Zachte broodjes met zoete aardappel – Dat klinkt als heel bijzondere broodjes. En dat zijn het dan ook. Nee, heel zoet zijn ze niet, maar wel prachtig oranje van kleur met een licht zoete smaak. Door toevoeging van de zoete aardappel krijgen de broodjes de mooie kleur en worden ze heerlijk zacht van structuur. Ook de smaak wordt, mede door de toevoeging van olie, net iets anders dan de broodjes die je gewend bent. Probeer de zachte broodjes met zoete aardappel eens, je gaat ze vast vaker maken. Het recept vind je onderaan de pagina.
Zoete aardappel is helemaal geen aardappel
Wist je dat die zoete aardappels eigenlijk helemaal geen aardappels zijn? Ze lijken er qua uiterlijk dan wel enigszins op, toch vallen de knollen onder de groenten, en niet onder de aardappels. Je kunt ze wel gebruiken op dezelfde manier als hoe je aardappels gebruikt. En aardappels in een recept voor brood gebruiken is niet een heel vreemd gegeven. Dus waarom zou je geen zachte broodjes met zoete aardappel kunnen maken?
Zachte broodjes met zoete aardappel maken
Elders op de website staat een recept voor een brood met aardappels, dit is een brood met baksoda, de snelle variant dus. Dit recept vergt wat meer tijd door gebruik van gist. Door gebruik van gist krijgt het brood een lossere structuur dan bij het gebruik van baksoda, een totaal ander brood dus. Het nadeel van aardappels toevoegen aan je deeg is dat het deeg minder gluten vormt, wat zoveel inhoud dat het deeg vrij slap aanvoelt, voordeel is dan weer een superzacht broodje. Heb je tijd dan maak de broodjes met zoete aardappels eens, zeker weten dat je er een volgende keer tijd voor maakt, zo lekker zijn ze. Heb je wat minder geduld en/of tijd maak dan het recept met baksoda.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Zachte broodjes met zoete aardappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram zoete aardappel
- 250 ml melk
- 7 gram gedroogde gist
- 1 ei
- 10 gram zout
- 20 gram suiker
- 75 gram olie
- 500 gram bloem
- 4 eetlepels sesamzaad
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zachte broodjes met zoete aardappel:
Schil de zoete aardappels tot je 250 gram hebt en snijd ze in grove stukken. Kook ze gaar in ruim water.
Giet het water af en stoom de aardappelen even droog. Stamp ze grof en voeg de koude melk bij de aardappels in de pan. Roer door en voeg er de suiker en de gist aan toe. Meng dit en voeg er dan de bloem, ei, zout en olie aan toe. Kneed, met een mixer met deeghaken, een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De stukken aardappels zullen vanzelf oplossen in het deeg onder het kneden.
Het is een vrij slap deeg. Als het deeg goed gekneed is dek de kom dan af met plasticfolie en zet dit een uurtje weg op een niet te koude plek.
Smeer het aanrecht en je handen lichtjes in met olie en leg het deeg op het aanrecht. Duw alle lucht eruit met je handen en verdeel het deeg in 15 gelijke stukken. Maak bolletjes van de stukken deeg.
Als het laatste bolletje klaar is begin je weer bij het eerste. Druk plat en maak opnieuw een bolletje of rol er een puntje van.
Wrijf je handen regelmatig dun in met olie om plakken van het deeg aan je handen te voorkomen, maar gebruik zeker niet te veel.
Doe de sesamzaadjes in een kommetje en duw het broodje er op z’n kop in. Leg ze met ruimte ertussen op een bakplaat. Waarschijnlijk heb je 2 bakplaten nodig. Duw eventueel met een appelverdeler een vorm in de broodjes.
Zet de bakplaten met broodjes in de oven die aanstaat op max. 40 graden of zet een bak met heet water in een koude oven. Laat de broodjes minimaal een half uur rijzen.
Haal de broodjes voorzichtig uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de broodjes in 15- 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.
Tafel lekker !!