Citroen yoghurt cake – Met de zomer in zicht wordt het weer tijd voor gebak met frisse smaken. En als er een smaak is die fris en fruitig is, dan is het wel citroen. Die citrusvrucht doet het dan ook prima in een cake. Bak dus eens een citroen yoghurt cake. Daarmee zet je op een mooie, zomerse dag iets lekkers bij de koffie of thee op tafel. Zo’n lekkere plak cake gaat er tenslotte altijd wel in. Twee plakken waarschijnlijk ook wel. Je maakt in ieder geval wel vrienden met de cake. Het recept voor die heerlijke, smeuïge cake vind je onderaan dit artikel.
Citroen
Er gaat citroensap en geraspte citroenschil in het recept van de cake. Daarmee krijgt de citroen yoghurt cake een heerlijk fris citrussmaak. Na het bakken wordt de cake besprenkeld met een heerlijke citroensiroop. Zo geef je de cake nog meer citroensmaak mee. Die siroop kun je ook heel makkelijk zelf maken. Je vindt de instructies daarvoor ook in het recept. Je gebruikt voor het maken van de cake natuurlijk wel vers geperst citroensap. Citroensap komt niet uit een flesje. Dat in dat gele flesje is namelijk citroenconcentraat. Het citroenconcentraat uit een flesje is veel zuurder dan citroensap en kan de cake te zuur maken. Dat zou jammer zijn, nietwaar? Kies bij voorkeur voor biologisch fruit voor de cake. Zeker ook omdat je in dit recept ook de schil gaat raspen en er op de schil van een gewone citroen chemicaliën kunnen zitten.
Citroen yoghurt cake; lekker fruitig en smeuïg
In het recept voor de cake wordt Griekse yoghurt gebruikt. De toevoeging van Griekse yoghurt geeft de cake een net wat andere structuur. Daarnaast is de smaak van Griekse yoghurt een goede aanvulling op de smaak van de citroen. Die twee zijn een heel goede combinatie en daarmee bak je dus een citroen yoghurt cake met een bijzondere smaak.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Citroen yoghurt cake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 175 gram zachte boter
- 225 + 35 gram suiker
- 4 + 6 eetlepels citroensap
- rasp van 1 citroen
- 125 gram Griekse yoghurt
- 4 eieren
- 250 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een citroen yoghurt cake:
Vet een vorm naar wens in met boter en bestuif hem met bloem.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Klop de boter met 225 gram suiker en de citroenrasp licht en luchtig. Klop de eieren er één voor één doorheen.
Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven de kom en spatel dit door het botermengsel.
Roer 4 eetlepels citroensap door de yoghurt en spatel dit door het beslag. Doe het beslag in de vorm en bak de cake ongeveer 50 minuten.
In de tijd dat de cake in de oven staat maak je de siroop.
Neem hiervoor een pannetje en doe hierin de 35 gram suiker met 6 eetlepels citroensap. Laat dit kort doorkoken en klaar is je siroop.
Als de cake gaar is laat je hem in de vorm 5 minuutjes afkoelen. Vervolgens stort je de cake dan op een rooster.
Druppel de siroop over de cake als de cake nog warm is. De siroop zal in de cake trekken en er een extra frisse smaak aan geven.
Strooi er als de cake volledig is afgekoeld wat poedersuiker overheen.
Tafel lekker !!
Heerlijke cake! Mooi geel, friszoet en lekker zacht. Deze ga ik vaker maken.
Dit horen we graag. Je kan als variatie de citroen vervangen door sinaasappel of limoen, ook erg lekker.
De Citroën yoghurt cake is heel lekker. Vooral de siroop die je achteraf op de warme cake doet maakt het “af”.
Goed om te horen, door de siroop blijft de cake ook nog eens extra lang zacht.