- 1 sinaasappel, ongepeld (schoongeboend of biologische nemen)
- 1 tl zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat)
- 125 gr boter, zacht
- 225 gr suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract (heb je dat niet, neem dan een zakje vanillesuiker)
- 300 gr bloem
- 150 gr rozijnen of krenten
- 100 gr gehakte walnoten, optioneel
Zo maak je deze lekkere cake:
Verhit de oven tot 160 graden. Vet een ronde cakevorm in van 20 cm doorsnede en bekleed de bodem met bakpapier.
Snij de sinaasappel in kwarten, verwijder de zaadjes en hak de partjes fijn in een keukenmachine. Los het zuiveringszout op in 125 ml water, giet het bij de gehakte sinaasappel, doe er de boter, suiker, eieren, vanille en bloem bij, en hak alles door elkaar. Roer er de krenten of rozijnen en, eventueel, de walnoten door, maar doe dat niet met de keukenmachine, anders hak je ze tot pulp.
Giet het mengsel in de geprepareerde vorm en zet hem in de oven tot een prikker in het midden van de cake er schoon uit komt (na ongeveer 1 uur). Flitsende sinaasappelcake blijft in een luchtdichte trommel een week goed en kan ook prima ingevroren worden.
*Tip: deze flitsende sinaasappelcake is ook leuk én lekker om bijvoorbeeld op Sinterklaas-avond te serveren.
En ik neem aan dat de eieren uit de ingrediëntenlijst ook door het beslag moeten? ?
Dat is misschien wel beter ja ? We hebben het direct even aangepast ?
Gelukkig had ik dat gedaan, ?. Hij is heerlijk! Zonder rozijnen maar met pecannoten en een bloedsinaasappel…
Leuk Annemarie en leuke variant ook!
kun je ipv baking soda zelfrijzend bakmeel gebruiken??
Zeker niet Wim. Vervang desnoods door bakpoeder, maar gebruik liefst gewoon de Baking soda Deze kun je hier bestellen:
Als ik even in mag breken 😉 ik denk dat het wel kan, want zelfrijzend bakmeel is niets anders dan bloem en bakpoeder, ik maak het vaak zelf, omdat ik zelfrijzend bakmeel niet standaard in huis heb. Succes met bakken Wim! Groetjes, Xandra
Als ik ook even in mag breken… 😉 Bakpoeder is iets heel anders dan Baking Soda! Dus je argumenten gaan niet op.
Heerlijk recept! Ga ik zeker maken. Even een kleine opmerking: vanille-exact moet natuurlijk vanille-extract zijn. (Sorry, beroepsdeformatie, ook al maak ik ook fouten natuurlijk) 🙂
Oeps .. Gevalletje van te snel willen typen zonder bril op 😉 thnx voor het melden! Tijmen wil jij zo lief zijn om het even aan te passen?
bij deze geregeld