Filodeeg gevuld met cake en bosbessen – Je verwacht het niet, een cake die knapperig is. Toch is de buitenkant van de cake met bosbessen lekker knapperig en de binnenkant heerlijk zacht en fruitig. Dit komt door een heel eenvoudig foefje. Je bakt cake beslag in een omhulsel van plakken filodeeg. Hierdoor sluit je de cake af en kan hij niet uitdrogen. De buitenkant wordt door de dunne laagjes filodeeg, besmeerd met boter, juist heel knapperig.
Zo maak je een heerlijk zachte cake
Als je een standaard cake gaat bakken, is die gemaakt van gelijke delen boter, suiker, eieren en bloem. Bij dit recept van filodeeg gevuld met cake en bosbessen vervang je een gedeelte van de bloem door amandelmeel. Er wordt ook extra vocht toegevoegd in de vorm van sinaasappelsap en rozenwater, waardoor de cake een andere, heerlijk zachte, structuur krijgt. Dat kan niet zomaar gedaan worden, de verhoudingen moeten wel kloppen. Te veel vocht en de cake wordt klef, te veel bloem en de cake wordt droog. Hou je daarom altijd aan de receptuur, voor het beste resultaat.
Daarom zakt het fruit in een cake
Bosbessen zijn heerlijk sappig en zoet, ze zijn geweldig om te verwerken in een cake. Verwacht niet dat er allemaal mooie ronde bosbessen door de cake verdeeld zitten. Fruit in cake is altijd erg lekker, maar heeft als nadeel om naar beneden te zakken. Alleen als het deeg erg stevig is blijft het mooi verdeeld. Een erg stevig deeg heeft als nadeel dat de cake vrij droog wordt.
Door de warmte van de oven smelt de boter en wordt vloeibaar. Een vulling van fruit is best zwaar waardoor het naar beneden zakt. Er zijn heel veel tips & trucks bedacht, maar eigenlijk helpt niets echt goed. Zeker als je beslag met amandelmeel maakt, zal je fruit naar beneden zakken.
Het is dus kiezen wat je het liefste hebt bij het maken van filodeeg gevuld met cake en bosbessen. Een droge cake met de bessen mooi verdeeld, of een heerlijke cake met fruit wat naar beneden is gezakt. Er is in dit recept gekozen voor het laatste, want de smaak is het belangrijkste.
Als je weet dat het fruit uit de cake naar onderen zakt, kun je er rekening mee houden. Om toch een knapperig korstje te krijgen bestrooi je daarom de bodem met een extra laagje amandelmeel. Doordat het sap in het amandelmeel trekt vormt het een heerlijk fruitig laagje en de bodem wordt niet klef.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Filodeeg gevuld met cake en bosbessen
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- een snuf zout
- 4 eieren
- zest van 1 sinaasappel
- sap van Ā½ sinaasappel
- 2 eetlepels rozenwater (optioneel)
- 140 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 100 gram amandelmeel
- 2 eetlepels amandelmeel voor bodem
- +/- 100 gram gesmolten boter
- 300 gram bosbessen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je filodeeg gevuld met cake en bosbessen:
Besmeer een springvorm van 26-28 cm in met boter. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop de boter met de suiker en het zout licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe.
Zeef de bloem met de bakpoeder en roer er het amandelmeel doorheen. Spatel dit door het botermengsel.
Voeg de zest, sinaasappelsap, de bosbessen en het rozenwater toe en meng kort.
Vouw het filodeeg open en besmeer een plak dun met boter. Leg het in de vorm en laat aan de randen overhangen. Doe dit met 6 plakken en laat de plakken steeds verspringen, zodat de hele bodem bedekt is.
Verdeel 2 eetlepels amandelmeel over de bodem. Schep het cakebeslag erin en verdeel dit.
Besmeer de andere 4 vellen met boter en vouw ze tot een prop. Leg dit in het midden op de cake en vouw de overhangende randen filodeeg losjes naar het midden. Schik het filodeeg zodat het een beetje verdeeld over de cake zit.
Bak de cake in ongeveer 1 uur bruin en gaar. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen.
Bestrooi het filodeeg gevuld met cake en bosbessen, eventueel met poedersuiker.
Tafel lekker !!
Hoi, hoeveel eieren gaan er in deze cake?
4 eieren Wilma, met plaatsen is dit waarschijnlijk fout gegaan. We hebben het in het recept aangepast.
Dank je wel.Het ziet er lekker uit. Deze ga ik zeker eens proberen.
Leuk! We zijn benieuwd naar het resultaat ?