Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Peren-amandelcake met kardemom

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
Peren-amandelcake

Peren-amandelcake met kardemom – een makkelijk maar erg lekker recept dat gegarandeerd in de smaak zal vallen. Serveer eens peren bij de koffie, of als dessert!

Serveer het perenseizoen bij de koffie of thee

Het perenseizoen loopt van september tot maart. Sommige perenrassen zijn net iets korter verkrijgbaar, andere weer langer. Maar juist dit is het seizoen om een heerlijke peren-amandelcake te maken. Je kunt ook voor een appeltaart kiezen, maar met dit recept voor een makkelijke cake ben je echt origineler. Dit heeft de bakker op de hoek niet, dit moet je echt zelf maken, maar dat wordt dan straks ook echt gewaardeerd.

Kies voor Hollandse peren. Het perenras dat je gebruikt maakt niet uit, ga voor de soort die jij het lekkerst vindt. Smaken die goed passen bij peren zijn kaneel, noten, honing, vanille, karamel en kardemom. In dit recept voor peren-amandelcake ga je met die laatste aan de slag. Kardemom is familie van de gember. Ze reuken heerlijk fris en smaken een beetje naar sinaasappel. Dat past uitstekend bij de peren en de amandelen.

Een peren-amandelcake is minder werk dan je misschien denkt

Met dit makkelijke recept ga je een fantastische cake bakken. Hoelang je daarover doet, verschilt per persoon, maar in een krap half uurtje ben je wel klaar. Dan gaat de cake nog drie kwartier de oven in. Dus in iets meer dan een uur kun je koffie of thee zetten. De peren-amandelcake zal daar uitstekend bij smaken.

Ook geschikt als nagerecht

Cake, en vooral cake met fruit, kan heel goed als dessert op tafel komen. Durf jij de peren-amandelcake met kardemom ook als dessert op tafel te zetten? Vooral als je kiest voor een avond lekker lang tafelen is dit een uitkomst. Laat het hoofdgerecht eerst even zakken, klets bij, doe een spelletje en serveer dan de cake met een bolletje ijs, wat extra fruit en een toef slagroom. Het gevolg is wel dat de gasten aan tafel volgende week weer terugkomen, of je dat nu leuk vindt, of niet.

bakken met peer

Bakken met peer (cake & divers)

Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.

Peren-amandelcake met kardemom

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • ongeveer 5 peren
  • 200 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 4 eieren
  • 125 gram bloem
  • 125 gram amandelmeel
  • 1/2 theelepel bakingsoda
  • een snufje zout
  • 100 gram sinaasappelsap
  • 8 kardemom peulen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je peren-amandelcake:

Plet de kardemom peulen zodat ze meer smaak af kunnen geven en breng ze samen met het sinaasappelsap in een pannetje aan de kook.

Als het kookt de warmtebron laag zetten en 10 minuten laten sudderen. Zet de warmtebron uit en laat afkoelen tot lauw.

Schil de peren en verdeel ze in kwarten en haal het klokhuis eruit.

Vet een bakvorm van ongeveer 20 cm in met boter en bestuif de vorm met bloem.

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.

Meng de bloem met amandelmeel en baksoda en voeg een snufje zout toe.

Klop de boter met de suiker licht en luchtig, klop er één voor één de eieren door.

Spatel het bloemmengsel kort door het eimengsel.

Zeef het sinaasappelsap boven het beslag en spatel het er ook doorheen.

Doe het beslag in de vorm en leg de peren in een mooi patroon in het beslag.

Bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij gaar is. Dit kun je testen door in het midden een houten prikker te steken en er weer uit te halen, komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Haal de peren-amandelcake voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker.

Als je een kleinere bakvorm voor de peren-amandelcake gebruikt, heb je teveel beslag. Hiervan kun je dan mini-tulbandjes of cupcakes bakken. Houd er wel rekening mee dat de kleinere peren-amandelcakejes eerder gaar zijn!

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Reacties 9

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    2 jaar geleden

    Kun je voor dit recept ook stoofpeertjes gebruiken? Ik heb er nog liggen, anders maak ik ze in. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie says:
      2 jaar geleden

      Helaas Cecile stoofpeertjes zijn hiervoor te hard.

      Beantwoorden
  2. Marie Curie says:
    3 jaar geleden

    Ik raad dit recept af. Ik ben een ervaren bakker, maar dit is echt niet gelukt, ookal volgende ik de stappen. De cake kwam niet uit de vorm, de kooktijd klopte niet (na 45 min echt nog te zacht, dus ik heb een uur gebakken) en het ruikt meer naar ei/soufffle. volgens mij zit er echt te veel ei in dit recept.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Wat jammer Marie dat het je niet gelukt is. Ik heb deze cake meerdere malen gemaakt zonder problemen, heb er ook goede reacties op gehad. Had je eieren van ongeveer 50 gram gebruikt?

      Beantwoorden
  3. Fokje says:
    5 jaar geleden

    Hij is verrukkelijk, Connie. en heel makkelijk te maken.

    Beantwoorden
    • Mara says:
      2 jaar geleden

      Wat voor bakvorm heb je nodig? Dat zie ik nergens staan…

      Beantwoorden
      • Connie Derks says:
        2 jaar geleden

        Een vorm van ongeveer 20 cm Mara zoals in het recept staat. Dit kan zowel een ronde springvorm als een langwerpige cakevorm zijn.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief