Bananencake met walnoten – Bananen en walnoten, die zijn heerlijk samen in een cake. Om dit recept te maken gebruik je overrijpe bananen. De bananencake met walnoten is een traktatie waarmee je je vrienden of collega’s verrast. Een goede reden dus om de oven aan te zetten en die cake vandaag nog op tafel te zetten. Naast lekker bij een kopje koffie of thee is de bananencake met walnoten ook geschikt om als dessert te serveren.
Gooi die overrijpe bananen vooral niet weg!
Heb je ook wel eens van die bananen op je fruitschaal liggen die eigenlijk net iets te rijp zijn? Ze ruiken sterk en zien er eigenlijk niet meer uit. De eerste gedachte is dan vaak, die moet ik weggooien! Maar doe dat nu eens niet, want juist die bananen zijn heerlijk in gebak als een bananencake met walnoten, een pannenkoek of een smoothie. Ze zijn zo zacht en zoet dat ze een gedeelte van de suiker kunnen vervangen. Heb je niet direct tijd om de bananen te verwerken, snijd de banaan dan in plakjes en vries ze in. Ze kunnen gewoon bevroren in een smoothie en als je er pannenkoekjes of een overheerlijke cake van wil maken laat je ze even ontdooien om ze daarna te verwerken.
Baktip voor een luchtige bananencake met walnoten
Bananen en noten zijn een mooie combinatie, het zachtzoete van de bananen past perfect bij het knapperige van de gebakken walnoten. Bak de cake in een springvorm of een vierkant bakblik, want het deeg is te zwaar voor in een cakevorm, het wordt dan een kleffe boel. Dit komt door het vocht van de bananen. Doe je het deeg in een lage bakvorm dan heb je hier een heel stuk minder last van en wordt het gebak lekker luchtig.
Serveer deze bananencake met walnoten ook eens als dessert: een klein stukje warme bananencake met een bolletje ijs
Bakken met banaan
Of het nu muffins, cake, een tarte tatin of een luxe taart is, bakken met banaan is leuk en lekker voor iedereen.
Bananencake met walnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram suiker
- 120 gram boter
- een snufje zout
- 2 eieren
- 1 theelepel vanillesuiker
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 120 gram melk
- 2 grote of 3 kleine rijpe bananen
- 150 gram walnoten
- 50 gram bruine suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een bananencake met walnoten:
Weeg eerst alle ingrediënten af en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn.
Meng de bruine suiker met de kaneel.
Hak de walnoten grof.
Verwarm de oven voor op 175 graden en smeer je bakblik in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop de boter met de suiker, zout en vanillesuiker luchtig. Klop er een voor een de eieren door. Zeef de bloem met de bakpoeder boven het botermengsel en schep dit er luchtig doorheen. Schep nu voorzichtig de melk erdoorheen. Neem ongeveer 2/3 van de bananen en prak ze en schep ook die er doorheen. Doe de helft van het beslag in de vorm en bestrooi dit met de helft van de kaneelsuiker.
Snijd de rest van de banaan in plakjes en verdeel de helft ervan over de bruine suiker. Doe nu de rest van het beslag er overheen en verdeel er de overgebleven plakjes banaan over. Strooi de walnoten erover en als laatste de rest van de kaneelsuiker.
Bak dit ongeveer 40 minuten tot de cake gaar is. Dit kun je testen door er een houten satéprikker in te steken. Komt die er schoon uit dan is de cake gaar.
Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen. Snij de randen los en draai de cake voorzichtig op een plank of bord om. Haal het bakpapier van de onderkant en draai de cake op een rooster waarop een nieuw stuk bakpapier ligt.
De bananencake met walnoten is lauwwarm het lekkerst. Maar ook koud is hij niet te versmaden.
Tafel lekker !!
Hoeveel olijfolie heb ik nodig ipv boter en hoeveel honing ipv suiker
Ik begrijp dat je de suiker en de boter wil vervangen? Dit beslag is al best zwaar en de structuur zal hierdoor veranderen. Je kunt het proberen, maar omdat ik het niet zelf heb geprobeerd kan ik je geen garantie geven. Je zou dan 50 honing kunnen proberen, en de boter door zonnebloemolie en niet door olijfolie vervangen.
Mag ik aannemen dat met 120 gram melk 120 ml wordt bedoeld?
Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd om vloeistoffen te gaan wegen.
Klopt Tiny dit komt doordat ik jaren in de bakkerij gewerkt heb en daar wordt alles afgewogen omdat dit nauwkeuriger is.