• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Appel kaneelcake

Het recept voor een heerlijke cake met stukjes appel en kaneel

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
Appel kaneelcake

Appel kaneelcake –  Een eenvoudige en lekkere appel kaneelcake, daar lust iedereen wel een stukje van.

Begin met een goede basis

De basis voor de appel kaneelcake is een goed basiscakebeslag, dit staat garant voor een lekkere cake.  Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kun je veel soorten vullingen gebruiken. Met dit beslag kun je een appelcake maken, maar je kunt net zo goed ander fruit gebruiken zoals blauwe bessen, peren of noten. Houd hierbij wel altijd rekening met het vochtgehalte van de vulling. En helaas, te veel vulling kan ook.

Gebruik een stevige appel voor de appel kaneelcake

Voor het maken van een appel kaneelcake gebruik je het beste appels zoals Jonagold of Elstar. Heb je appels liggen die op moeten? Dan kun je die ook gebruiken. Goudrenetten zijn alleen minder geschikt om te gebruiken, omdat die te snel tot moes koken.

Voorkom dat de stukjes appel naar onderen zakken

Als je een appel kaneelcake maakt moeten er natuurlijk appels in. Om het naar onderen zakken van de appels te voorkomen kun je ze het beste niet te grof snijden. Eigenlijk is dat logisch, hoe groter de stukken, hoe zwaarder. Maar te fijn snijden werkt ook weer niet omdat het beslag dan te nat wordt. Het beste zijn stukjes appel van een halve centimeter tot een centimeter doorsnede. Die stukjes appel haal je door een mengsel van suiker, kaneel en bloem. De bloem zorgt ervoor dat de appels makkelijker op hun plek blijven in het beslag. Meng de appels op het laatste moment met het bloemmengsel, anders gaan de appels vocht afgeven en alles gaat plakken.

Bak de appel kaneelcake lang en op lage temperatuur

Bak de appel kaneelcake gaar

Dat klinkt logisch toch? Je moet cake namelijk altijd gaar bakken. Maar met een natte vulling, zoals die van de appel kaneelcake, moet de cake net iets langer bakken. Een beetje afhankelijk van je oven en bakvorm bak je een basiscake 60 minuten op 165 graden hete lucht. De appel kaneelcake is 80 minuten op 160 graden, op de hete luchtstand gebakken. Iets lager van temperatuur en iets langer. Doe voor je de cake uit de oven haalt, altijd eerst de test met de satéprikker. Komt die er droog uit en hangt er geen beslag aan? Dan is de cake gaar. Laat de cake 5 tot 10 minuten rusten voor je hem lost. De reden hiervoor is dat de cake iets krimpt tijdens het afkoelen en ook steviger wordt.

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?

Appel kaneelcake

Porties: 16 plakjes
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 150 gram boter
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 + 25 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 theelepels kaneel
  • 3 stevige appels
  • boter en bloem voor de vorm

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je appel kaneelcake:

Zorg dat alle ingrediënten afgewogen en op kamertemperatuur zijn.

Beboter de vorm secuur en bestuif met bloem, zet als dat mogelijk is, in de koelkast.

Schil de appels en snijd ze in blokjes.

Klop de boter, olie en de suiker licht en luchtig. Voeg het zout er aan toe, en al kloppend, één voor één de eieren. Zorg dat ze steeds helemaal zijn opgenomen.

Zeef de 250 gram zelfrijzend bakmeel en spatel dat er luchtig doorheen.

Meng de resterende bloem met de kaneel en eventueel een schepje suiker.

Zet de oven op 160 graden.

Schud de appels om met het bloemmengsel en schep ze kort door het cakebeslag. Vul de vorm en tik een keer met de gevulde vorm op je werkblad om grote luchtbellen te voorkomen. Strijk glad, maar zorg ervoor dat je de zijkanten niet raakt met de pannenlikker.

Bak de cake in ongeveer 75 minuten bruin en gaar. Laat de cake, als hij gaar is, 5-10 minuten staan. Schud een beetje met de vorm en zorg ervoor dat de zijkanten los zijn. Draai de cake om op een rooster om af te laten koelen.

Bestrooi de appel kaneelcake eventueel met poedersuiker en geniet.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen; een verrassend frisse traktatie

yoghurtcake met Hollandse kersen
Cake

Eenvoudige yoghurtcake met Hollandse kersen en volle yoghurt

Muffins met abrikozen
Cake

Muffins met abrikozen en kruimellaag – vers uit eigen oven

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!