij goed gelukt. Wel 20minuten in de kneedmachine gelaten. IJzerop 175 graden en dan 4 minuten. Ze braken of kruimelde niet maar als je ze eet merk je dat ze brozer zijn. De wafels van een oudtante van mij uit Wonck (bij Luik) hadden dezelfde textuur als de wafels uit dit recept.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Superleuk dat je dit deelt Rob. Fijn dat ze gesmaakt hebben!

      Beantwoorden
  4. Stefaan says:
    4 jaar geleden

    Receptuur 1: Oeps, we zijn de melk vergeten!
    Het echte Belgische recept, voor Luikse suikerwafels bevat ten minste toch wat melk,
    https://dagelijksekost.een.be/gerechten/luikse-wafel
    https://www.tiensesuiker.com/recept/de-enige-echte-luikse-wafel/
    Mijn wafels volgens recept 1 van lekkertafelen.nl waren erg lekker, alleen kreeg ik ze enkel als duizenden kruimels uit mijn wafelijzer..
    Een beetje (volle) melk zal die wafels niet minder lekker laten smaken, in tegendeel.
    De toevoeging van bakpoeder is ook zo jammer. Daarmee gaat de lekkere smaak van de wafel deels verloren.

    Beantwoorden
  5. Els says:
    5 jaar geleden

    Net een wafelijzer gekocht en dit receptje moest ik toch eens proberen. En wat een succes.
    Een gemakkelijk te volgen recept en zoals gezegd … de smaak is overheerlijk.
    In een mum van tijd waren de wafels op. Op algemeen verzoek maak ik straks een tweede portie.
    Bedankt dus voor dit recept !

    Beantwoorden
  6. Johan says:
    5 jaar geleden

    De wafels vallen uit elkaar zijn droog de smaak is ok als je na heel wa klungelen toch 1 in zijn geheel kunt uit het wafelijzer toveren . Niet maken !!!! Jammer en verspilling van de ingrediënten en tijd ………….

    Beantwoorden
  7. Dehaese says:
    5 jaar geleden

    De smaak prima, doch daar stopt het.

    Beantwoorden
  8. Syl says:
    6 jaar geleden

    Wie dit recept heeft bedacht. Die is volgens mij iets vergeten erin of te veel bloem moeten gebruiken.
    De wafels plakken en vallen uit mekaar . Krijg ze nog niet uit mijn wafelijzer. Allemaal kruimel.
    Zeer jammer voor mijn ingrediënten ben nu wel €10 lichter zonder mijn wafels.
    Hoop dat dit recept er meteen afgehaald wordt.
    Dit is geld en tijd weggooien

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Zonde Syl, het is inderdaad een wat lastiger recept, maar het staat op dit moment ook bij een restaurant op de kaart en wordt daar dus met grote regelmaat gemaakt. Het recept klopt echt, maar gezien de vele reacties gaan we dit offline halen. Al onze recepten zijn in de praktijk getest en blijkbaar staat hier iets wat niet helemaal duidelijk is. Kijk voor andere wafel recepten op: https://lekkertafelen.nl/special/wafels/

      Beantwoorden
  9. Connie says:
    6 jaar geleden

    Jammer dat het niet gelukt is. Het is idd een iets lastiger recept maar wel te doen. Ik maak ze namelijk regelmatig.

    Beantwoorden
  10. Sandra says:
    6 jaar geleden

    Een recept dat heel erg is tegengevallen.
    Heb alles mogen weggooien, wat op zich echt zonde is…

    Beantwoorden
    • Johan says:
      5 jaar geleden

      Heb net het zelfde met dit recept……….. echt zonde van tijd en ingrediënten

      Beantwoorden
  11. Sietse says:
    6 jaar geleden

    Heerlijke wafels maar helaas naar mijn mening niet de echte Luikse. Door ontbreken van vloeistof (bijv. melk) blijft het deeg erg kruimelig waardoor de wafels ook brokkelig worden ipv luchtig en elastisch.

    Beantwoorden
  12. Sonja says:
    6 jaar geleden

    Hi,
    Ik heb even een vraagje.
    Ik kan letterlijk nergens verse gist kopen hier in Tunesië. Ik zou wel graag die wafels willen proberen maar hoeveel gist moet er dan in als het uit een zakje komt? Dat is wel makkelijk te krijgen. Dank alvast.

    Beantwoorden
    • Dirk Simons says:
      4 jaar geleden

      De verhouding droge vs verse gist is 1 op 3.
      Dus 3gr gist is gelijk aan 1gr droge gist.

      Beantwoorden
  13. Pierre says:
    7 jaar geleden

    Net gemaakt, maar ze vallen erg tegen. Precies het recept gevolgd. Ze hebben geen veerkracht en zijn dus heel moeilijk in zijn geheel uit het wafelijzer te krijgen. Vallen in stukken uit elkaar. De smaak is ook minder dan de wafels die ik anders maak. Jammer van de ingrediënten.

    Beantwoorden
  14. Pierre says:
    7 jaar geleden

    Wordt de gist nergens in opgelost? Zo droog het meel in? ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      Dat klopt Pierre

      Beantwoorden
    • Djoelie says:
      5 jaar geleden

      2 keer geprobeerd van deze te maken , maar ik kan ook alles weggooien … trekt op niets en Idd heel wat geld armer ….!

      Beantwoorden
  15. Wessel says:
    7 jaar geleden

    Stap voor stap dit recept gevolgd, wafels waren niet te eten. Ik ben absoluut geen keukenprinces, maar de wafels die ik kreeg vielen uit elkaar en smaakte naar aangebrand gist. Wellicht heb ik het verkeerde gist gebruikt oid, maar heb al het beslag weg kunnen gooien. Jammer!

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      7 jaar geleden

      Hallo Wessel,
      Wat spijtig dat deze heerlijke wafels zijn mislukt….
      Ikzelf gebruik steeds verse gist, bij droge gist ligt de verhouding totaal anders.
      Geef zeker de moed niet op
      Groetjes Arianne

      Beantwoorden
  16. Corina says:
    8 jaar geleden

    Kun je me vertellen hoeveel wafels ik hier uit krijg? Volgens mij aardig wat als ik me niet vergis…..

    Beantwoorden
    • arianne says:
      8 jaar geleden

      Hallo Corina,
      Als ik zo effen reken, zal dat tussen de 20 en 25 stuks zijn.
      Als je de 75 gr neemt per bolletje deeg.
      Bak ze lekker
      Arianne

      Beantwoorden
  17. Ria says:
    8 jaar geleden

    Ik mis de melk in dit recept waar moet ik anders de gist in oplossen?

    Beantwoorden
    • arianne says:
      8 jaar geleden

      Hallo Ria,
      In deze wafels doe je geen melk, je verwerkt het gewoon zoals vermeld is in het recept.
      Ze lukken perfect zo, ze zijn perfect even houdbaar in een koekentrommel.
      Bak ze lekker
      Arianne

      Beantwoorden
  18. Linda says:
    8 jaar geleden

    Hallo,

    Ik was zoooo lang al opzoek naar het recept van de ECHTE suikerwafel. Alles is heel duidelijk omschreven alleen vroeg ik me alleen nog af of je hier verse gist gebruikt of instant gist. Hoogst waarschijnlijk is het verse gist, gezien de hoeveelheid maar wil het toch voor de zekerheid weten.

    Met vriendelijke groet,

    Linda

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      8 jaar geleden

      Hallo Linda,
      Inderdaad in dit recept heb ik verse gist gebruikt.
      We zijn echt benieuwd naar het resultaat…
      Bak ze lekker .
      Arianne

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!