Citroen courgette cake – Het recept voor deze cake is er in zowel een Nederlandse als een Amerikaans/Engelse versie. Wij Nederlanders vinden dit echt wel een cake. Engelsen of Amerikanen hebben het over brood. Bij brood heb ik toch een ander idee, maar ik vond een uitleg waardoor ikzelf ook even dacht, misschien moet ik het inderdaad ook maar een brood gaan noemen. De reden voor de naam brood zou namelijk zijn dat je het op die manier ook zonder verder schuldgevoel kunt eten bij je ontbijt of lunch. Een citroen courgette cake voor het ontbijt dus.
Traktatie of ontbijt?
Je kunt dus twijfelen over die naam, want cake is bij ons toch wel echt een traktatie, terwijl deze cake inderdaad te lekker is om te beperken tot een enkele keer. Daarnaast gaat er natuurlijk een lekker portie groenten in en door het gebruik van courgette en citroen niet te vergeten ook een dosis vitamine C. Zullen we het dan toch maar brood gaan noemen ?? Bedenk dit: Zonder zoete suikerlaag gaat hij prima als ontbijt, met suikerlaag serveer je de citroen courgette cake af en toe bij de koffie of thee.
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Citroen courgette cake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 210 gram bloem
- 4 gram baking soda
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 180 gram suiker
- 150 gram geraspte courgette
- 60 milliliter (plantaardige) olie
- 1 ei
- 60 milliliter vers citroensap
- Rasp van 3 citroenen
- 150 gram poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je citroen courgette cake:
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Meng in een kom de bloem met de baking soda, de bakpoeder en het zout en zet apart voor later. Meng in een andere kom de suiker, de courgette, de olie, de eieren, 40 ml van het citroensap en de rasp van 2 citroenen. Roer alles goed door elkaar. Voeg nu de droge ingrediënten uit de andere kom toe en roer tot alles goed is vermengd.
Neem je bakvorm en vet deze lichtjes in en/of bekleed eventueel met een stukje bakpapier. Schep het beslag in de vorm en plaats deze in de voorverwarmde oven. Bak de cake nu in 55 à 60 minuten gaar. Controleer aan het einde van de baktijd of je cake gaar is met behulp van een satéprikker. Steek deze in het midden van je cake, komt hij er droog uit dan is je cake gaar, is je prikker nog vochtig verleng dan je baktijd met iedere keer 5 minuten tot hij gaar is.
Neem de citroen courgette cake uit de oven en laat hem 5 minuten rusten in de vorm, daarna haal je hem uit de vorm en laat hem volledig afkoelen. Voor de suikerlaag meng je de poedersuiker met 20 ml vers citroensap en de rasp van 1 citroen. Schenk het suikerpapje over de afgekoelde cake.
Tafel lekker !!
Hai Samantha !
Weet jij misschien waaarom een cake altijd bovenop inschuurd ?
Hoi Mieke, een cake scheurt in als de buitenkant van het beslag al gaar is en de binnenkant nog niet. Door het bakken zet het beslag uit en barst de buitenkant door de druk van het rijzen.
Interessant recept, dank je wel! Het is mij alleen niet duidelijk hoe groot de cakevorm moet zijn. Wat is het formaat dat je nodig hebt?
Een cakevorm van 30 cm Cozp
Dank! De cake is mooi van structuur. Er zit wel een bijsmaak aan die ik in het (heerlijke) beslag niet proefde. Misschien omdat ik koolzaadolie (bio, koudgeperst) heb gebruikt, dat is net niet helemaal neutraal van smaak.