• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Romige cake met citroen en ricotta – fris, eenvoudig en heerlijk bij koffie of als nagerecht

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
Citroencake met ricotta

Een gewone cake is lekker, maar een citroencake met ricotta is echt iets anders. Deze variant komt uit Italië, waar ze dol zijn op eenvoudige baksels met veel smaak. Je vervangt een deel van de boter door ricotta, een frisse, romige kaas die je gewoon bij de supermarkt vindt. Daarmee krijg je een zachte, iets vochtige cake die je zowel bij de koffie als als toetje kunt serveren. Vooral met wat vers fruit erbij.

Het fijne van deze citroencake met ricotta is dat je geen ingewikkelde technieken nodig hebt. Alles gaat gewoon in een kom, even mixen, bakken en klaar. Toch smaakt het alsof je uren in de keuken hebt gestaan. De verse ricotta doet hier echt het werk: het maakt het beslag luchtiger en geeft een lichte romigheid die je niet snel met boter of yoghurt krijgt.

Waarom zelf maken met verse ingrediënten?

De citroenen zijn hier essentieel. Gebruik bij voorkeur onbespoten citroenen of biologische, omdat je ook de schil gebruikt. Die geeft de cake die lekkere citrusgeur en -smaak. Een voorverpakte mix of kunstmatige citroensmaak haalt het daar echt niet bij. Ook de ricotta maakt verschil: kies voor een verse variant zonder onnodige toevoegingen.

Het gebruik van maismeel is een leuk extraatje. Dat geeft een licht korrelige structuur en een subtiele bite, zonder dat de cake droog wordt. Heb je geen maismeel in huis? Dan kun je dit prima vervangen door bloem, maar de originele versie is net even spannender.

Zo serveer je de citroencake met ricotta als toetje

Een citroencake met ricotta is ideaal voor meerdere momenten. Als tussendoortje bij de koffie of thee, maar ook als eenvoudig dessert. Serveer een plakje cake met een flinke lepel verse frambozen of aardbeien en eventueel een klein bolletje vanille-ijs. Ook een lepeltje zure room of Griekse yoghurt past erbij, als je het iets minder zoet wilt.

De frambozen bovenop zorgen voor kleur én frisheid. In de zomer kun je ook blauwe bessen of aardbeien gebruiken. Dit soort zomerfruit maakt het gerecht af — en laat meteen zien dat het vers is.

Bewaren en variëren

Je kunt deze citroencake met ricotta goed vooruit bakken. Laat de cake volledig afkoelen en bewaar hem goed afgedekt in de koelkast. Hij blijft zeker drie dagen lekker. Haal hem wel op tijd uit de koelkast voordat je hem serveert, want op kamertemperatuur komt de smaak beter tot z’n recht.

Invriezen kan ook: snijd de cake in plakken en vries ze per stuk in. Handig als je gewoon af en toe een traktatie uit de vriezer wilt halen.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Ricotta

Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is

De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.

Citroencake met ricotta

Porties: 10 personen
Bereidingstijd: 65 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 165 gram roomboter
  • 220 gram suiker
  • sap en rasp van 3 citroenen
  • 3 eieren
  • 350 gram ricotta
  • 140 gram bloem
  • 50 gram maismeel
  • 10 gram bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • poedersuiker
  • 125 gram frambozen

Bereidingswijze van dit recept

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 22 tot 24 cm in en bekleed eventueel met bakpapier.

Was de citroenen en rasp de schil.

Pers de citroenen uit.

Klop de boter met de suiker en de citroenrasp licht en luchtig.

Voeg er een voor een de eieren aan toe.

Roer het maismeel erdoor.

Voeg het citroensap en de ricotta toe en roer kort door elkaar.

Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven de kom en schep dit kort door het beslag.

Doe het beslag in de voorbereide bakvorm en bak de citroencake met ricotta in ongeveer 50-60 minuten gaar.

Laat de cake afkoelen in de vorm.

Zet de citroencake op een bord en verdeel er de frambozen over.

Bestrooi royaal met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Tags: FruitKaas
DeelPin48VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Reacties 6

  1. Ceunen Martine says:
    1 week geleden

    Op hoeveel graden moet oven voor het bakken?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 week geleden

      180 graden Martine

      Beantwoorden
  2. Yvonne says:
    2 weken geleden

    Dat ziet er heerlijk uit! Bedankt voor het recept.
    Kan je aangeven welke bakvorm je hebt gebruikt en welke diameter?
    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 weken geleden

      Dat het er lekker uitziet is alvast een start Yvonne 😉 Gebruik een bakvorm van 22 tot 24 cm. Laat je weten als het gelukt is?

      Beantwoorden
  3. Miny Krijgsman says:
    2 weken geleden

    Er staat in het recept dat de boter wordt vervangen door ricotta. Bij de ingrediënten staat inderdaad geen boter. Maar bij de bereiding moet er wel boter met suiker luchtig geklopt worden????

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 weken geleden

      Excuus Miny, er is inderdaad bij het plaatsen een vakje per ongeluk leeg gebleven, maar dat is bij deze aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!