Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling op scones bij een high tea

Connie Derks door Connie Derks
in Brood
2
kwarkbrood kwarkbolletjes

Kwarkbrood – Het is een brood, maar het kan zomaar voor cake doorgaan. De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling met scones bij een high tea. Je maakt ze met hetzelfde recept.

Een heerlijk luxe brood

Je kent het misschien wel, die heerlijke kwarkbol van de bakker. Dit brood heeft een structuur wat het midden houdt tussen brood en cake. Waarschijnlijk wordt het vaker bij de koffie of als tussendoortje gegeten, dan dat het als ontbijt gegeten wordt. Vaak wordt het besmeerd met een beetje roomboter en soms zelfs met jam. Het is dan ook goed te vergelijken met de scones die je kent van de Engelse high tea en die geserveerd worden met clotted cream en jam.

Kwarkbrood is een goede vervanger van cake

Een groot verschil tussen kwarkbrood en cake is de hoeveelheid boter in het recept. Dit is minder dan de helft van wat er in cake gebruikt wordt. Ook de hoeveelheid suiker is aanzienlijk minder. De zachte structuur komt door de toevoeging van zuivel in de vorm van kwark, maar ook omdat het niet gekneed wordt. Dit geeft het brood een heel andere structuur, die structuur zie je ook bij soda bread. Een fijne bijkomstigheid is dat je niets hoeft te kneden of luchtig moet kloppen. Je hoeft alleen maar alles te mengen en in een vorm te doen, handig toch?

Geef kwarkbrood een luxe uitstraling door gebruik te maken van een tulbandvorm.

Een lekkere vulling

Dit kwarkbrood is gemaakt met rozijnen en cranberry’s, maar je kunt nog veel meer soorten vulling gebruiken in het recept. Gedroogd fruit, maar ook vers fruit is te gebruiken als vulling. Zelfs noten en stukjes chocolade horen tot de mogelijkheid. Er zijn wel een paar belangrijke regels met betrekking tot het vullen.

  • Gebruik niet te veel vulling, hoe lekker het ook lijkt.
  • Zorg dat de stukken vulling niet te groot zijn, zodat ze niet zakken en zorg dat er ook overal vulling zit.
  • Dep vers fruit droog en haal het even door de bloem.
  • Laat gedroogd fruit altijd een uurtje wellen en goed uitlekken.

Kies je voor een groot kwarkbrood of ga je voor kleine bolletjes?

Het recept is voor beide hetzelfde, alleen de baktijd is anders. Het is de uitstraling die het verschil maakt.

Bij een high tea zijn kleine bolletjes het geschiktst. Die kleine bolletjes kun je zo op het bakpapier bakken, maar ook in een muffin bakvorm. Leuk en lekker is het, om als extra afwerking, gebruik te maken van greinsuiker, geschaafde amandelen of stukjes noot.

Je kunt een groot kwarkbrood maken door kwarkdeeg tot een bol te vormen en op een stuk bakpapier te bakken. Maar als je een cakeblik of tulbandvorm gebruikt krijgt het brood direct een veel luxere uitstraling, die je geen extra moeite kost. Een groot voordeel van een tulband is dat door het gat in het midden het kwarkbrood mooi gelijkmatig gaart.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Kwarkbrood of kwark bolletjes zijn altijd lekker!

Porties: 12 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 75 gram suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 75 gram gesmolten boter
  • 250 gram volle kwark
  • 2 eieren
  • 6 gram zout
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kwarkbrood:

Laat de rozijnen en cranberry’s minimaal een half uur, maar liever een nacht weken in lauw water. Giet af en dep met keukenpapier droog. Besmeer de bakvorm naar keuze met boter of bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 180 graden.

Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout, sinaasappelrasp en bakpoeder met een garde door elkaar. Roer kort de vulling er doorheen.

Doe in een andere kom de kwark, het sap, en de eieren en roer dit tot een gladde massa. Voeg dit samen met de gesmolten boter bij de droge ingrediënten en roer kort zodat net alles door elkaar zit en je geen bloem meer ziet.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm of kleine vormpjes of druk alles samen tot een bal en leg ze op het bakpapier.

Bak de kleine kwarkbolletjes 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin beginnen te kleuren.

Het kwarkbrood mag 30 tot 45 minuten afhankelijk van de vorm, een tulband mag iets korter dan een bol. Als je er voorzichtig op drukt moet het deeg terugveren, doet het dit niet, verleng dan de baktijd. De kleur moet mooi goudbruin zijn.

Het spreekt voor zich dat de kwarkbolletjes en het brood lauwwarm het lekkerst zijn, maar koud kan natuurlijk ook altijd. Serveer het kwarkbrood bij een kop koffie of thee.

Tafel lekker !!

Tags: BroodZuivel
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Flatbread van yoghurt
Brood

Flatbread van yoghurt kun je heel makkelijk zelf maken

Bierbrood met Edammer kaas
Brood

Bierbrood met Edammer kaas en walnoten

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Reacties 2

  1. Tony says:
    4 maanden geleden

    Boter komt niet terug in recept???

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Sorry Tony is inmiddels aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!