Focaccia – Je kent ze vast van je Italiaanse vakanties, die heerlijke focaccia’s. Warm uit de oven en dan geserveerd bij een heerlijk Italiaanse maaltijd. Of een lekkere borrel natuurlijk. Niets is zo lekker als vers, nog warm brood uit de oven. En het leuke is dat je daar helemaal niet voor naar Italië hoeft. Je kunt zo namelijk ook zelf bakken. Met een paar ingrediënten en een goed recept tover je zo een focaccia uit jouw eigen oven. Het is steeds weer mooi om te zien hoe je van wat bloem en water de lekkerste broden kunt maken. Als je eenmaal zelf aan het broodbakken bent geslagen ga je dat ongetwijfeld vaker doen!
Wat is een focaccia?
Focaccia is een Italiaans platbrood, dat oorspronkelijk op stenen werd gebakken. Het recept van dit brood is verrijkt met olijfolie en kruiden, wat het een specifieke smaak geeft. De olie kun je op heel veel manieren kruiden. In dit recept gebruik je de Italiaanse gehaktkruiden van Euroma. Laat die kruiden eerst een uurtje in de olie staan, zodat de olie ook een heerlijke Mediterrane smaak krijgt. Want een focaccia met een Mediterrane smaak, dat is natuurlijk wat je wilt.
Zelf brood bakken is zoveel lekkerder
Natuurlijk kun je een afbakbrood kopen. Maar echt vers gebakken brood is altijd het lekkerst. En ook jij kunt dat heel goed zelf. Probeer het maar eens. Zelf focaccia maken is makkelijker dan je denkt. Volg het recept en het kan bijna niet misgaan. Het fijne van focaccia bakken is dat het in een vorm gebakken wordt en het brood altijd een goede vorm heeft. Als je het deeg de tijd geeft om goed te rijzen zal dat de smaak van de focaccia zeker ten goede komen. Zelf broodbakken kost een beetje tijd, maar het is zeker de moeite waard.
Neem wel de tijd om het deeg van de focaccia goed te laten rijzen dit komt de smaak zeer ten goede.
Focaccia
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 25 gram verse gist
- 15 gram olijfolie
- 250-300 gram water
- 10 gram zout
- 50 gram olijfolie
- 5 gram Italiaanse kruiden voor gehakt
- grof zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Focaccia zelf maken doe je zo:
Roer de kruiden door 50 gram olijfolie en zet opzij.
Doe de bloem in een ruime kom.
Neem 25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist en los dit op in lauwwarm water van max. 37 graden. Voeg dit toe aan de bloem en meng kort door. Voeg er nu de 15 gram olijfolie en het zout aan toe en kneed ongeveer 15 minuten met de deeghaken van een mixer of met je handen tot een soepel deeg. Voeg er eventueel nog wat water aan toe als het deeg te stevig is. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de kwaliteit van je bloem.
Als het deeg mooi elastisch is, haal je het uit de kom. Smeer de kom nu dun in met een klein beetje olijfolie en leg het deeg in de kom. Draai het deeg, zodat het bedekt is met een dun laagje olijfolie. Dek de kom af met huishoudfolie en zet ongeveer een uur opzij om te rijzen.
Verdeel 1/3 deel van de kruidenolie over een bakvorm van ongeveer 20 × 30 cm of 28 cm doorsnede rond. Stort het deeg uit de kom in de bakvorm en duw met je vingers het deeg gelijkmatig tot aan de rand. De meeste lucht zal uit het deeg verdwijnen, maar dat is niet erg, het is de bedoeling dat er kleine holletjes ontstaan.
Verdeel nu de rest van de olie over het deeg en zorg dat de olie in de holtes kan lopen. Zet het deeg afgedekt met huishoudfolie nog een uur op een warme plek om te laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 195 graden.
Strooi een klein beetje grof zeezout over de focaccia en zet de bakvorm voorzichtig in de hete oven.
Bak de focaccia ongeveer 20 minuten tot de focaccia gaar is. Laat een klein beetje afkoelen voordat je de focaccia uit de vorm haalt. Lekker bij de maaltijd, borrel of als sandwich.
Tafel lekker !!
Leuk recept! Ik heb net mijn eerste focaccia gemaakt, maar ik merkte dat hij wat aan de zware/taaie kant was. Waar kan dit mee te maken hebben? Te weinig olie? Te kort gebakken, of juist te lang?
Dit kan meerdere oorzaken hebben, meestal is het euvel dat er niet lang genoeg gekneed is. Het deeg moet echt heel soepel zijn en je moet er een velletje van kunnen trekken. De oventijd kan misschien iets korten maar dat zie je ook aan de kleur. Te weinig olie zeker niet want daar wordt het deeg juist zwaarder van.
Succes met je volgende focaccia.