Cake Clementine, met mandarijntjes – Een cake met een licht bittertje van de mandarijnenschillen en zonder boter klaargemaakt. Een bijzonder recept dus! Erg lekker en fris, met een heerlijke citrussmaak. En het is weer eens wat anders voor bij de koffie of thee. Maar gecombineerd met een bolletje ijs is de Cake Clementine ook erg geschikt als dessert. Dus op naar de groenteboer voor mandarijnen en duik snel de keuken in om zo’n lekkere cake uit de oven te toveren!
Mandarijnen kopen voor de Cake Clementine
Dit is een recept voor de winter. De mandarijntjes of clementines die in de cake gaan zijn typisch winterfruit. Van november tot en met februari zijn de mandarijnen op hun lekkerst. Dus de uitgelezen tijd om eens een Cake Clementine te bakken is dan ook in de winter. Mandarijnen worden ook vaak geassocieerd met de feestdagen en gezelligheid, dus zet die cake een op je kersttafel. Je gaat er zeker mee scoren.
Als je mandarijnen gaat kopen om een Cake Clementine te bakken, zorg er dan voor dat je ze even mag proeven. De kwaliteit van de vruchten kan soms enorm tegenvallen. En als jij een hele kist koopt met slechte mandarijnen en dat pas thuis ontdekt, ben je niet blij. En voor het maken van dit recept zijn goede mandarijnen echt belangrijk. Bij een goede groenteboer of marktkraam mag je dan ook zeker een mandarijntje proeven.
Je kunt een cake bakken zonder vet, echt waar!
De Cake Clementine maak je zonder ook maar een grammetje toegevoegde boter in het recept. De gepureerde clementines zorgen, samen met de eieren, voor een ietwat vaste, sappige cake. Het oorspronkelijke recept komt uit Engeland, waar vaak gebruik wordt gemaakt van citrusvruchten en citrusschillen. De smaak van de Cake Clementine doet dan ook een klein beetje denken aan de Engelse marmelade. Vol van smaak en een tikkeltje bitter.
Gecombineerd met een bolletje ijs is deze cake ook erg geschikt als dessert
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Cake Clementine, met mandarijntjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram mandarijntjes
- 2 steranijs
- 1 pijpje kaneel
- 300 gram amandelmeel
- 250 gram suiker
- 2 eetlepels oranjebloesemwater
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 7 eieren
- een handje amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
De Cake Clementine maak je zo:
Zet de mandarijntjes in hun geheel (dus met schil en al) met de steranijs en het pijpje kaneel in water op en breng tegen de kook aan. Laat dit ongeveer 2 uurtjes zachtjes garen. Giet de mandarijnen af en laat ze afkoelen. Dit gedeelte is makkelijk van tevoren voor te bereiden.
Smeer een ronde bakvorm van ongeveer 26 cm doorsnede in met wat boter. Knip voor de bodem een stukje bakpapier op maat, om de cake straks makkelijker te kunnen lossen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Haal de eventuele pitjes uit de mandarijntjes en pureer ze geheel in een keukenmachine of met de staafmixer helemaal fijn.
Weeg 450 gram van het mandarijnenmengsel af. Doe er de gemberpoeder, kaneel, suiker en het amandelmeel bij en klop dit met een mixer door elkaar. Voeg er al kloppend één voor één de eieren aan toe en als laatste het oranjebloesemwater. Giet het beslag in de bakvorm. Strooi de geschaafde amandelen erover en bak de cake in ruim een uur gaar.
Controleer met een prikker of de cake gaar is door die er midden in te steken. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar. Als je iets meer ervaren bent dan druk je met je vingers bovenop de cake, als hij terugveert, is de cake gaar. De Cake Clementine met mandarijntjes is zowel warm als koud te serveren en blijft een paar dagen lekker. Ook is hij makkelijk in te vriezen om later te gebruiken.
Tafel lekker !!
Jammer dat bij de ingrediënten staat dat 450 gram mandarijntjes nodig zijn. Na koken hield ik 280 gram aan “mandarijnmengsel” over.
Wat vervelend Els. Had je de mandarijntjes in hun geheel in ruim water gekookt, afgegoten en vermalen?
Hallo, begrijp ik het goed dat de mandarijntjes nadat ze afgekoelt en ontdaan van de pitjes, gepureerd worden met de staafmixer met echt alle schillen erbij??
Ja, Lilian de schillen gaan allemaal in de cake, klinkt vreemd misschien maar ik kan je verklappen dat dit erg lekker is.
Dag Connie,
Als ik de cake vegan wil maken en de eieren vervang door bijvoorbeeld flax eggs, moet ik dan wat bakpoeder of -soda toevoegen?
Alvast enorm bedankt!
Ik heb er zelf niet veel ervaring mee, maar naar wat ik begrijp vervangt het de bindende werking en niet de rijzende werking. Om volume in je gerecht te krijgen zou je een beetje backing-soda kunnen gebruiken. Dit reageert op zuur. Het is een kwestie van uitproberen.
Graag hoor ik van je hoe het gelukt is.
Erg lekker deze “cake” maar wel prijzig aan ingredienten.
Is deze cake ook te maken in Nordic ware bakvormen?
Heel jammer maar dit beslag is niet geschikt voor die prachtige vormen want het is vrij kleverig en zal er waarschijnlijk niet goed uitkomen. Wellicht wel als je een gladde vorm met niet te veel relief hebt.
Ha Connie.
Ik had al dat idee maar nu weet ik het zeker.
Dank je wel.
Helena.
Graag gedaan, het is natuurlijk wel de bedoeling dat de cake mooi wordt.