Fruitige Roombotercake met peer en gember – In de Engelse keuken is de combinatie peer en gember er een die veel gebruikt wordt. Als je een Engels kookboek doorbladert bij de hoofdstukken over gebak en desserts zul je ongetwijfeld wel iets tegenkomen waarin die twee ingrediënten samen gebruikt zijn. Niet zo gek ook, want het is gewoon een erg lekkere combinatie. Het is dus een goed idee om er een cake mee te maken. Een fruitige roombotercake met peer en gember bijvoorbeeld. Lekker bij de koffie en bij de thee. Makkelijk te maken met het recept dat je in dit artikel kunt vinden. Vanavond koffie met cake?
Gember; een warme smaakmaker
Een belangrijk ingrediënt in de fruitige roombotercake is dus gember. Gember heeft een hele warme smaak waar niet iedereen van houdt. Verwar de smaak van verse gember echter niet met de smaak van stemgember. Dat zijn die kleine gekonfijte bolletjes op siroop. Die zitten ook op bijvoorbeeld gemberkoekjes. Als je die eet zijn ze scherp en kruidig. Maar door verse gember in een recept voor cake te gebruiken is de smaak warm en subtiel. Een totaal andere beleving dus. Ga die fruitige roombotercake maar eens maken en proef het verschil.
Door verse gember in een recept voor een cake te gebruiken is de smaak warm en subtiel
Verse gember in een fruitige roombotercake
Gember is er gedroogd, gekonfijt op siroop en vers. Die laatste 2 genieten de voorkeur. Veel mensen kiezen ervoor om gemberpoeder te gebruiken als ze een recept maken waar gember in gaat. Dit omdat ze denken dat verse gember duur of makkelijker is en niet lang houdbaar. Maar neem voor het recept van de fruitige roombotercake wel de verse variant. Die prijs van verse gember valt erg mee, en de smaak is zoveel lekkerder en sterker dat je niet heel veel nodig hebt. Lastig? Nee, ook niet. Je snijdt er een stukje af, dat schil je royaal en raspt het dan op een fijne rasp. Je kunt gember net zo makkelijk fijnsnijden of in de vijzel pureren. Als je mooie verse gember hebt, kun je die makkelijk een paar weken bewaren in je koelkast. Wat je overhoudt, kun je gebruiken in een ander recept, of je kunt er een lekkere gemberthee van maken. Dat is ook lekker bij die fruitige roombotercake!
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Fruitige roombotercake met peer en gember
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- ongeveer 2 cm geraspte verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
- een snufje zout
- 110 gram basterdsuiker
- 110 gram roomboter
- 3 kleine of 2 grotere peren
- 1 ei
- 3 eetlepels melk
Bereidingswijze van dit recept
Fruitige roombotercake met peer en gember maak je zo:
Vet een bakvorm lichtjes in en bekleedt de vorm met bakpapier, of zet cupcakepapiertjes in een vorm.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de bloem, bakpoeder, suiker en een snuf zout door elkaar zodat alle klontjes eruit zijn en alles goed gemengd is.
Klop het ei los met de melk.
Snijd de peren in stukjes van 1-2 cm , het mag onregelmatig zijn. Het is wel lekker om af en toe een iets groter stukje tegen te komen.
Rasp de gember boven het bloemmengsel en werk er de boter met de vingertoppen doorheen tot kleine vlokjes. Als je een keukenmachine hebt is het handig om de boter er met de messen doorheen te snijden.
Voeg er nu het eimengsel doorheen en dan de peren, het is een wat korrelig geheel dus verwacht geen glad geklopt beslag.
Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede vorm of schep het in de cupcakepapiertjes. Versier de bovenkant eventueel met schijfjes peer en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar, de cupcakes zullen in ongeveer 25 minuten gaar zijn. Test dit door er even op te drukken, als het terug veert zijn ze gaar.
Haal de fruitige roombotercake met peer en gember na 5 minuten uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen, of eet de cake nog warm op.
Tafel lekker !!
Mogen dit ook stoofperen zijn of is het alleen lekker met handperen? Lieve groet Cecile
Je kunt inderdaad beter handperen gebruiken Cecile. 😏
Wauw heerlijk 🤤 ik ga ze ook proberen 😉
Bakken jullie met havermoutmeel? Of amandelmeel?
Zie het recept Ganan, wij bakken deze met bloem 😉