• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Bananencake met walnoten

Ook lekker als toetje!

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
4
bananencake met walnoten

Bananencake met walnoten – Bananen en walnoten, die zijn heerlijk samen in een cake. Om dit recept te maken gebruik je overrijpe bananen. De bananencake met walnoten is een traktatie waarmee je je vrienden of collega’s verrast. Een goede reden dus om de oven aan te zetten en die cake vandaag nog op tafel te zetten. Naast lekker bij een kopje koffie of thee is de bananencake met walnoten ook geschikt om als dessert te serveren.

Gooi die overrijpe bananen vooral niet weg!

Heb je ook wel eens van die bananen op je fruitschaal liggen die eigenlijk net iets te rijp zijn? Ze ruiken sterk en zien er eigenlijk niet meer uit. De eerste gedachte is dan vaak, die moet ik weggooien! Maar doe dat nu eens niet, want juist die bananen zijn heerlijk in gebak als een bananencake met walnoten, een pannenkoek of een smoothie. Ze zijn zo zacht en zoet dat ze een gedeelte van de suiker kunnen vervangen. Heb je niet direct tijd om de bananen te verwerken, snijd de banaan dan in plakjes en vries ze in. Ze kunnen gewoon bevroren in een smoothie en als je er pannenkoekjes of een overheerlijke cake van wil maken laat je ze even ontdooien om ze daarna te verwerken.

Baktip voor een luchtige bananencake met walnoten

Bananen en noten zijn een mooie combinatie, het zachtzoete van de bananen past perfect bij het knapperige van de gebakken walnoten. Bak de cake in een springvorm of een vierkant bakblik, want het deeg is te zwaar voor in een cakevorm, het wordt dan een kleffe boel. Dit komt door het vocht van de bananen. Doe je het deeg in een lage bakvorm dan heb je hier een heel stuk minder last van en wordt het gebak lekker luchtig.

Serveer deze bananencake met walnoten ook eens als dessert: een klein stukje warme bananencake met een bolletje ijs

bakken met banaan

Bakken met banaan

Of het nu muffins, cake, een tarte tatin of een luxe taart is, bakken met banaan is leuk en lekker voor iedereen.

bananencake met walnoten
bananen walnoten cake

Bananencake met walnoten

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 75 gram suiker
  • 120 gram boter
  • een snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 120 gram melk
  • 2 grote of 3 kleine rijpe bananen
  • 150 gram walnoten
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een bananencake met walnoten:

Weeg eerst alle ingrediënten af en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn.

Meng de bruine suiker met de kaneel.

Hak de walnoten grof.

Verwarm de oven voor op 175 graden en smeer je bakblik in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Klop de boter met de suiker, zout en vanillesuiker luchtig. Klop er een voor een de eieren door. Zeef de bloem met de bakpoeder boven het botermengsel en schep dit er luchtig doorheen. Schep nu voorzichtig de melk erdoorheen. Neem ongeveer 2/3 van de bananen en prak ze en schep ook die er doorheen. Doe de helft van het beslag in de vorm en bestrooi dit met de helft van de kaneelsuiker.

Snijd de rest van de banaan in plakjes en verdeel de helft ervan over de bruine suiker. Doe nu de rest van het beslag er overheen en verdeel er de overgebleven plakjes banaan over. Strooi de walnoten erover en als laatste de rest van de kaneelsuiker.

Bak dit ongeveer 40 minuten tot de cake gaar is. Dit kun je testen door er een houten satéprikker in te steken. Komt die er schoon uit dan is de cake gaar.

Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen. Snij de randen los en draai de cake voorzichtig op een plank of bord om. Haal het bakpapier van de onderkant en draai de cake op een rooster waarop een nieuw stuk bakpapier ligt.

De bananencake met walnoten is lauwwarm het lekkerst. Maar ook koud is hij niet te versmaden.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

yoghurtcake met Hollandse kersen
Cake

Eenvoudige yoghurtcake met Hollandse kersen en volle yoghurt

Muffins met abrikozen
Cake

Muffins met abrikozen en kruimellaag – vers uit eigen oven

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

Reacties 4

  1. ML says:
    2 jaar geleden

    Hoeveel olijfolie heb ik nodig ipv boter en hoeveel honing ipv suiker

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Ik begrijp dat je de suiker en de boter wil vervangen? Dit beslag is al best zwaar en de structuur zal hierdoor veranderen. Je kunt het proberen, maar omdat ik het niet zelf heb geprobeerd kan ik je geen garantie geven. Je zou dan 50 honing kunnen proberen, en de boter door zonnebloemolie en niet door olijfolie vervangen.

      Beantwoorden
  2. Tiny says:
    5 jaar geleden

    Mag ik aannemen dat met 120 gram melk 120 ml wordt bedoeld?
    Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd om vloeistoffen te gaan wegen.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 jaar geleden

      Klopt Tiny dit komt doordat ik jaren in de bakkerij gewerkt heb en daar wordt alles afgewogen omdat dit nauwkeuriger is.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen
  • Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Marleen Lambeets op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!