• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Arretjescake; lekker nostalgisch

door
in Cake
1
arretjescake

Arretjescake – Waarschijnlijk is de arretjescake één van de eerste cakes die ik ooit “gebakken” heb. In dit geval schrijf ik gebakken tussen aanhalingstekens omdat deze cake niet echt gebakken wordt maar opstijft in de koelkast, een cake dus waarvoor geen oven nodig is. Ik heb altijd gedacht dat iedereen wel wist wat Arretjescake was; ik ben er zelf mee opgegroeid en iedereen die ik kende kon deze cake maken. En toch toen ik van de week opperde een Arretjescake te gaan maken kreeg ik veel vragende blikken “Arretjescake, wat is dat dan??” Reden genoeg om eerst eens even in de geschiedenis van de deze cake te duiken.

De geschiedenis van Arretjescake

Ook: Arretjenofcake of zoals men in Limburg zegt; Pletskeskoek, is een koude cake die in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt. Het is een machtige chocoladecake gemaakt van voornamelijk cacao, boter, suiker en biscuitjes.

Oorspronkelijk is de arretjescake een recept uit een promotieboekje van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia,een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor deze producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake.

Hoewel de recepten per regio nog al eens verschillen is de basis van de Arretjescake vrijwel overal gelijk. Ik koos voor een variant zonder ei. Omdat de cake niet gebakken wordt voorkom je op deze manier het werken met rauw ei.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

ingredienten arretjescakeArretjescake

  • 150 gram boter
  • 50 gram pure chocolade
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 60 gram cacaopoeder
  • 200 gram biscuitjes

Extra;

  • cakeblik
  • bakpapier

Bekleed het cakeblik met bakpapier. Smelt de boter maar zorg dat deze niet bruin wordt. Meng vervolgens de suiker, de cacaopoeder en de boter goed door elkaar. Breek de biscuitjes in kleine stukjes en schep ze door het botermengsel. Laat nu de chocolade smelten, schenk deze over het geheel en schep alles nog eens goed door elkaar. Schep de massa vervolgens in het bakblik en druk alles goed stevig aan. Laat de arretjescake nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Variatietips:

  • Vervang de biscuitjes eens door een ander koekje bijv. bastognekoek of bitterkoekjes
  • Vervang de biscuitjes door pepernoten
  • Vervang 50 gram van de biscuitjes door 100 gram noten (voor de cake op de foto verving ik 50 gram biscuit voor 100 gram pistachenoten)
  • Voor volwassene kunt u eventueel 1 eetlepel Rum of Amaretto toevoegen
  • Voeg wat sterke koffie toe voor een intensere smaak
Tags: ChocoladeNoten - Pistache noten
DeelPin4VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Reacties 8

  1. annie says:
    3 jaar geleden

    vroeger altijd gedaan met delfia vet en nooit geen eieren

    Beantwoorden
  2. Judith says:
    5 jaar geleden

    Leuk, dit is zoals mijn moeder het zo’n 60 jaar geleden maakte.
    Alleen nam zij er dan inderdaad een soort kokosvet voor en, als ze een ‘dure’ bui had werden er, ipv biscuitjes, wel lange vingers in gedaan.
    De caloriën kwamen natuurlijk je oren uit maar goed, ik stam gelukkig uit een magere familie.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Haha Judith, een ‘dure’ bui. Super leuk!

      Beantwoorden
  3. Gina Bakker says:
    5 jaar geleden

    ivm calorien gebruik ik de helft minder suiker, , en verhouding halv volkoren biscquit en half speltcrackers, heerlijk en minder calorierijk

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Leuke tip Gina

      Beantwoorden
  4. Antoinette says:
    7 jaar geleden

    Hallo Samanta , heb een “arretjescake” gemaakt op moderne gemakkelijke wijze .
    150 gram bisquit
    3a4 gr. eetlepels chocoladepasta
    1/3 p roomboter
    Pure hagelslag
    Wat melk
    #Roomboter zacht laten worden en mengen met de choc.pasta ,
    #Bisquitjes 1 voor een door de melk en op een schaal/onderblad/bakblik leggen ,
    #De choc.pasta met een spatel/pannenlikker dik over de bisquitjes smeren. Dit herhalen tot bisquitjes op zijn . Op het laatst de chocpasta erover en omheen smeren.
    #Rondom en overheen de hagelslag strooien en licht aandrukken .
    #Opstijven in de koelkast
    #Severen in plakjes of partjes.
    Snoep lekker , (mier) zoet maar voor af en toe lekker !
    Groetjes Antoinette .
    p.s. eet een nieuw gerecht ook altijd op de manier waarop jij dat doet . Zo herkenbaar.?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt Antoinette!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief