Magische wortelcake – Ken je die mop van het konijn dat naar de bakker ging voor worteltjestaart? Of dat konijn die worteltaart nu vies vond of niet, de magische wortelcake is dat zeker niet. Sterker nog, hij is gewoon erg lekker. Betoverend lekker. Als je dit recept eenmaal hebt gemaakt ga je het vast en zeker vaker maken. Hoe je dat doet, lees je onderaan dit artikel.
Een beslag, drie structuren
Één beslag en toch drie verschillende texturen in het recept van je cake. Wortelcake is al vaker gemaakt, de variant uit dit recept voor een magische wortelcake is echter totaal anders dan de cake die je gewend bent. Hij heeft een totaal andere smaak en textuur dan de “normale” cake. En hoe leuk is het om eens een compleet ander recept te gebruiken en iets nieuws op tafel te zetten? Lees snel verder!
Een magisch recept
De magische wortelcake wordt gemaakt van één beslag wat zich tijdens het bakken verdeeld in een vrij massieve bodem, daarop een custardvla en een schuimige bovenlaag. Door de aan het recept toegevoegde specerijen krijgt de cake een verfijnde smaak, die een beetje doet denken aan spekkoek.
De truc voor een magische wortelcake
Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk in het recept, zodat er in verhouding te weinig bloem in zit. Tijdens het bakken zakt de bloem naar onder en vormt vermengd met een deel van de melk de bodem, het andere gedeelte van de melk blijft erop drijven en vormt zo de vla. Verder kun je door het natte en slappe beslag het eiwit niet goed verdeeld krijgen, waardoor dit bovenop blijft drijven en zo de schuimige bovenlaag op de magische wortelcake vormt. Eigenlijk heel logisch dus. Maar stiekem toch wel een beetje magisch.
Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk zodat er in verhouding te weinig bloem in zit.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Magische wortelcake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- 150 gram suiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 125 gram roomboter gesmolten
- 115 gram bloem
- 200 gram wortel
- 500 gram melk
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 1 theelepel gemberpoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de magische wortelcake:
Schil de wortels en rasp 50 gram met een fijne rasp. Snijd de rest in kleine stukjes en kook ze gaar. Pureer de wortelstukjes met een staafmixer of prak ze goed fijn met een vork. Laat afkoelen.
Vet een vorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Weeg alle ingrediënten af en verwarm de oven voor op 165 graden. Meng de bloem met de kruiden en een snufje zout. Smelt de boter en roer er de gepureerde wortel doorheen.
Splits de eieren en klop de eiwitten helemaal stijf, en zet opzij. Klop de dooiers met de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig. Voeg er het citroensap en het water aan toe en klop door. Neem een spatel en roer hiermee het gesmolten botermengsel door de eidooiers. Spatel er nu het bloemmengsel en de geraspte wortelen doorheen tot alle bloem goed verdeeld is. Roer er nu beetje voor beetje de melk doorheen en spatel als laatste het eiwit doorheen, het is niet erg als hier nog klontjes in blijven zitten.
Schud het mengsel in de voorbewerkte vorm en bak de cake in ongeveer een uur gaar. Laat de cake minimaal 3 uur in de vorm afkoelen voor dat je hem lost.
Serveer de magisch wortelcake lekker koel en bestrooit met poedersuiker.
Tafel lekker !!
Taart gemaakt, smaak is heerlijk alleen had mijn bodem de structuur van pudding , wat heb ik niet goed gedaan. Ik heb hete luchtopeningen gebruikt.
GEWELDIG!!Een magie
Enzoolekker!!
Wanneer gaat de melk erbij? Ik ben nu zover maar ik zit nog met Mn melk
Sorry er is een foutje ingeslopen, de melk gaat erbij voor de eiwitten dus na de bloem. Ga het recept direct aanpassen.