• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken

Boterkoek, smullen zoals vroeger

Redactie door Redactie
in Bakken
0
Boterkoek

Boterkoek – Boterkoek brengt mij altijd een beetje terug naar mijn jeugd. Logeren bij opa en oma en dan met opa op de fiets naar de bakker een zakje van die heerlijke blokken halen, die dan ’s avond op een bordje bij de koffie werden geserveerd. Een heerlijk en een absoluut hoogtepunt van mijn logeerpartij.

Echt lekkere boter

Een boterkoek mag pas boterkoek heten als er echte roomboter in gebruikt is. In principe volstaat ieder pakje roomboter voor een lekkere boterkoek, maar zelf haal ik de boter voor mijn koek echter het liefst rechtstreeks bij de boer waar die nog op traditionele manier wordt gekarnd. Deze boter is zoveel rijker van smaak en maakt en wat mij betreft, het verschil tussen een lekkere boterkoek en een heerlijke boterkoek. Je eet het tenslotte niet iedere dag, maar die keer dat je hem dan serveert moet het natuurlijk wel de allerlekkerste zijn.

Ik bak mijn boterkoek in een speciaal boterkoekblik, niet noodzakelijk, maar wel heel handig. Door een draai te geven aan de zwengel in het blik is je koek in één keer los van de bodem, zonder dat hij breekt. Overigens kan een springvorm of brownie-bakblik ook prima. Vet deze dan wel lichtjes in en/of leg een stukje bakpapier op de bodem.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

Boterkoek

Porties: Voor een vorm van 24 cm
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 240 gram roomboter
  • 260 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snuf zout
  • scheutje koffiemelk

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je boterkoek:

Eventueel kun je amandelen gebruiken voor de decoratie of wat citroenrasp door het deeg voor een frisse smaak.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en de suiker tot een smeuïge massa. Doe er het ei en het zout bij en laat nog even draaien. Voeg als laatste de bloem toe. Zo ontstaat er een zacht deeg dat je over kunt scheppen in de bakvorm. Met behulp van een vochtige lepel kun je de bovenkant glad strijken.

Kwast de bovenkant van de ongebakken koek nu in met wat koffiemelk en trek dan met een vork een mooi raster in het deeg. Bak de boterkoek in 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat de koek vervolgens 5 minuten rusten in het blik. Verplaats hem daarna op een rooster en laat de boterkoek hier verder afkoelen.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kruisbessentaart met schuim
Taart

Kruisbessentaart met schuim; of maak er een kruisbessenvlaai van

Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen; een verrassend frisse traktatie

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Taart

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout; van verse pruimen

Streusel kuchen met zomerfruit
Bakken

Streusel kuchen met zomerfruit: vers gebakken en origineel

Banketbakkersroom
Bakken

Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!