• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bakken Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

Het recept voor zachte koeken, boordevol smaak

Connie Derks door Connie Derks
in Cake
0
Plaatcake met citrus

Plaatcake met citrus – Ben je een liefhebber van roze koeken? Dan is dit een recept dat je zeker eens moet maken. Eigenlijk is het een soort enorme roze koek, die je in stukjes snijdt. Een plaatcake waar je koeken van snijdt, met de heerlijke smaken van citrusfruit en roomboter. Je maakt de plaatcake met citrus met bloedsinaasappels. Als je de cake eenmaal hebt geproefd wil je geen roze koken uit de supermarkt meer!

Roze koeken, maar dan veel lekkerder

Je kent ze vast wel, de roze koeken. Dat is eigenlijk cake met een laagje suiker. Dat is best lekker, maar ze kunnen niet tippen aan de plaatcake die boordevol smaak zit. In dit recept maak je de plaatcake met citrus als citroen en bloedsinaasappel, maar het kan ook met grapefruit, mandarijn of limoen, net welk citrusfruit je hebt liggen of waar je zin in hebt. Dit is dus ook een recept waarmee je lekker kunt variëren. En reken maar dat de plaatcake met citrus lekkerder is dan de koeken die je in de supermarkt koopt.

Roze plaatcake met citrus, zonder kleurstoffen

Roze koeken hebben meestal een felroze kleur, die gemaakt wordt door het gebruik van kleurstoffen. De plaatcake met citrus heeft een icing met een ook mooie roze kleur. Dit is geen kleurstof, maar dat komt van de prachtige kleur van het sap van de bloedsinaasappel. Het sap van mandarijnen geeft een mooie oranje kleur, die feller is dan die van sinaasappel. Door vers fruit te gebruiken in de plaatcake met citrus is de kleur misschien minder fel, maar de smaak is echt veel beter. Daarnaast is het veel gezonder om gebak en andere gerechten van een kleurtje te voorzien door het sap van fruit of groente te gebruiken in plaats van fabrieksmatig geproduceerde kleurstof.
Plaatcake met citrus

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.

Plaatcake met citrus

Porties: 16-25 stuks
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 150 + 75 gram boter
  • 150 + 75 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 + 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 citroenen
  • 4 bloedsinaasappels
  • +/- 150 gram poedersuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je plaatcake met citrus:

Bekleed een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 30 × 30 cm met bakpapier.

Maak als eerste de kruimels door 75 gram suiker met 75 gram boter te mengen. Voeg er nu 150 gram zelfrijzend bakmeel aan toe en wrijf er met de vingers kruimels van. Zet opzij.

Was het fruit en rasp de schil van de citroenen. Pers 1 citroen uit, er is 50 ml sap nodig.

Klop de 150 gram boter met de 150 gram suiker en het zout licht en luchtig. Voeg er de citroenrasp aan toe en klop de eieren er één voor één door. Voeg er de helft van 150 gram zelfrijzend bakmeel aan toe en roer kort door. Voeg er nu het citroensap aan toe en roer kort door. Schep de andere helft van het zelfrijzend bakmeel er doorheen. Verdeel het beslag over de bakvorm.

Schil 4 sinaasappels en snijd ze in stukjes. Je kunt dit doen door ze tussen de vliesjes uit te snijden en in stukjes te verdelen of in partjes te verdelen en die door te snijden.

Verdeel de partjes gelijkmatig over het beslag.

Rasp de schil van de overgebleven bloedsinaasappel en meng dit met de kruimels. Pers die sinaasappel uit. Je hebt 25 ml nodig voor de icing. Verdeel nog eens ongeveer 25 ml in druppels over de cake.

Bestrooi de plaatcake met citrus met de kruimels en bak hem in een oven van 165 graden in ongeveer 45 minuten gaar.

Test in het midden met een houten stokje. Komt dat er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake als dat nodig is nog iets langer bakken. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Maak de icing door de poedersuiker in gedeelten door het sap te mengen. De icing is goed als je een straaltje van de lepel laat lopen op de rest en dit even zichtbaar blijft.

Doe de icing in een stevig plastic zakje en knoop dit goed dicht. Knip er een puntje vanaf en verdeel de icing over de plaatcake met citrus.

Laat een uur of langer staan om de icing te laten drogen.

Snijd de plaatcake met citrus in stukken naar wens. Bewaar de koek in een afgesloten koektrommel.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Citroencake met ricotta
Cake

Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief