Pompoencake met sinaasappel en rozijnen – Als je een pompoencake in de oven hebt staan, ben je bijna blij dat de zomer voorbij is. De keuken vult zich met heerlijke geuren. En de herfst ruikt en smaakt erg lekker met de pompoencake met sinaasappel en rozijnen. Kijk snel naar het recept hieronder. Het recept is ook nog eens heel makkelijk te maken.
In de herfst is het tijd voor pompoenen
In de herfst zie je overal weer volop pompoenen, in allerlei kleuren en maten, te koop. In de supermarkt, of bij de groenteboer, maar ook in kraampjes langs de weg. Tijd om een pompoencake te maken dus. Als je besluit om pompoenen langs de weg te kopen, let er dan wel op dat je eetbare pompoenen koopt. Er worden namelijk ook niet-eetbare pompoenen verkocht en daar kun je makkelijk ziek van worden. De pompoenen die je in de winkel koopt zijn altijd veilig om te eten.
Die heerlijke pompoenen kun je op heel veel manieren in een recept verwerken. Er is natuurlijk meer dan alleen de bekende pompoensoep. De pompoen is een groente met een ietwat vlakke smaak, die makkelijk te combineren is met zowel hartig als zoet. Dus dat biedt veel mogelijkheden. Al eens gedacht aan een lekkere, herfstige pompoencake?
Pompoencake is wortelcake, maar dan net even anders en net zo makkelijk
Probeer de lekkere gevulde pompoencake uit het recept eens. Hij lijkt wel wat op een wortelcake, maar pompoen geeft er net een ander tintje aan. De cake is makkelijk te maken. Want āals je wortelcake kunt maken, kun je ook pompoencake makenā De smaak van sinaasappel en kaneel doet het, net als bij wortels, ook erg goed bij pompoen. Die sinaasappel en kaneel worden dan ook samen met rozijnen verwerkt in de cake. Wil je nog een extra bite in de pompoencake, dan kun je ervoor kiezen om er ook nog een handje pompoenpitten of gehakte noten aan het recept toe te voegen. Maar echt nodig is het niet, want dit is een goed gevulde en lekker smeuĆÆge pompoencake.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pompoencake
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 300 gram pompoen, grof geraspt
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 75 gram sinaasappelsap, vers geperst
- rasp van een sinaasappelschil
- 25 gram custard
- 250 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel 5 spices
- 1 theelepel zout
- 150 gram rozijnen
Bereidingswijze van dit recept
Zo bak je een pompoencake:
Vet een royale bakvorm in met boter en bestuif die met bloem.
Rasp met een fijne rasp de schil van de goed schoon geboende sinaasappel. Zorg ervoor dat je alleen het oranje gedeelte gebruikt, het witte is namelijk bitter.
Rasp de pompoen met een grove rasp, de pompoen hoef je niet te schillen.
Doe de rozijnen samen met de sinaasappelrasp en het sap bij de pompoen en roer dit door elkaar.
Weeg de bloem af in een kom en voeg er de rest van de droge ingrediƫnten aan toe en roer dit goed door elkaar.
Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er ƩƩn voor ƩƩn de eieren aan toe. Roer nu met een spatel het bloemmengsel er doorheen. Als dit er doorheen zit voeg je het pompoenmengsel toe. Spatel dit er kort doorheen en doe het beslag in de vorm.
Zet de cake in een voorverwarmde oven van 155 graden en bak de pompoencake in ongeveer een uur gaar.
Tafel lekker !!