Chai tea cake in tulbandvorm – Cake is geen gewone cake meer als je er een heerlijke twist aan geeft. Het feestje is helemaal compleet als je deze dan ook nog eens bakt in een mooie vorm.
Chai tea
Chai tea is een kruidenmelange die als thee gedronken wordt, vaak in combinatie met veel warme melk. Theeblaadjes zitten er meestal niet in. Na wat speurwerk en vergelijkingen kwam ik erachter dat kardemom de toon zet vaak gevolgd door kaneel, gember, peper en anijs. Maar er zijn nog veel meer combinaties mogelijk en wanneer je Chai thee koopt zal er per merk veel verschil in zitten. Ik hou het voor deze cake op deze kruidenmelange.
Een mooie vorm is zijn geld waard
Een goed recept is de basis en een mooie vorm doet de rest. Er zijn vele mooie bakvormen te koop en het is lastig hiervoor niet te bezwijken. Maar wees niet bezwaard wanneer je een mooie vorm gekocht hebt deze is namelijk ook erg handig wanneer je ergens een bezoekje brengt en niet alweer wil aankomen met een bosje bloemen. Maak een heerlijke cake in je mooie vorm. Koop ergens een goedkoop bord of diep er één op achter uit je kast en zet hierop je tulband. Pak dit in met een royaal stuk cellofaan en je hebt een geweldige binnenkomer. Cake is lang houdbaar en prima in te vriezen is zonder kwaliteitsvermindering.
Chai tea cake
- 200 gram boter
- 360 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 325 gram bloem
- 160 gram roomkaas
- 12 gram bakpoeder
- 8 gram zout
- 1 theelepel kardemompoeder
- ½ theelepel zwarte peper grof gemalen
- ½ theelepel anijszaad gemalen
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de boter met de suiker en de roomkaas luchtig. Voeg er één voor één de eieren aan toe en klop deze er goed doorheen. Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom en voeg er de kruiden en het zout aan toe. Roer alles even door en spatel het dan door het botermengsel. Smeer een vorm naar keuze in met gesmolten boter en bestuif deze met een beetje bloem. Draai met de vorm zodat er overal bloem zit. Draai de vorm ondersteboven en tik er de rest van de bloem uit. Schep voorzichtig zonder de wanden van de vorm te raken het beslag in de vorm. Bak de Chai tea cake ongeveer een uur, test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon uit is de cake gaar. Leg een rooster op de cake en draai de cake met rooster en al om. Laat de cake 5-10 minuten zo staan en haal dan voorzichtig de vorm van de cake. Laat de Chai tea cake in tulbandvorm volledig afkoelen en bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker.
Tafel lekker!