• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Brood

Bierbrood met Edammer kaas en walnoten

Een geweldig lekker brood met met karakter

Connie Derks door Connie Derks
in Brood
0
Bierbrood met Edammer kaas

Bierbrood met Edammer kaas – Brood bakken is leuk en zeker als je een beetje kunt experimenteren. Zo kun je ook met bier een lekker brood bakken, het brood krijgt hierdoor een net iets intensere smaak. Daar komen dan ook nog eens die mooie blokjes Edammer kaas bij, die dit brood wel heel erg lekker maken. Voor een beetje extra bite zitten er knapperige stukjes walnoot in. Alle ingrediënten samen vormen dit heerlijke bierbrood met Edammer kaas en walnoten. Het leuke hiervan is dat het allemaal Nederlandse producten zijn. Hoe leuk is het als je visite krijgt en je kunt vertellen hoe je dit brood maakt en waarmee je dit maakt.

Gewoon van Nederlandse producten

Brood bakken met Nederlands bier

Welk bier je gebruikt om een bierbrood te maken maakt niet zoveel uit. Wel is het leuk om voor dit Nederlands getinte bierbrood met Edammer kaas ook een Nederlands bier te gebruiken. Een lichtbruin bier is perfect, maar je kunt ook een blond bier gebruiken, dit is iets minder uitgesproken van smaak. De smaak van het bier zal niet overheersen, maar geeft het brood net iets meer smaak en diepgang.

Kies voor Edammer kaas voor het bierbrood

Je kunt natuurlijk allerlei soorten kaas in een bierbrood verwerken. Dat er voor Edammer kaas gekozen is heeft een reden. Edammer kaas is namelijk vrij stevig en smelt niet helemaal weg. Als je Goudse kaas zou gebruiken, zie je die bijna niet terug in het brood. Edammer kaas is iets harder en minder vet, ook de kleur is iets geler. Daardoor zie je de stukjes mooi terug in het brood. Snijd de blokjes ook niet te klein, het eet zo heerlijk weg als je af en toe een stukje kaas tegenkomt.

Een brood met veel smaak en structuur

Dit bierbrood met Edammer kaas en walnoten barst van de smaak. Het is niet alleen het bier wat smaak geeft, ook de lekkere grove stukken kaas en de walnoten geven veel smaak en structuur. Tijdens het eten van dit brood proef je iets wat je niet ziet, het is ook niet overheersend aanwezig, maar als je het niet zou gebruiken, mis je wel echt iets. Het is verse rozemarijn, die heel fijn gesneden is. Dit geeft het brood net dat beetje extra waardoor alle smaken precies op hun plek vallen. Vergeet het dus ook echt niet toe te voegen!

Bierbrood bakken doe je niet eventjes tussendoor. Daar moet je wel even de tijd voor nemen. Je hoeft er niet steeds bij te blijven, maar er moeten wel geregeld handelingen worden verricht. Van het begin tot het einde moet je rekenen op ongeveer 4 uur. Dit lijkt veel, maar iedereen die vaker brood bakt weet dat brood tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, en dat proef je terug in het eindresultaat.

Bierbrood met Edammer kaas en walnoten

Met dit brood heb je een geweldig lekker brood, heerlijk met een beetje roomboter bij een kop soep. Maar dit brood serveer je net zo makkelijk bij de borrel. Geef het warm en vers met een beetje roomboter. Rooster plakken brood en beleg ze met een beetje extra Edammer kaas. En wat dacht je van een tosti van bierbrood met Edammer kaas en walnoten? Snijd die in blokjes of reepjes en je serveert een echt origineel hapje bij een glas bier. Zeker weten dat ze vragen naar meer.

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!

Bierbrood met Edammer kaas en walnoten

Porties: een brood
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 330 ml bier naar keuze
  • 10 gram zout
  • 25 gram verse gist (7 gram gedroogd)
  • 75 gram walnoten
  • 150 gram Edammer kaas
  • 1 takje rozemarijn
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bierbrood met Edammer kaas en walnoten:

Doe de bloem, de gist en het bier in een kom en kneed hiervan in 20 minuten een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.

Laat het deeg 15 minuten rusten.

Snijd nu de kaas in niet te kleine blokjes, hak de noten grof en de rozemarijn fijn. Leg dit op het deeg en kneed dit er kort doorheen.

Smeer een kom of bak in met een beetje zonnebloemolie en leg daarin het deeg. Draai het deeg om en laat dit afgedekt 30 minuten rusten.

Duw een beetje lucht uit het deeg en vorm een mooie bol van het deeg.

Laat afgedekt 30 minuten rusten.

Vorm de bol nog eenmaal en leg hem op bakpapier en dek luchtig af met een theedoek.

Laat het bierbrood ongeveer een uur op een tochtvrij plekje rijzen tot de omvang duidelijk is toegenomen.

Verwarm de oven voor op 200 graden met een ovenvaste (gietijzeren) schaal of pan waarin het brood past.

Haal de schaal uit de oven als het brood goed gerezen is en leg het brood voorzichtig met bakpapier en al in de schaal.

Snijd eventueel met een scherp het brood op een paar plekken in.

Zet de schaal met het brood terug in de oven en spray een beetje water in de oven om stoom te creëren.

Bak het brood 35-40 minuten tot het mooi bruin en gaar is.

Laat het bierbrood met Edammer kaas en walnoten afkoelen voordat je het aansnijdt.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin15VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Flatbread van yoghurt
Brood

Flatbread van yoghurt kun je heel makkelijk zelf maken

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Zelf focaccia bakken
Brood

Focaccia; zelf bakken is zoveel lekkerder

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

Zachte broodjes met zoete aardappel
Brood

Zachte broodjes met zoete aardappel

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

Reacties 2

  1. Liz says:
    4 maanden geleden

    Dit ziet er heerlijk uit!
    Stel ik gebruik een 0.0 bier, moet ik dan meer gist toevoegen?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Nee hoor, dat hoeft niet, het bier is vooral voor de smaak.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief