• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen

Zalig zachte cake met een krokante korst

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
Filodeeg gevuld met cake en bosbessen

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen – Je verwacht het niet, een cake die knapperig is. Toch is de buitenkant van de cake met bosbessen lekker knapperig en de binnenkant heerlijk zacht en fruitig. Dit komt door een heel eenvoudig foefje. Je bakt cake beslag in een omhulsel van plakken filodeeg. Hierdoor sluit je de cake af en kan hij niet uitdrogen. De buitenkant wordt door de dunne laagjes filodeeg, besmeerd met boter, juist heel knapperig.

Zo maak je een heerlijk zachte cake

Als je een standaard cake gaat bakken, is die gemaakt van gelijke delen boter, suiker, eieren en bloem. Bij dit recept van filodeeg gevuld met cake en bosbessen vervang je een gedeelte van de bloem door amandelmeel. Er wordt ook extra vocht toegevoegd in de vorm van sinaasappelsap en rozenwater, waardoor de cake een andere, heerlijk zachte, structuur krijgt. Dat kan niet zomaar gedaan worden, de verhoudingen moeten wel kloppen. Te veel vocht en de cake wordt klef, te veel bloem en de cake wordt droog. Hou je daarom altijd aan de receptuur, voor het beste resultaat.

Daarom zakt het fruit in een cake

Bosbessen zijn heerlijk sappig en zoet, ze zijn geweldig om te verwerken in een cake. Verwacht niet dat er allemaal mooie ronde bosbessen door de cake verdeeld zitten. Fruit in cake is altijd erg lekker, maar heeft als nadeel om naar beneden te zakken. Alleen als het deeg erg stevig is blijft het mooi verdeeld. Een erg stevig deeg heeft als nadeel dat de cake vrij droog wordt.

Door de warmte van de oven smelt de boter en wordt vloeibaar. Een vulling van fruit is best zwaar waardoor het naar beneden zakt. Er zijn heel veel tips & trucks bedacht, maar eigenlijk helpt niets echt goed. Zeker als je beslag met amandelmeel maakt, zal je fruit naar beneden zakken.

Het is dus kiezen wat je het liefste hebt bij het maken van filodeeg gevuld met cake en bosbessen. Een droge cake met de bessen mooi verdeeld, of een heerlijke cake met fruit wat naar beneden is gezakt. Er is in dit recept gekozen voor het laatste, want de smaak is het belangrijkste.

Als je weet dat het fruit uit de cake naar onderen zakt, kun je er rekening mee houden. Om toch een knapperig korstje te krijgen bestrooi je daarom de bodem met een extra laagje amandelmeel. Doordat het sap in het amandelmeel trekt vormt het een heerlijk fruitig laagje en de bodem wordt niet klef.

bessen special

Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren

Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • een snuf zout
  • 4 eieren
  • zest van 1 sinaasappel
  • sap van ½ sinaasappel
  • 2 eetlepels rozenwater (optioneel)
  • 140 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels amandelmeel voor bodem
  • +/- 100 gram gesmolten boter
  • 300 gram bosbessen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je filodeeg gevuld met cake en bosbessen:

Besmeer een springvorm van 26-28 cm in met boter. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter met de suiker en het zout licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe.

Zeef de bloem met de bakpoeder en roer er het amandelmeel doorheen. Spatel dit door het botermengsel.

Voeg de zest, sinaasappelsap, de bosbessen en het rozenwater toe en meng kort.

Vouw het filodeeg open en besmeer een plak dun met boter. Leg het in de vorm en laat aan de randen overhangen. Doe dit met 6 plakken en laat de plakken steeds verspringen, zodat de hele bodem bedekt is.

Verdeel 2 eetlepels amandelmeel over de bodem. Schep het cakebeslag erin en verdeel dit.

Besmeer de andere 4 vellen met boter en vouw ze tot een prop. Leg dit in het midden op de cake en vouw de overhangende randen filodeeg losjes naar het midden. Schik het filodeeg zodat het een beetje verdeeld over de cake zit.

Bak de cake in ongeveer 1 uur bruin en gaar. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen.

Bestrooi het filodeeg gevuld met cake en bosbessen, eventueel met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Reacties 4

  1. Wilma says:
    5 jaar geleden

    Hoi, hoeveel eieren gaan er in deze cake?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      4 eieren Wilma, met plaatsen is dit waarschijnlijk fout gegaan. We hebben het in het recept aangepast.

      Beantwoorden
      • Wilma says:
        5 jaar geleden

        Dank je wel.Het ziet er lekker uit. Deze ga ik zeker eens proberen.

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          5 jaar geleden

          Leuk! We zijn benieuwd naar het resultaat ?

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief