• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Brood

Zachte broodjes met zoete aardappel

Die moet je proeven!

Connie Derks door Connie Derks
in Brood
0
3
Zachte broodjes met zoete aardappel

Zachte broodjes met zoete aardappel – Dat klinkt als heel bijzondere broodjes. En dat zijn het dan ook. Nee, heel zoet zijn ze niet, maar wel prachtig oranje van kleur met een licht zoete smaak. Door toevoeging van de zoete aardappel krijgen de broodjes de mooie kleur en worden ze heerlijk zacht van structuur. Ook de smaak wordt, mede door de toevoeging van olie, net iets anders dan de broodjes die je gewend bent. Probeer de zachte broodjes met zoete aardappel eens, je gaat ze vast vaker maken. Het recept vind je onderaan de pagina.

Zoete aardappel is helemaal geen aardappel

Wist je dat die zoete aardappels eigenlijk helemaal geen aardappels zijn? Ze lijken er qua uiterlijk dan wel enigszins op, toch vallen de knollen onder de groenten, en niet onder de aardappels. Je kunt ze wel gebruiken op dezelfde manier als hoe je aardappels gebruikt. En aardappels in een recept voor brood gebruiken is niet een heel vreemd gegeven. Dus waarom zou je geen zachte broodjes met zoete aardappel kunnen maken?

Zachte broodjes met zoete aardappel maken

Elders op de website staat een recept voor een brood met aardappels, dit is een brood met baksoda, de snelle variant dus. Dit recept vergt wat meer tijd door gebruik van gist. Door gebruik van gist krijgt het brood een lossere structuur dan bij het gebruik van baksoda, een totaal ander brood dus. Het nadeel van aardappels toevoegen aan je deeg is dat het deeg minder gluten vormt, wat zoveel inhoud dat het deeg vrij slap aanvoelt, voordeel is dan weer een superzacht broodje. Heb je tijd dan maak de broodjes met zoete aardappels eens, zeker weten dat je er een volgende keer tijd voor maakt, zo lekker zijn ze. Heb je wat minder geduld en/of tijd maak dan het recept met baksoda.

zoete aardappel recepten

Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box

Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!

Zachte broodjes met zoete aardappel

Porties: 15 stuks
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram zoete aardappel
  • 250 ml melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 10 gram zout
  • 20 gram suiker
  • 75 gram olie
  • 500 gram bloem
  • 4 eetlepels sesamzaad

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zachte broodjes met zoete aardappel:

Schil de zoete aardappels tot je 250 gram hebt en snijd ze in grove stukken. Kook ze gaar in ruim water.

Giet het water af en stoom de aardappelen even droog. Stamp ze grof en voeg de koude melk bij de aardappels in de pan. Roer door en voeg er de suiker en de gist aan toe. Meng dit en voeg er dan de bloem, ei, zout en olie aan toe. Kneed, met een mixer met deeghaken, een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De stukken aardappels zullen vanzelf oplossen in het deeg onder het kneden.

Het is een vrij slap deeg. Als het deeg goed gekneed is dek de kom dan af met plasticfolie en zet dit een uurtje weg op een niet te koude plek.

Smeer het aanrecht en je handen lichtjes in met olie en leg het deeg op het aanrecht. Duw alle lucht eruit met je handen en verdeel het deeg in 15 gelijke stukken. Maak bolletjes van de stukken deeg.

Als het laatste bolletje klaar is begin je weer bij het eerste. Druk plat en maak opnieuw een bolletje of rol er een puntje van.

Wrijf je handen regelmatig dun in met olie om plakken van het deeg aan je handen te voorkomen, maar gebruik zeker niet te veel.

Doe de sesamzaadjes in een kommetje en duw het broodje er op z’n kop in. Leg ze met ruimte ertussen op een bakplaat. Waarschijnlijk heb je 2 bakplaten nodig. Duw eventueel met een appelverdeler een vorm in de broodjes.

Zet de bakplaten met broodjes in de oven die aanstaat op max. 40 graden of zet een bak met heet water in een koude oven. Laat de broodjes minimaal een half uur rijzen.

Haal de broodjes voorzichtig uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de broodjes in 15- 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Tafel lekker !!

Tags: BroodGroente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Flatbread van yoghurt
Brood

Flatbread van yoghurt kun je heel makkelijk zelf maken

Bierbrood met Edammer kaas
Brood

Bierbrood met Edammer kaas en walnoten

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Zelf focaccia bakken
Brood

Focaccia; zelf bakken is zoveel lekkerder

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!