Bierbrood met Edammer kaas – Brood bakken is leuk en zeker als je een beetje kunt experimenteren. Zo kun je ook met bier een lekker brood bakken, het brood krijgt hierdoor een net iets intensere smaak. Daar komen dan ook nog eens die mooie blokjes Edammer kaas bij, die dit brood wel heel erg lekker maken. Voor een beetje extra bite zitten er knapperige stukjes walnoot in. Alle ingrediënten samen vormen dit heerlijke bierbrood met Edammer kaas en walnoten. Het leuke hiervan is dat het allemaal Nederlandse producten zijn. Hoe leuk is het als je visite krijgt en je kunt vertellen hoe je dit brood maakt en waarmee je dit maakt.
Gewoon van Nederlandse producten
Brood bakken met Nederlands bier
Welk bier je gebruikt om een bierbrood te maken maakt niet zoveel uit. Wel is het leuk om voor dit Nederlands getinte bierbrood met Edammer kaas ook een Nederlands bier te gebruiken. Een lichtbruin bier is perfect, maar je kunt ook een blond bier gebruiken, dit is iets minder uitgesproken van smaak. De smaak van het bier zal niet overheersen, maar geeft het brood net iets meer smaak en diepgang.
Kies voor Edammer kaas voor het bierbrood
Je kunt natuurlijk allerlei soorten kaas in een bierbrood verwerken. Dat er voor Edammer kaas gekozen is heeft een reden. Edammer kaas is namelijk vrij stevig en smelt niet helemaal weg. Als je Goudse kaas zou gebruiken, zie je die bijna niet terug in het brood. Edammer kaas is iets harder en minder vet, ook de kleur is iets geler. Daardoor zie je de stukjes mooi terug in het brood. Snijd de blokjes ook niet te klein, het eet zo heerlijk weg als je af en toe een stukje kaas tegenkomt.
Een brood met veel smaak en structuur
Dit bierbrood met Edammer kaas en walnoten barst van de smaak. Het is niet alleen het bier wat smaak geeft, ook de lekkere grove stukken kaas en de walnoten geven veel smaak en structuur. Tijdens het eten van dit brood proef je iets wat je niet ziet, het is ook niet overheersend aanwezig, maar als je het niet zou gebruiken, mis je wel echt iets. Het is verse rozemarijn, die heel fijn gesneden is. Dit geeft het brood net dat beetje extra waardoor alle smaken precies op hun plek vallen. Vergeet het dus ook echt niet toe te voegen!
Bierbrood bakken doe je niet eventjes tussendoor. Daar moet je wel even de tijd voor nemen. Je hoeft er niet steeds bij te blijven, maar er moeten wel geregeld handelingen worden verricht. Van het begin tot het einde moet je rekenen op ongeveer 4 uur. Dit lijkt veel, maar iedereen die vaker brood bakt weet dat brood tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, en dat proef je terug in het eindresultaat.
Bierbrood met Edammer kaas en walnoten
Met dit brood heb je een geweldig lekker brood, heerlijk met een beetje roomboter bij een kop soep. Maar dit brood serveer je net zo makkelijk bij de borrel. Geef het warm en vers met een beetje roomboter. Rooster plakken brood en beleg ze met een beetje extra Edammer kaas. En wat dacht je van een tosti van bierbrood met Edammer kaas en walnoten? Snijd die in blokjes of reepjes en je serveert een echt origineel hapje bij een glas bier. Zeker weten dat ze vragen naar meer.
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Bierbrood met Edammer kaas en walnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 330 ml bier naar keuze
- 10 gram zout
- 25 gram verse gist (7 gram gedroogd)
- 75 gram walnoten
- 150 gram Edammer kaas
- 1 takje rozemarijn
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bierbrood met Edammer kaas en walnoten:
Doe de bloem, de gist en het bier in een kom en kneed hiervan in 20 minuten een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.
Laat het deeg 15 minuten rusten.
Snijd nu de kaas in niet te kleine blokjes, hak de noten grof en de rozemarijn fijn. Leg dit op het deeg en kneed dit er kort doorheen.
Smeer een kom of bak in met een beetje zonnebloemolie en leg daarin het deeg. Draai het deeg om en laat dit afgedekt 30 minuten rusten.
Duw een beetje lucht uit het deeg en vorm een mooie bol van het deeg.
Laat afgedekt 30 minuten rusten.
Vorm de bol nog eenmaal en leg hem op bakpapier en dek luchtig af met een theedoek.
Laat het bierbrood ongeveer een uur op een tochtvrij plekje rijzen tot de omvang duidelijk is toegenomen.
Verwarm de oven voor op 200 graden met een ovenvaste (gietijzeren) schaal of pan waarin het brood past.
Haal de schaal uit de oven als het brood goed gerezen is en leg het brood voorzichtig met bakpapier en al in de schaal.
Snijd eventueel met een scherp het brood op een paar plekken in.
Zet de schaal met het brood terug in de oven en spray een beetje water in de oven om stoom te creëren.
Bak het brood 35-40 minuten tot het mooi bruin en gaar is.
Laat het bierbrood met Edammer kaas en walnoten afkoelen voordat je het aansnijdt.
Tafel lekker !!
Dit ziet er heerlijk uit!
Stel ik gebruik een 0.0 bier, moet ik dan meer gist toevoegen?
Nee hoor, dat hoeft niet, het bier is vooral voor de smaak.