Sticky toffee apple cake – Met een appelcake kun je echt verrassen. Want als er volop Nederlandse appels zijn gaat iedereen appeltaart bakken. Maar waarom niet een appelcake? De Sticky toffee apple cake is ook in een uurtje klaar, en dan zet je toch echt wel iets lekkers op tafel.
Bakken is de hobby van heel veel mensen. Is het ook jouw hobby? Duik dan de keuken in om dit makkelijke recept voor een zalige sticky toffe apple cake te maken. Het is niet zo heel veel werk en als die in de oven staat heb je die fantastische geur in huis waardoor iedereen komt kijken wat je nu weer aan het doen bent. Die appelcake gaat straks gegarandeerd op.
De basis van een sticky toffee apple cake is vers fruit
De trend van zoete baksels verdwijnt weer, en daarvoor in de plaats ga je aan de slag met lekker vers fruit. Daar mag best een zoetje bij, maar de basis is vers fruit. In de herfst en in de winter zijn er volop appels uit eigen land. Daar wil je natuurlijk mee aan de slag. Dan kun je een mix voor appeltaart gaan halen en vluchtig even een appeltaart bakken. Niets mis mee. Maar je kunt ook het verschil maken en deze sticky toffee apple cake bakken.
Geen pudding maar appelcake
In Engeland kennen ze de sticky toffee pudding. Die is erg lekker, maar ook erg zoet. Als je dat met appel combineert, heb je een veel frisser resultaat. En dat is dus deze sticky toffee apple cake. Heel makkelijk te maken en geweldig om als dessert te gebruiken met een bolletje ijs en een toefje slagroom, maar ook niet verkeerd bij een kop koffie of thee.
Tip: Ga je ergens eten? Bak dan deze appelcake en neem die mee. Zo verzorg jij een dessert waar iedereen blij van wordt.
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Sticky toffee apple cake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram appels ( jonagold of elstar)
- 3 eieren
- 185 gram boter
- 185 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram bloem
- snufje zout
- 7 gram bakpoeder
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram boter
- 100 gram slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sticky toffee apple cake:
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Klop de 185 gram boter met de 185 gram lichtbruine basterdsuiker met een mixer door elkaar en voeg de eieren een voor een toe.
Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout en mix dit er kort door.
Doe de appels erbij en roer ze er met een houten lepel doorheen.
Bekleed de vorm met bakpapier en doe het beslag erin. Bak de cake ongeveer 40 minuten tot hij gaar is. Dit kun je testen door er een satéprikker in te steken, als deze er schoon uit komt, is de cake gaar.
In de tijd dat de cake in de oven staat maak je de karamel.
Doe de 150 gram lichtbruine basterdsuiker met de slagroom en de 75 gram boter in een pannetje en laat dit langzaam smelten.
Eenmaal gesmolten laat je het nog 5 min rustig doorkoken.
Als de cake gaar is laat je hem in de vorm zitten en steek je er met een mes heel veel gaten in.
Giet de karamel voorzichtig over de cake en zorg dat de gaten enigszins vollopen met de karamel.
Zet dit nu 10 minuten terug in de oven zodat de karamel in de cake trekt. Haal de sticky toffee apple cake uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Let op de karamel is erg heet!!
Tafel lekker !!
Hoeveel basterdsuiker moet er in? er staat 1x 185 gram en 1x 150 gram….
Er wordt 2 keer basterdsuiker gebruikt, dit is ook bij de boter. Omdat dit misschien niet helemaal duidelijk was heb ik in de bereidingswijze de hoeveelheid die je op dat moment nodig hebt vermeld.
Wat lijkt me dit lekker zeg.
Welke bakvorm wordt hiervoor gebruikt?
Een cakeblik of brownievorm
Het beste neem je hiervoor een brownievorm of een ovenschaal Esther.
Staat de oven nog aan op 175 graden wanneer je de cake voor 10 minuten terugzet met de karamel? Of enkel met de restwarmte van het bakken?
Ja inderdaad met de oven aan even terugzetten Ingrid.
Hier word ik blij van! Een simpel recept met een bijzonder resultaat. Heerlijk met vers geplukte goudreinetten uit eigen tuin. Past precies in een grote hartvormige springvorm. Dankjewel voor dit fijne recept!
Dit werd naar ons verzonden via het contactformulier…… Ik wil een reactie plaatsen op een recept van Connie Derks namelijk de Sticky toffee appel cake. Wat is dat lekker zeg,!!! Heerlijk……….sappig.nat en heel fijn van smaak.Dankjewel voor dit mooi recept ?
Dit recept is perfect! Basis ingredienten en het bereikt zulk een hoogte van verrukkelijkheid! Voor wie het in de VS maakt, een glazen 9″ x 13″ schaal werkt hier erg goed voor, geen bakpapier nodig, wel even invetten. Oven op 350 graden. Werkelijk verrukkelijk.